REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Constantinescu, despre relaţia PSD - PNL: Eu şi domnul Mazăre nu primim indicaţii de la Bucureşti, ci recomandări

Constantinescu, despre relaţia PSD - PNL: Eu şi domnul Mazăre nu primim indicaţii de la Bucureşti, ci recomandări

Replica API 18 martie 2014 | 00:00 148

USL, încă târâş-grăpiş în teritoriu

USL, încă târâş-grăpiş în teritoriu

Ieşirea PNL de la guvernare ar putea reprezenta o premieră în mediul politic românesc. Dacă preşedintele PNL, Crin Antonescu, vorbeşte de opoziţia asumată şi practicată de partid în Parlament, nu acelaşi lucru se poate spune şi în teritoriu. De altfel, imediat după ieşirea de la guvernare şi, evident, după ruperea oficială a USL, Antonescu a dat mână liberă liberalilor din teritoriu să se asocieze în consiliile judeţene şi locale în funcţie de "interesele politice şi ale cetăţenilor". Respectând acest tipar, luni, la şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa, s-a produs o... chiar am putea numi anomalie: consilierii PNL au votat la o parte dintre hotărârile de pe ordinea de zi cot la cot cu grupul PDL! "Şoc şi groază" pentru toată lumea prezentă, până şi consilierii PDL afişând o atitudine nedumerită, vizibil surprinşi de noii colegi de ambarcaţiune.

Astfel, grupul PDL, cunoscut ca "Gică-contra" al Consiliului Judeţean, a beneficiat de o mică "atenţie" din partea liberalilor şi, pentru prima dată, proiectele de hotărâre nu au mai trecut ca "prin brânză", de data aceasta fiind sesizată o primă formă de opoziţie reală în cadrul CJC. Mişcarea liberalilor i-a surprins până şi pe colegii marcanţi ai CJC, unii dându-şi ochelarii jos, consternaţi de mai multe rezultate ale voturilor: "13 abţineri". Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, nu s-a lăsat intimidat de situaţie şi a invocat dorinţa liberalilor de a respecta linia opoziţiei. De altfel, Constantinescu susţine că nu a primit indicaţii de la Bucureşti în privinţa liberalilor, pentru că "eu nu primesc ordine, după cum bine ştiţi, ci recomandări", potrivit cărora conducerea naţională a PSD a vorbit de "relaţii de prietenie": "Aleşii PNL s-au abţinut la câteva hotărâri, este dreptul dumnealor, noi nu mai suntem în USL, nu mai avem obligativitatea de a ne întâlni înainte de şedinţele de CJ. Nu am nici un fel de problemă, sunt aceiaşi colegi consilieri judeţeni, îi respect la fel de mult. Au acum probabil linia să voteze, să facă o oarecare opoziţie în toată ţara. Eu zic că este bine să gândim în interesul celor care ne-au ales, să încercăm cu toţii acolo unde sunt chestiuni foarte clare. Eu şi domnul Mazăre nu primim indicaţii de la Bucureşti, după cum ştiţi, am primit recomandarea să avem relaţii de prietenie, nu de duşmănie şi asta şi facem", a declarat Constantinescu.

Cum comentează PDL votul liberalilor

Dacă divorţul dintre PSD şi PNL a ajuns în faza iremediabilă, nimic nemaiputând împăca cele două tabere la nivel central, în teritoriu se pare că lucrurile stau altfel, cel puţin din punctul de vedere al democrat-liberalilor. Vocea poate cea mai "colorată" şi tranşantă a grupului PDL din CJC, George Măndilă, nu s-a lăsat prea impresionat de "mişcarea" colegilor liberali şi consideră că, în prezent, PNL este corigent la examenul "opoziţie", un novice care mai are multe de învăţat: "Atitudinea lor mi s-a părut oscilantă. Nu au vrut să se asume la toate hotărârile, iar acolo unde au avut interes şi au fost vizate primăriile PNL au votat cu "da". Aşteptam de la ei mai mult curaj şi o asumare a opoziţiei, dar se pare că nu sunt în opoziţie în momentul de faţă. Se pare că USL funcţionează în teritoriu. Cât despre acele abţineri, probabil, raţiunea i-a împins pe consilierii PNL. Trebuie să mai muncească puţin, să se ridice în picioare, să ridice hotărât mâinile şi, evident, se poate face şi o strategie comună, de ce nu? Nu ştiu dacă ar trebui să le spunem noi "bună dimineaţa", pentru că nu noi suntem cei care au format USL. N-am auzit de la Crin Antonescu să spună că USL nu mai există la Constanţa şi că aleşii locali ai PNL trebuie să facă opoziţie, aşa cum a spus: "dom-le, în Parlament, PNL face opoziţie". Acolo, a fost clară treaba, dar aici în teritoriu a rămas aşa foarte amestecată treaba, dubioasă, de neînţeles, ceţoasă. Vedem, e prima şedinţă în care am remarcat că au mai apărut câteva voturi, pe lângă ale noastre", a declarat Măndilă. Grupul PNL a făcut luni front comun în mai multe rânduri cu grupul PDL, printre care aderarea şi desemnarea unui reprezentant la diverse cluburi sportive (Club Volei Municipal Tomis Constanţa, Clubul Sportiv Universitar Neptun Constanţa sau Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Farul 2010 Constanţa ş.a.) sau rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2014 şi modificarea listei de investiţii a RAJDPP Constanţa.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218