REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Consumatorii de etnobotanice ar putea fi consiliaţi pe internet, prin programe tip conferinţă

Consumatorii de etnobotanice ar putea fi consiliaţi pe internet, prin programe tip conferinţă

Replica API 30 noiembrie 2015 | 13:29 189

Oprişan: „Din 2014 a apărut şi la noi termenul de justiţie terapeutică”

Oprişan: „Din 2014 a apărut şi la noi termenul de justiţie terapeutică”

Sursa foto: www.nydailynews.com

În Norvegia a avut loc, în perioada 16-19 noiembrie, un simpozion privind evoluţia politicii antidrog, lucrări la care au participat şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog. Accentul s-a pus în mod special pe consumul de cannabis. Întrebat care este situaţia la malul mării din acest punct de vedere, Cristian Oprişan, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Constanţa, a precizat: „Conform ultimului studiu GPS (Genereal Population Survey) efectuat la sfârşitul anului 2013, s-a înregistrat o creştere a consumului de droguri de la 4,3% la 6,6% din anul 2010.

La nivelul ţării, cannabisul este în fruntea listei, urmat de substanţele psihoactive. Iar la Constanţa sunt mai mulţi consumatori de substanţe psihoactive, urmaţi îndeaproape de cei de cannabis. Se pune problema pe efectele pe care aceste substanţe le au asupra sănătăţii fizice şi psihice. Am înteţit acţiunile de prevenire în special în şcoli. Acestea se desfăşoară în parteneriat cu unităţile de jandarmi, şi a psihologilor şcolari care aparţin de CJRAE (Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională). De asemenea, Cristian Oprişan a menţionat derularea unor proiecte în universităţile din Constanţa, în parteneriat cu Spiru Haret, UMC şi Andrei Şaguna: „Organizăm activităţi sportive şi încercăm să atragem studenţii să practice cât mai mult sport şi activităţi sănătoase”.

Referitor la strategia antidrog care se pregăteşte pentru perioada următoare, Cristian Oprişan a declarat pentru „Replica”: „Aşteptăm rezultatele studiului ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) care se desfăşoară dn 4 în 4 ani pe o populaţie în vârstă de 16 ani. Acesta se realizează la nivelul Uniunii Europene. La începutul anului 2016 vom primi rezultatele”. De asemenea, la simpozionul de la Norvegia s-a discutat despre alcătuirea profilelor psihologice ale curierilor de droguri pentru a-i recunoaşte mai uşor în aeroport, iar şeful CPECA a precizat că „structurile de combatere desfăşoară pe lângă aceasta, acţiuni specifice”.

„Sunt 2 grupuri de lucru: unul se întruneşte periodic sub autoritatea Prefecturii Constanţa şi se discută de implementarea strategiei pe plan local a acţiunilor de combatere şi prevenire; iar al doilea grup este alcătuit de Direcţia de Sănătate Publică, ce ridică problema medicinei şcolare în care se implică şi medicii din şcoli, acolo unde mai sunt medici. Vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la fumatul pasiv”, a spus Oprişan. Tot la simpozionul din Norvegia, Belgia s-a arătat interesată de strategia României de a implementa comunităţi terapeutice în penitenciarele din Rahova, Jilava şi Târgşor. Oprişan a menţionat că acest proiect s-a derulat având finanţare europeană şi că a dat rezultate foarte bune privind acordarea de asistenţă consumatorilor de droguri din penitenciare.

"Din 2014, odată cu modificarea Codului Penal, s-a introdus şi la noi termenul de justiţie terapeutică”, a mai precizat Cristian Oprișan. Aceasta se referă la înlocuirea pedepselor pentru cei care consumă droguri cu asistenţa terapeutică oferită fie de CPECA, fie de instituţii private la care sunt îndrumaţi de aceasta. Asta pentru că pedepsele care privau persoanele de libertate nu dădeau roade. Astfel, la sfârşitul cercetărilor, judecătorii pot oferi circumstanţe atenuante dacă persoanele în cauză s-au prezentat la şedinţele de consiliere.

Oprişan s-a arătat mulţumit de această strategie: „E foarte binevenită pentru aceşti consumatori de droguri. Pentru că în penitenciare pot învăţa alte lucruri mai rele”. Şeful CPECA a precizat existenţa a 2 proiecte care se vor aplica începând cu anul următor. Este vorba despre acordarea consilierii via internet prin programe tip conferinţă: „Vrem să-i atragem pe consumatori de acasă. Este un proiect care s-a bucurat de succes în Statele Unite şi în Israel. Altfel e când vin aici la centru şi îi vede toată lumea, se stigmatizează ş.a.m.d. Acest program le asigură însă confidenţialitatea”. Al doilea proiect constă în crearea unei aplicaţii care să ofere asistenţă suplimentară consumatorilor şi părinţilor care se confruntă cu astfel de situaţii, pentru a şti cum să reacţioneze şi la cine să apeleze.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367