REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

CONSTRUIREA CENTRALEI TERMOELECTRICE de la NĂVODARI, AVIZ pozitiv

CONSTRUIREA CENTRALEI TERMOELECTRICE de la NĂVODARI, AVIZ pozitiv

Replica API 30 noiembrie 2021 | 22:32 3608

Uzina Termoelectrica Midia SA a primit avizul pozitiv din partea Primăriei orașului Năvodari pentru construcția noii centrale în cogenerare. De la aproximativ un an de la semnarea contractului, compania se poate apuca de construcția centralei termoelectrice. Investiția va fi realizată pe bulevardul Năvodari, numărul 9A. Investiţia totală a fondului în acest proiect se ridică la circa 148 milioane USD, termenul estimat pentru punerea în funcţiune a noii centrale fiind în prima jumătate a anului 2023. Proiectul va genera anual circa 11 milioane de dolari impozite plătite către bugetul de stat.

Uzina Termoelectrica Midia SA, cea mai mica companie din subordinea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a obținut recent o autorizație de construire pentru proiectul ,,Construire central termoelectrică în cogenerare”. Societatea Comercială Uzina Termoelectrica Midia SA, ce are ca obiect de activitate producerea, transportul și distribuția energiei termice, a fost înființată cu un singur scop, și anume furnizarea de abur pentru Rafinăria Petromidia.

Contract semnat pentru construcția centralei

Fondul de Investiții în Energie Kazah_Român (FIEKR) a semnat în cursul zilei de 19 august 2020, cu firma Calik Enerji (Turcia) contractual EPC (Engineering, Procurement and Construction) pentru construirea la cheie a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia. FIEKR este deţinut de KMG International şi Statul Român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie -SAPE. Investiţia totală a fondului în acest proiect se ridică la circa 148 milioane USD, termenul estimat pentru punerea în funcţiune a noii centrale fiind în prima jumătate a anului 2023. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite plătite către bugetul de stat.

„Noua centrală va avea un rol major în stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energiei al platformei, dar şi prin injectarea în sistemului naţional a surplusului de energie electrică. Ne dorim ca această investiţie şi implicit aportul de tehnologie “state of the art” să fie un exemplu pentru atragerea de noi investitori, continuarea programului de construcţie şi modernizare a unităţilor de producţie, reducerea importurilor de energie şi o creştere a pozitiei României în piaţa regională de energie.” declara Virgil Popescu, fostul Ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Ce presupune cogenerarea

Modul de funcționare al cogenerării presupune utilizarea energiei primare în două feluri: mai întâi se folosește energia primară pentru acționarea unui generator prin acțiunea unui motor și apoi căldura se folosește sub formă de energie termică.

Pentru a putea face toate aceste lucruri, un sistem de cogenerare este compus dintr-un motor pe gaz sau o turbină, un generator, un schimbător de căldură, echipamente de comutare și control și echipamente hidraulice.

În concluzie, este vorba de un sistem nu foarte complicat, dar cu un grad înalt de eficiență, un consum mic și un randament foarte bun.

Citește și: Fiica unui primar PNL i-a luat locul lui CĂTANĂ în conducerea Uzinei Termoelectrica Midia Năvodari

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920