REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constipația călătorului, o problemă de vacanță

Constipația călătorului, o problemă de vacanță

Replica API 24 iunie 2022 | 00:00 637

Constipația este un simptom care poate apărea în vacanță. Baia/toaleta străină, alimentele diferite, aerul și apă diferite, fusul orar schimbat şi cu o oră, sedentarismul generat de distanțele lungi petrecute în mașină/avion sunt doar câțiva factori favorizanți de apariție a constipației călătorului.

Sunt câteva măsuri ce pot fi luate pentru a combate acest fenomen neplăcut.

O dietă potrivită Prima măsură împotriva constipației este o dietă bogată în fibre, care de găsesc în fructe și legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mențin apă și păstrează scaunul moale și ușor deplasabil către rect.

Tărâțele reprezintă învelișul exterior al boabelor de cereale, adică partea eliminată în procesul de prelucrare pentru obținerea făinii de grâu, și constituie una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentație. Sunt lipsite de gust, dar o linguriță conține circa 3 g de fibre dietetice, ceea ce reprezintă un supliment alimentar foarte recomandat, scrie antena3.ro.

Este posibil că la început să provoace balonări, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomandă folosirea în continuare a acestora, pentru că în 2-3 zile scaunul va funcționa mai bine, iar aceste efecte neplăcute vor dispărea.

Fructe: prune, mere golden, kiwi, pere, pepene, smochine, cireșe, caise, nectarine.

Legume: fasole verde, galbenă, varză, spanac, conopidă, broccoli.

Cereale: fulgi de ovăz, secară, hrișcă

Semințe: in.

-mese regulate; este foarte importantă existența micului dejun

-folosirea cu moderație a laxativelor și numai după indicațiile medicului

-obișnuință unui scaun zilnic

-exercițiu fizic zilnic

-evitarea unor alimente și, dacă e posibil, medicamente care favorizează constipația.

Hidratarea corespunzătoare Este foarte important să se consume lichide împreună cu fibrele. Trebuie băute circa 8 pahare de apă pe zi, inclusiv câte unul înainte de fiecare masă.

Desigur că până la urmă fluidele nu pot asigura un scaun normal fără ajutorul celorlalte elemente menționate, pentru simplul motiv că intestinul subțire poate să absoarbă întreagă cantitate de fluid. De aceea, fără contribuția fibrelor, simplă mărire a cantității de lichid consumate ar putea să ducă doar la mărirea diurezei.

Folosirea limitată a supozitoarelor și a clismelor Sunt de evitat laxativele puternice care conțin sena. Folosirea regulată a acestora poate da dependență și poate fi periculoasă pentru obiceiurile legate de scaun. Un supozitor cu glicerină poate fi folosit uneori pentru a declanșa un scaun. Această practică trebuie redusă treptat până când nu mai este deloc necesară.

Este foarte importantă menținerea unor obiceiuri regulate în ce privește scaunul. Se recomandă obținerea unui scaun la același moment în fiecare zi. Activitatea colonului este mai accentuată după trezire dimineață sau după fiecare masă, deci necesitatea unui scaun este, de obicei maximă înainte/după micul dejun. Este de asemenea important să dăm curs oricărei senzații de scaun, în nici un caz să nu amânăm mersul la toaletă pentru că între timp necesitatea respectivă poate dispărea.

Și, nu în ultimul rând, exercițiile fizice regulate contribuie la îmbunătățirea mișcărilor mușchilor colonului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102