REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Constipația: cauze, simptome, tratament

Constipația: cauze, simptome, tratament

Replica API 8 martie 2021 | 00:00 1121

Chiar dacă foarte multă lume suferă de constipație, statisticile spun că această problemă apare cu precădere la femei (mai ales în sarcină), la persoanele de peste 65 de ani și la cele care se abțin să meargă la toaletă.

Sursă foto: Shutterstock

Ce simptome prezintă o persoană cu constipație?

Constipația este o situație care apare atunci când se întâmplă ca o persoană să aibă fie mai puțin de trei scaune pe săptămână, fie scaunele sunt mici și cu consistență tare, uscată, ceea ce face dureroasă și dificilă eliminarea acestora. Când suferi de constipație, ai dureri și o senzație de balonare în abdomen. Alte simptome pot fi, pe lângă durerea de stomac, crampele, starea de greață, pierderea poftei de mâncare, dificultate sporită la defecare, scrie doc.ro.

Din ce cauze apare constipația?

Constipația se poate instala din mai multe motive, cum ar fi o alimentație dezechilibrată, un consum prea mic de apă sau diverse probleme ale tractului intestinal.

O dietă cu prea puține fibre

Fibrele se găsesc, de regulă, în vegetale și ajută ca materiile fecale să rămână moi, pentru a se putea deplasa ușor în interiorul colonului. Lichidele precum apa sau sucurile naturale ajută la o eficiență mai mare a acțiunii fibrelor. Așadar, e bine să consumi zilnic legume, fructe și leguminoase, dar și să bei 6-8 pahare cu apă.

Lipsa activității fizice

Dacă nu faci deloc mișcare sau te miști prea puțin, acest lucru își pune amprenta asupra digestiei, care devine mai lentă. Se recomandă măcar 30 de minute de mișcare pe zi, 5 zile pe săptămână, chiar dacă e vorba doar de o plimbare în pas rapid.

Medicamentele

Unele tratamente medicamentoase, cum sunt cele cu blocante ale canalelelor de calciu, anticolinergice, antidepresive etc. pot cauza constipație. De asemenea, folosirea excesivă a laxativelor poate duce la constipație, din cauza faptului că efectul lor afectează elasticitatea colonului, iar acesta nu se mai poate contracta la fel de bine.

Anumite schimbări temporare sau permanente

Mișcările materiilor fecale se pot modifica atunci când călătorești sau, pur și simplu, pe măsură ce înaintezi în vârstă. În cazul femeilor, riscul de constipație este foarte mare în timpul sarcinii.

Ignorarea necesității de a merge la toaletă

Dacă ai nevoie să mergi la toaletă, dar ignori această necesitate fie zilnic, fie de mai multe ori pe zi (de exemplu, ai prea multă treabă și nu vrei să te ridici de la birou) în timp, riscul de constipație este foarte mare.

Anumite probleme ale tractului gastrointestinal

Unele afecțiuni pot face ca materiile fecale să se miște mai încet prin colon, rect sau anus, iar acest lucru duce la constipație (colonul sau rectul se pot comprima sau se pot îngusta).

Cum se diagnostichează constipația?

Pentru a afla ce anume cauzează constipația, medicul va trebui să cunoască istoricul pacientului, să realizeze un examen clinic și să ceară anumite analize. Consultația poate consta într-un examen rectal și în analiza materiilor fecale. Medicul va cere lămuriri despre alimentația pacientului, nivelul de activitate fizică și medicamentele pe care le ia în prezent.

În ceea ce privește testele pentru diagnosticare, se pot face analize de sânge, pentru a stabili dacă nu cumva organismul este afectat de o boală care să provoace această problemă (spre exemplu, hipotiroidismul). Un alt test indicat este colonoscopia, prin care medicul va vizualiza, prin introducerea unei mici camere video prin anus, către colon, dacă sunt probleme în tractul gastrointestinal inferior.

Cum se tratează constipația?

Tratamentul pentru constipație depinde de cauza afecțiunii, cât de gravă este și de perioada în care pacientul a fost constipat. Astfel, tratamentul poate include schimbări ale dietei, introducerea în rutină a exercițiilor fizice, anumite medicamente sau chiar o intervenție chirurgicală.

În ceea ce privește alimentația, pentru a avea un tranzit intestinal bun este indicată o dietă cu fibre (legume, fructe, leguminoase, cereale integrale). Sunt recomandate pentru dieta persoanelor care se constipă des alimente precum: fasolea, merele, perele (cu coajă), dovleacul, cartofii dulci, broccoli-ul, spanacul, prunele proaspete sau uscate. Cele uscate se pun în apă, se lasă peste noapte pentru a se hidrata, iar dimineața se vor consuma pe stomacul gol pentru a stimula tranzitul. Apa este foarte importantă pentru o digestie normală, așa că zilnic se vor bea 6-8 pahare sau chiar mai mult dacă persoana face efort fizic mare sau lucrează în căldură.

E bine ca pacientul să evite, din cauza conținutului redus sau inexistent de fibre, alimente precum pizza, înghețată, carne, chipsuri, brânzeturi sau alimente foarte procesate.

O altă măsură pentru tratamentul constipației este cea legată de activitățile fizice. Este bine de știut că 20-30 de minute de exerciții fizice, făcute zilnic, ajută digestia și pot fi de folos, deci, și în problema constipației.

De asemenea, este recomandat ca pacientul să încerce să aibă scaun în fiecare zi cam la aceeași oră, pentru ca organismul să se obișnuiască așa. Cel mai bun moment pentru a avea scaun este o perioadă care poate să fie între 15 și 45 de minute după micul dejun, deoarece mâncatul ajută colonul să miște alimentele și reziduurile.

Pacientul nu trebuie să uite că pe viitor este recomandat că atunci când simte nevoia de a merge la toaletă să nu mai amâne momentul.

Medicul poate recomanda anumite medicamente orale sau sub formă de supozitor, precum bisacodilul

Intervenția chirurgicală este o măsură extremă, care se ia doar în cazurile în care prin tratamentele urmate pacientul nu reușește să scape de constipație.

Ce remedii din plante sunt de ajutor în combaterea constipației?

În anumite situații, medicul de familie sau fitoterapeutul poate recomanda pacientului remedii obținute din anumite plante medicinale, care ajută tranzitul intestinal și pot calmă simptomele constipației. Iată câteva exemple:

Fibrele de Psyllium

Suplimentele cu Psyllium sunt bogate în fibre cu rol laxativ, care ajută la crearea de scaune moi. Tărâțele de Psyllium sunt adeseori folosite pentru a combate constipația cronică și pot fi combinate cu alte laxative, atât naturale, cât și sintetice.

Rubarba

Această plantă este folosită nu doar în plăcinte, ci și pentru a ușura constipația. Rubarba are efect laxativ, însă ea trebuie folosită doar pe termen scurt în calmarea simptomelor.

Senna

O altă plantă folosită pentru a trata constipația, și senna trebuie folosite doar pe termen scurt și nu se vor depăși dozele recomandate de medic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920