REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constantinescu, trimis în judecată într-un nou dosar, alături de Zgabercea

Constantinescu, trimis în judecată într-un nou dosar, alături de Zgabercea

Replica API 17 aprilie 2015 | 22:31 344

Prejudiciul este de peste 8 milioane de euro

Prejudiciul este de peste 8 milioane de euro

Marius Mocanu şi Nicușor Daniel Constantinescu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului Nicușor Daniel Constantinescu, președinte al Consiliului Județean Constanța, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu (3 infracțiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat, conflict de interese (9 infracțiuni, din care 5 în formă continuată). În același dosar dețin calitatea de inculpați și Bogdan Cristian Zgabercea, consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu (2 infracțiuni, ambele în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală, Florentina Carmen Orpoi, director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța, Brâncoveanu Marcel Părău, reprezentant al Fundației Culturale Thalia, Fundația Fantasio, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, dar și Fundația Culturală THALIA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Replica de Constanța a avut dreptate!

Replica de Constanța a dezvăluit, în luna martie, faptul că procurorii constănțeni lucrează la un dosar cercetare penală ce îl vizează pe Nicuşor Constantinescu, cu privire la alegerile din 2012. Potrivit rechizitoriul trimis de DNA în instanță, CJ Constanța a organizat în timpul campaniei electorale cursuri gratuite pentru obținerea permisului de conducere, destinate tinerilor fără un loc de muncă, iar în schimb viitorii șoferi trebuiau să lipească afișe pentru PSD. Astfel, în vara anului 2012, Nicușor Constantinescu a aprobat alimentarea contului Fundației "Fantasio" Constanța cu suma de 250.000 lei, în baza unui proiect în valoare de un milion de lei, care avea ca obiectiv pregătirea și formarea profesională a tinerilor din județ. Proiectul denumit "O șansă în plus" consta în obținerea permisului de conducere auto pentru tinerii din județul Constanța în căutare de locuri de muncă, categoriile A, B, C, D și E, precum și obținerea atestatului profesional pentru meseriile de conducător auto transport marfă și conducător auto transport persoane. În baza acestui proiect, în perioada 21 mai — 12 iunie 2012, patru echipe de inspectori ai Direcției de Coordonare Instituții Subordonate s-au deplasat în localitățile din județul Constanța pentru a înscrie 8.015 tineri la 74 cursuri de pregătire și formare profesională, din care un număr de 5.344 tineri s-au înscris pentru urma cursurile la școala de șoferi. DNA susține însă că banii au fost virați fără documente justificative și fără ca CJ Constanța să probeze efectuarea în realitate a unor cursuri de formare profesională.

În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că, în cursul anului 2012, inculpatul Nicușor Daniel Constantinescu, împreună cu inculpații Cristian Bogdan Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu și Fundația Fantasio, a constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală. În aceeași perioadă, Constantinescu, ajutat de inculpații Zgabercea Cristian Bogdan și Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța și a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații. Finanțarea și plățile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Județean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, spun anchetatorii. În cursul anului 2012, se mai arată în rechizitoriu, Constantinescu, beneficiind de ajutorul acelorași doi inculpați, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, finanțând în mod nelegal, cheltuieli cu activitățile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive. La data de 08.01.2015, Nicușor Daniel Constantinescu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, a emis o dispoziție prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuțiile funcției de director general al unei direcții din cadrul Consiliului Județean Constanța, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor și intereselor legitime privind exercitarea atribuțiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât și o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului. În perioada 2009 – 2014, Constantinescu, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și în scopul obținerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acțiuni:

-a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța la solicitarea acestei instituții, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condițiile în care acesta este deținut de o societate la care inculpatul deține 25% din părțile sociale,

-a finanțat echipa de handbal a municipiului Constanța, în mod ilegal, de la bugetul județean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui președinte era tot el, a achitat societății la care inculpatul deținea 25% din părțile sociale, suma de 113.032 lei,

-a încheiat 7 contracte de prestări servicii, cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relații comerciale cu inculpatul și a efectuat plăți din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 13.365.903,94 lei (peste 3.000.000 euro). În cursul anului 2012, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan, împreună cu inculpata Fundația Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică. În acest sens, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundația Culturală Thalia, prin inculpatul Părău Marcel Brâncoveanu și a efectuat plăți în temeiul lor, deși cunoștea că operațiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale. Aceste documente nu au fost însoțite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepționate de către beneficiarii lor, aceștia din urmă cunoscând de altfel și împrejurarea că Fundația Thalia nu le prestase în fapt. În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei. Prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste 8 milioane de euro. Până la momentul întocmirii prezentului rechizitoriu, Consiliul Județean Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deși i s-a solicitat acest lucru. În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului Zgabercea Cristian Bogdan. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În rechizitoriul DNA apar interceptări telefonice ce au avut loc între președintele suspendat al CJC, Nicuşor Constantinescu, şi directorul ziarului Telegraf. Constantinescu i-a reproșat acestuia lipsa de implicare a cotidianului în ceea ce-l privește.

„Din conţinutul interceptărilor telefonice rezultă că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel exercita o influenţă covârşitoare asupra conducerii cotidianului Telegraf şi asupra televiziunii TV Neptun. Astfel, în perioada în care se afla în arest la domiciliu, inculpatul a luat legătura, fie direct, fie indirect, cu reprezentanţii celor două canale media cărora le-a trasat politica editorială, comandând ample campanii de presă îndreptate în sprijinul poziţiei sale procesuale şi împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este de menţionat, în acest context, că inculpatul avea o poziţie de totală şi necontestată autoritate asupra conducerii ziarului şi televiziunii cărora le-a dictat ce subiecte să abordeze şi cât de des să o facă, le-a livrat materiale, i-a ameninţat şi le-a reproşat atitudinea de pasivitate pe care, în opinia sa, o manifestaseră faţă de situaţia sa, după ce instanţa luase faţă de el măsura arestului la domiciliu. La data de 12.03.2015, ora 11:45:50, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a apelat-o telefonic pe Monalisa Popa, directorul ziarului Telegraf căreia i-a imputat lipsa de susţinere şi implicare a cotidianului în sprijinirea poziţiei sale: «CND: Băi Mona ce se întâmplă la voi acolo, mă ? Eu… M-ați dat luni un material, 2 pagini mari cu ce mi s-a întâmplat mie și mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ți-aș, zici că… totul e ok! Scriu doar ăștia care mănâncă c...t de mine și de Sorin și de Mazăre! Nu se poate ! Chiar așa, trebuie să vă spun, eu nu pot să fac conferință de presă, dar când l-a reținut pe Strutinsky și l-a arestat, am făcut o conferință de presă publică!

PM: Da, da, da...

CND: Care ar trebui reluată în permanență ca și temă, da?! Pe urmă ați fost controlați voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de către DNA ! Pe urmă a apărut în dosarul meu acest lucru da? Și la TV Neptun, Soti, și la Telegraf, că eu aș fi făcut! Voi nu scrieți nimic din chestiile astea? Că sunt docu… Scriu ăștia din rechizitoriu din ZIUA de Constanța și din alte publicații pro acestui... sistem care ne urăște și voi nu faceți?! Ce ați dat? Eu stau acasă și citesc în fiecare zi! Ați dat luni o pagină jumate și atât! Și în rest, ați dat interviuri cu dl. vicepreședinte Dragomir, care ... ce șmecher este el, că parcă el nu a votat alături cu mine consiliile… și hotărârile de consiliu pe care sunt acuzat! El nu poate fi întrebat: „Băi, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu’ cutare, ai votat penal hotărârea cutare? Nu ești la fel de vinovat, dacă e să fie cineva vinovat, ca și președintele, tu, vicepreședinte, și ceilalți consilieri județeni?

PM: Am înțeles...

CND: Nu-i normal să puneți aceste probleme?!!! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun?

PM: Am înțeles, am înțeles.

PM: Am înțeles, o să dăm...

CND: Astăzi sunt… Astăzi, astăzi, când vorbim, este joi, da ? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat !!! Trebuia scris în fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se întâmplă cu proiectul ăla, ce se întâmplă cu minciunile alea? Ce, dau ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu ? Din rechizitoriul meu ? Că am vorbit eu cu avocatul lu… Mocanu, adică eu nu am voie să vorbesc cu avocatul Mocanu, care e și avocatul meu, să-l întreb: „Mă, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, așa cum am spus în conferința de presă?!”

PM: Nu e niciun secret...

CND: E vreun secret??? Da …? Nu scrie pe magistrați.ro cine sunt judecătorii, ce studii au absolvit ??? Este vreun serviciu paralel, cum spune DNA și această jigodie împuțită de Andrei, de aici??? Da’ voi… nu vă interesează și voi nu luptați pentru noi mă, stați liniștiți, vă luați salariul bine mersi, înțelegi ? Și vă doare în cur de tot ce se întâmplă! Înțelegi ??? Până în ziua în care o să vă ia și pe voi să vă aresteze, să vedeți cum este, înțelegi ?

PM: Știi că nu e așa...

CND: Cum să nu știu, deci nu există nicio strategie, nimic, da ??? Eu sunt acasă sunt arestat, nu mi-e interzis să vină presa la mine, dar nu ești în stare, nici tu nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, dați … așa, știri care vin, cum vrea unul sau altul!

PM: Am înțeles, o să...

CND: Ai înțeles pe dracu’, nu ai înțeles nimic, mă!!!“.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218