REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Constantin Micu a jonglat cu documentele şi ştampilele primăriei, să-şi pună la treabă firma agreată!

Constantin Micu a jonglat cu documentele şi ştampilele primăriei, să-şi pună la treabă firma agreată!

Replica API 5 aprilie 2016 | 23:42 701

Fostul primar de la Tuzla, bun de circar

Fostul primar de la Tuzla, bun de circar

Constantin Micu

Fostul primar de la Tuzla, Constantin Micu, a fost trimis în judecată, la finele lunii martie anul curent, pentru abuz în serviciu. Însă, urmărirea penală a început în iunie 2014, dosarul ajungând şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, apoi cauza fiind declinată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Mai exact, totul a pornit de la plângerea penală depusă de SC PG Delta Electron SRL cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, vizat fiind Constantin Micu. Se pare că fostul primar a tot „învârtit” documentele şi semnăturile astfel încât să pună la treabă firma agreată de el, iar cea care a câştigat licitaţia să rămână cu ochii în soare.

Mai exact, este vorba despre o licitaţie publică organizată cu privire la atribuirea unui contract de proiectare şi execuţie modernizare şi reabilitare tramă stradală în comuna Tuzla, din care societatea PG Delta Electron SRL ar fi fost înlăturată în urma unor proceduri nelegale. Dar, partea vătămată nu s-a lăsat şi a depus contestaţie împotriva rezultatului procedurii de atribuire şi, în urma deciziei din data de 26 iunie 2013, a fost admisă şi astfel a devenit beneficiarul contractului. Ulterior a fost încheiat contractul 4093/29.07.2013 între reprezentanţii UAT Tuzla şi câştigătorul licitaţiei. Numai că, din câte se pare, abuzurile nu s-au oprit aici. După ce Constantin Micu a emis ordinul de începere a lucrărilor, sun numărul 1475/25.03.2014, a început tam-tamul. Conform contractului, executantul avea obligaţia de a începe lucrările la data predării amplasamentului, fiind fixat un termen maxim de 30 de zile de la data emiterii ordinului. Numai că s-a ajuns până la punctul în care contractul a fost reziliat ilicit în urma presiunilor lui Micu, în calitate de primar al comunei Tuzla, întrucât lucrările contractate în sine erau deja executate dar nu de contractantul legal, ci de o firmă preferată de acesta, respectiv SC Edilitar Local Tuzla SRL, în favoarea căreia se încheiase, ulterior efectuării lucrării, pentru acelaşi obiectiv, un contract prin atribuire directă. Bineînţeles că, între timp, au fost emise ordine cu semnături ale primarului, toate menite să creeze apartenenţa de încălcare a obligaţiilor de către persoana vătămată, chiar dacă lucrurile au stat fix invers. Mai precis, primarul de la acea dată nu a emis actul administrativ de invitare a executantului să-şi preia amplasamentul, situaţie în care a aşteptat expirarea celor 30 de zile de la emiterea ordinului pentru a invoca cu rea credinţă incidenţa clauzei de reziliere a contractului. Demersurile ilicite şi şicanatorii ale lui Constantin Micu au constat în faptul că a solicitat persoanei vătămate, printr-o adresă scrisă, prin UAT Tuzla, să demareze lucrarea contractată dar fără să-i predea amplasamentul, după care a notificat-o că urmează să rezilieze contractul şi apoi l-a reziliat (pe 30 aprilie 2014). Abia apoi a convocat o şedinţă extraordinară de consiliu local pentru a cere aprobarea rezilierii. Nu mai trebuie precizat că a „omis” cu desăvârşite faptul că partea vătămată tot trimitea cereri dar şi răspunsuri la somaţiile primarului, prin care preciza că nu poate trece la execuţie până ce nu i se predă amplasamentul. Aceste hotărâri de consiliu au fost notificate şi Prefecturii, fiind prezentate sub aceeaşi paradigmă falsă, în sensul că societatea contractantă a refuzat începerea lucrărilor.

Beneficiarul contractului a câștigat acțiunea în instanță! Primăria Tuzla, bună de plată

Astfel, pe 8 mai 2014, a doua zi după încheierea unui contract prin atribuire directă a lucrării de către firma agreată de Micu, a fost înregistrată la Primăria Tuzla contestația prealabilă demarării litigiului judiciar privind actele administrative de reziliere, după care s-a înregistrat, la Tribunalul Constanța, dosarul 5257/118/2014. Pe 16.03 2015, magistrații au admis acțiunea reclamantei și a anulat decizia privind rezilierea contractului. Totodată, a obligat comuna Tuzla la plata sumei de 600.000 de lei, prejudiciu în favoarea reclamantei. Însă, între timp, firma favorizată de Constatin Micu a și terminat lucrările în proporție 100%. Pe 17 martie anul curent, Curtea de Apel Constanța a menținut în mod definitiv sentința instanței de fond. Cât despre firma agreată de fostul primar, respectiv SC Edilitar Local Tuzla SRL, surse din cadrul acesteia au recunoscut că lucrările începuseră cu circa 3 săptămâni înainte de rezilierea contractului cu PG Delta Electron SRL, din dispoziția directă a lui Micu, fără a se deține vreun document sau autorizare în acest sens. Se pare că lucrările erau făcute cu deținuții din cadrul Penitenciarului Poarta Albă și câțiva lucrători ai SC Edilitar Local Tuzla SRL, iar plățile au fost efectuate de Consilul Local. Ulterior, în martie anul curent, se pare că Micu s-a apucat să amenințe persoanele implicate cu privire la declarațiile ce le vor da. În plus, persoanele din Primărie care au semnat documentele mai sus pecizate ar fi fost puse sub presiune de către Constantin Micu sau induse în eroare. Când a venit vremea să dea cu subsemnatul în fața anchetatorilor, fostul primar se pare că a intrat în silenzio stampa. Precizăm că fapta de deturnare de fonduri a fost clasată întrucât banii alocați au fost folosiți pentru asfaltare, dar în condițiile abuzului în serviciu comis de primar. În plus, precizăm că vor urma și alte cercetări, fiind vorba despre o disjungere din dosarul de față.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218