REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constantin Dancu ar vrea să se înscrie la concursul pentru şefia IPJ Constanţa

Constantin Dancu ar vrea să se înscrie la concursul pentru şefia IPJ Constanţa

Replica API 22 octombrie 2013 | 00:00 115

Prioritate: siguranţa oamenilor pe stradă

Prioritate: siguranţa oamenilor pe stradă

A fost o provocare şi a acceptat-o fără a sta pe gânduri. A făcut o strategie pentru şase luni, iar acum o prelungeşte pentru o perioadă similară. Primul lucru la care s-a gândit a fost siguranţa cetăţenilor pe stradă, iar atunci când se va organiza un concurs pentru ocuparea postului de şef, cu acte în regulă, va participa. Este vorba despre inspectorul-şef Constantin Dancu, ce urmează să stea la cârma Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa încă şase luni de zile. Despre toată activitatea lui din această perioadă, puteţi citi în rândurile de mai jos, într-un interviu acordat cotidianului "Replica" de Constanţa.

Reporter: Cum vi s-au părut primele şase luni de zile la cârma Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa?

Constantin Dancu: Munca la un Inspectorat de Poliţie, cel puţin ca şef la un Inspectorat de Poliţie, nu este foarte uşoară. Pot să vă spun că este o muncă solicitantă, m-a solicitat în toată această perioadă. A fost destul de complicat pentru că trebuia să formez o echipă cu care să lucrez . Reuşita într-o astfel de situaţie este numai echipa. În momentul în care nu ai o echipă, munca este aproape în zadar şi foarte grea. Este o funcţie care m-a provocat şi acesta a şi fost motivul pentru care am acceptat-o fără să fac nazuri. Prin urmare, a fost o provocare, am acceptat-o fără doar şi poate, am fost onorat de numirea asta.

Rep.: Este un salt având în vedere că aţi fost la conducerea Serviciului Rutier. V-aţi mai întoarce acolo?

C.D.: Să tratăm problema în felul următor. Este clar că deosebirea dintre Serviciul Rutier şi IPJ este foarte mare. Acolo aveam o sută şi ceva de oameni în subordine, aici am peste 1.500. Deci, clar de aici pleacă importanţa funcţiei şi greutatea ei, cum s-ar zice. Dacă acolo manageriam un Serviciu, cu o tematică doar pe o singură linie, aici trebuie să coordonez peste 10 Servicii şi Subunităţi, care sunt destul de mari, pe lângă Poliţia Judiciară, Ecomomic, Ordine Publică, cât şi altele. Categoric, munca este mult mai complexă.

Rep.: Aţi reuşit să vă formaţi această echipă de care spuneaţi? A fost dificil?

C.D.: Nu vă ascund faptul că nu este uşor să conduci Inspectoratul. Pot să spun doar că sunt în grafic cu ce mi-am propus.

Rep.: Ce probleme aţi găsit de când aţi venit în fruntea IPJ? La ce aţi lucrat cel mai mult?

C.D.: Inspectorul şef răspunde de serviciile neoperative, le coordonează în mod direct şi în prima perioadă am încercat să mă familiarizez cu aceste servicii, cu activitatea lor, de genul Serviciul Financiar, contabilitate, logistică, Serviciul de personal. Am încercat să le coordonez, lăsând în delegare adjuncţilor, fiecare pe problemele de care răspund. Respectiv domnul Adrian Rapotan pe Ordine Publică şi Rutieră, iar domnul Manea Camil pe Economic, Judiciar, Criminalistic, Arme şi Explozibil.

Rep.: Unde se poate spune, la acest moment, că se vede mâna domnului Dancu?

C.D.: Nu, îmi cereţi să mă perii singur şi nu pot. La modul cel mai sincer, mi-aş dori ca cetăţenii să spună "uite, domnule, de când a venit Dancu, am văzut mai mulţi poliţişti în stradă", sau... nu ştiu. De fapt, acesta a fost şi primul scop, să încerc să întăresc strada. Să creez cetăţenilor un climat de siguranţă publică şi nu vă ascund faptul că toate mişcările de personal pe care le-am făcut, toate mişcările de strategie, colaborările cu instituţiile gen Jandarmerie, Poliţia de Frontieră, au fost făcute în acest sens. Să putem să fim cât mai vizibili în stradă. Şi, mă refer aici, în special, la segmentul de ordine publică.

Rep.: Cât despre poliţiştii care mai calcă strâmb, să spunem aşa, fiind vorba de... mită sau alte lucruri, sunteţi de părere că trebuie pedepsiţi dur?

C.D.: Categoric. Nu încurajez astfel de practici. Comanda Inspectoratului întotdeauna a fost promptă şi exigentă în astfel de situaţii. Iar cu privire la faptă, mi se pare normal ca fiecare să primească pedeapsa meritată. Nici mai aspră, nici mai blândă.

Rep.: Cât despre perioada următoare, la ce strategii v-aţi gândit?

C.D.: În prima fază m-am gândit pe şase luni, acum pe încă şase luni. Am nişte proiecte pe care încerc să mi le pun în aplicare, sunt în grafic cu alte cuvinte. Sunt activităţi curente.

Rep.: Statistic vorbind, în ultimele şase luni a scăzut infracţionalitatea?

C.D.: Categoric. Da, avem scăderi în special la infracţionalitatea stradală, de 4%. Ne menţinem în trendul naţional. Este un indicator urmărit inclusiv de conducerea Inspectoratului General şi a Ministerului, şi anume reducerea infracţionalităţii stradale. Avem activităţi curente în cadrul programelor, de prevenire, ştiţi că se pune un accent deosebit pe siguranţa în şcoli. Este de actualitate şi trebuie să vorbesc şi despre Poliţia Rutieră. Aţi văzut că noul cod rutier a stârnit foarte multe controverse şi discuţii. Avem de muncă şi în acest domeniu şi încercăm să ne facem datoria cât mai bine.

Rep.: V-aţi gândit să vă înscrieţi la concursul, atunci când se va organiza, de ocupare a postului de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa?

C.D.: La ora asta vă spun că da.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614