REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Consumatorii de electricitate vor plăti noi subvenţii pentru energia regenerabilă şi cea nucleară

Consumatorii de electricitate vor plăti noi subvenţii pentru energia regenerabilă şi cea nucleară

Replica API 20 martie 2019 | 00:00 440

Ministerul Energiei propune introducerea de noi subvenţii pentru energia regenerabilă şi, în premieră, pentru cea nucleară, pe care ar urma să le plătească toţi consumatorii de electricitate în factura finală, potrivit unui document lansat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Astfel, în fiecare an, consumatorii vor plăti 340 milioane de euro (125 de milioane de euro pentru proiectele de energie din surse regenerabile şi 215 milioane de euro pentru proiecte nucleare), la care se vor adăuga subvenţii şi pentru alte proiecte de producere a energiei cu emisii reduse de carbon, potrivit propunerii ministerului.

Consumatorii de energie plătesc şi acum subvenţii pentru energia regenerabilă, prin certificatele verzi, însă doar pentru proiectele care au fost puse în funcţiune până la finalul anului 2016.

În schimb, ar fi o premieră în România ca energia nucleară să fie subvenţionată de consumatori.

Sumele pe care le va plăti fiecare consumator pentru energia verde şi cea nucleară prin acest mecanism vor fi evidenţiate separat în factura finală.

Este vorba despre mecanismul denumit Contract pentru Diferenţă (CfD), prin care, de fapt, consumatorii vor plăti producătorilor de energie o sumă de bani, în cazul în care preţul energiei scade sub nivelul la care compania îşi poate recupera investiţia.

Pentru fiecare tehnologie, va fi stabilit un preţ de referinţă, iar, dacă preţul pieţei este mai mic, producătorul va primi diferenţa de la consumatori, prin aceste subvenţii, iar, dacă este mai mare, va vira diferenţa într-un cont deţinut de o Contraparte.

"În cursul unui an, producătorii beneficiari de CfD îşi vor vinde energia electrică produsă pe piaţa concurenţială de energie electrică şi vor obţine venituri din această vânzare; în cazul în care preţul obţinut de ei pe această piaţă este sub preţul fix denumit 'preţ de exercitare', vor primi o plată reprezentând diferenţa dintre 'preţul de referinţă' şi 'preţul de exercitare'. Plăţile vor fi efectuate de către o entitate intitulată Contraparte", explică reprezentanţii ministerului.

În schimb, dacă preţul obţinut de ei prin vânzarea de electricitate pe piaţa concurenţială este mai mare decât preţul de exercitare, producătorii beneficiari de CfD vor trebui să ramburseze către Contraparte diferenţa respectivă, până la nivelul preţului de exercitare.

Ministerul Energiei recomandă ca OPCOM să fie această Contraparte.

"Prin acest mecanism de piaţă, beneficiarii de CfD vor avea certitudinea obţinerii unui anumit nivel de venituri, care garantează recuperarea investiţiei iniţiale", au mai spus autorii propunerii.

Elementele mecanismului CfD se stabilesc în mod clar în cadrul unui contract, denumit Contract pentru Diferenţă, care se încheie între producător şi Contraparte.

Plăţile care vor fi efectuate de Contraparte vor fi finanţate printr-o contribuţie impusă tuturor consumatorilor de energie electrică. Eventualele fonduri suplimentare care ar rezulta din veniturile returnate de către beneficiari vor fi incluse în fondul de plată al Contrapărţii.

Mecanismul de tip CfD se va putea aplica tuturor proiectelor de producere a energiei electrice prin tehnologii cu emisii reduse de carbon. Mecanismul de tip CfD nu garantează vânzarea energiei electrice produse, ci numai preţul de exercitare, cu corecţiile aferente, obligaţiile vânzării electricităţii fiind preluate exclusiv de către dezvoltatorul proiectului.

"Unul dintre avantajele cheie ale unui mecanism CfD, comparativ, de exemplu, cu un mecanism bazat pe certificate verzi (CV) - în vigoare în prezent în ţara noastră - este faptul că reduce numărul de riscuri majore cu care se confruntă investitorii în proiecte de energie din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon, şi anume riscul preţului energiei (limitând marja de abateri de la preţul de exercitare) şi riscul de reglementare (prin încheierea unui contract pe termen lung care oferă ambelor părţi protecţie şi încrederea că angajamentele vor fi onorate)", au adăugat oficialii ministerului.

Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Romanii oricum platesc tot felul de taxe ,multe din ele aberante si mari. Subventiile se dau de stat,pentru avantajul muritorului de rand. Altfel,nu se pot numi subventii,ci cheltuieli ale populatie ca unele burti pline de cacat sa se umple de si mai mult cacat pe seama clientilor finali. Cum romaii sunt din ce in ce mai putini din cauza acelor posesori de burti nesimtite,povara va fi suportata de cine mai ramane in tara sa intretina prin munca acesti saci de cacat cu ochi ce-si psun ,,demnitari'' ei fiind fara merite ,romai,ei fiind complet tradatori de neam. Romanii supravietuiesc in afara,
0
0
futuva in gurita cu ideile voastre . ce cacat de investitori sunt astia , bulangiilor ? eu nu pot beneficia de protectie din partea statului, dar cacatii astia au ? astia au profit din prima secunda , noi trebuie sa ne batem capetele cu taxele impuse de stat pentru jegurile astea ... de ce trebuie sa platesc eu , dezvoltarea lor ? aaaa....nu mai fac profit de 2000 la suta ...fac doar 1950 ..si ei numesc asta pierdere..davas la moooie si voua si lor...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614