REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Constantin Dina, directorul DSP, se opune desfiintarii Sanatoriului Mangalia

Constantin Dina, directorul DSP, se opune desfiintarii Sanatoriului Mangalia

Replica API 8 ianuarie 2011 | 00:00 227

Cu incasari de 100.000 euro,

Cu incasari de 100.000 euro,

Aproximativ 100 de constănţeni riscă să rămână fără locuri de muncă dacă Ministerul Sănătăţii va reuşi să desfiinţeze Sanatoriul Balnear de Recuperare Mangalia şi Spitalul de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord. Ministrul Attila Cseke susţine că cele două unităţi, manageriate de Laura Condur şi Aurelian Ivaşcu, vor deveni anexele Snatoriului Balnear de Recuperare Techirghiol şi a Institutului Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti. Menţionând şi faptul că această decizie se înscrie în strategia Ministerului Sănătăţii, atât pe termen scurt, cât şi mediu, care vizează identificarea de soluţii pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere, funcţionare şi eficientizarea utilizării bazei tehnice în unităţile sanitare din reţeaua proprie, prin integrarea serviciilor existente sau a celor nou create.

Numai că respectivele unităţi sanitare supraviţuiesc din banii primiţi prin întermediul contractului încheiat cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ministerul alocând bani doar pentru anumite investiţii. Fapt pentru care motivele ministerului de a reduce chieltuielile de întreţinere ale celor două unităţii de tratament nu par a fi plauzibile. Autorităţile locale sunt împotriva deciziei ministerului astfel că reprezentantul ministerului în teritoriu a înaintat o listă cu propuneri pentru menţinerea respectivelor unităţi sanitare ca entităţi cu aparate administrative proproii întrucât, susţine acesta, sunt unităţi profitabile.

Sanatoriul Mangalia deţine licenţă de exploatare a apelor termominerale sulfuroase

În ceea ce priveşte Sanatoriul Mangalia, dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, susţine că este o unitate de referinţă a balneologiei româneşti, foloseşte factori naturali terapeutici şi anume ape termominerale cu caracter predominant sulfuros, clorosodic, bromoiodurat şi în mai mică măsură bicarbonatate, magneziene, calcice şi apa mării cu o mineralizare de 15,5 g/ litru în zona Mangalia, combinaţie care conferă sanatoriului o specificitate unică în Europa. De asemenea, unitatea deţine licenţă de exploatare a apelor termominerale sulfuroase din zona Mangalia care cuprinde 3 perimetre de exploatare, având 5 foraje de ape mezotermale sulfuroase care sunt folosite în cura externă în tratarea următoarelor afecţiuni: reumatism degenerativ, reumatism abarticular, sechele musculo- articulare posttraumatice, afecţiuni neurologice periferice, afecţiuni ginecologice. În cadrul unităţii se poate face hidrotermoterapie, hidrokinetoterapie, electroterapie, masoterapie, inhaloterapie, iar bazele de tratament sunt moderne şi bine dotate având instalaţii pentru băi calde cu apă sulfuroasă şi apă de mare, instalaţii pentru băi calde cu namol, 5 sonde de apă mezotermală , instalaţii pentru aerosoli individuali şi colectivi, 5 bazine cu apă sulfuroasă, 2 piscine cu apă de mare , una de 200 mc şi una de 510 mc. Totodată, unitatea este structurată în 2 pavilioane: Pavilionul A care are 2 secţii de spital cu câte 75 paturi şi o secţie sanatorială cu 200 paturi şi Pavilionul B unde se află ambulatoriul de specialitate.

Sanatoriul Managalia ar putea trece pe autofinanţare totală

"Unitatea sanitară este emblematică pentru municipiul Mangalia şi recunoscută în multe ţări pentru procedurile terapeutice şi de aceea aproximativ 600 de turişti străini au ales să se trateze aici aducând Sanatoriului încasări de aproximativ 100.000 euro, turişti care contribuie şi la bunăstarea bugetului local al municipiului Mangalia asigurând în acelaşi timp şi locuri de muncă atât de necesare în această perioadă. Propunem de asemenea ca pe viitor personalul de aici să nu mai fie considerat ca personal bugetar, iar cheltuielile cu salariile ar putea fi suportate direct din serviciile care sanatoriul le prestează existând astfel posibilitatea creşterii salariilor în funcţie de venituri. De asemenea, sanatoriul ar putea trece pe o autofinanţare totală într-un termen relativ scurt", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică şi membru al Consiliului de Administraţie al Sanatoriului Mangalia. Tot acesta doreşte menţinerea Spitalului de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord, cât şi a Sanatoriului Techirghiol ca unităţii cu aparate administrative proprii. Referitor la Sanatoriul Techirghiol facem precizarea că unitatea este membru activ din 2006 în cadrul Federaţiei Mondiale de Hidroterapie şi Climatoterapie (World Federation of Hydrotherapy and Climatotherapy -FEMTEC) şi din anul 2008 în Societatea Internaţională de Hidrologie Medicală şi Climatologie (International Society of Medical Hydrology & Climatology -ISMH). Facem precizarea că Sanatoriul Techirghiol dispune de 930 de paturi, de un nucleu propriu de cercetare privind eficienţa tratamentelor naturiste cu namol şi apă din lacul Techirghiol , în cadrul căruia medicii efectuează cercetări, studii care sunt prezentate ulterior în cadrul unor manifestări internaţionale de profil. Baza de tratament este modernă şi dotată la standarde înalte, Sanatoriul Techirghiol primind în acest sens premiul THE BEST SPA la al 63-lea Congres Ştiinţific Internaţional al Federaţiei Mondiale de Hidroterapie şi Climatologie, desfăşurat în Tunisia, Hammamet, în perioada 1-2 noiembrie 2010. Totodată, în cadrul Sanatoriului Techirghiol se poate face Hidroterapie, Electroterapie, Masoterapie şi Kinetoterapie, tratând afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, afecţiuni drmatologice, afecţiuni ginecologice, afecţiuni vasculare periferice, afecţiuni reumatismale de tip inflamator, afecţiuni reumatismale degenerative.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369