REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Consumul de carne de peşte ar putea să prevină depresia

Consumul de carne de peşte ar putea să prevină depresia

Replica API 11 noiembrie 2020 | 18:38 1036

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), depresia este cea mai mare cauza de incapacitate (limitează activitățile unei persoane) la nivel mondial. Prin urmare, sunt foarte importante înțelegerea mecanismelor care duc la depresie și modurile în care putem micșora riscurile depresiei.

Mai multe studii au raportat că un consum de peşte este asociat cu un risc redus de depresie, scrie medicalxpress.com, citat de doc.ro. Chiar și așa, aceste studii rămân controversate încă, din cauza inconsistentelor apărute între unele studii, din cauza metodei pe care au folosit-o pentru a evalua depresia și deoarece nimeni nu a stabilit clar ce doză este necesară pentru efectele observate asupra depresiei.

Un grup de cercetători japonezi a demonstrat recent că aportul moderat de peste este recomandat pentru prevenirea depresiei în rândul indivizilor japonezi în vârstă.

Yutaka Matsuoka și colegii săi de la Național Cancer Centre Japan (the University and Toyama and Keio University School of Medicine) au investigat asocierea dintre consumul de carne de peşte și riscul de a se diagnostica o tulburare depresivă majoră în Japonia.

Studiul a implicat 1181 de indivizi cu vârste cuprinse între 63 și 82 de ani, de la care au fost adunate informații despre dietă lor, pe durata a 25 de ani, deoarece acești oameni au făcut parte dintr-un alt studiu prospectiv. Evaluarea psihiatrică a fost condusă pentru fiecare dintre acești indivizi folosindu-se atât chestionare standard, cât și o evaluare făcută de psihiatri instruiți.

Autorii studiului au evaluat ingredientele active din peste despre care se crede că mediază efectul anti-depresie, care sunt acizi grași polinesaturati, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DPA). Studiul a constatat că relația dintre consumul de peşte și o tulburare depresivă majoră nu urmează un profil liniar simplu, ci mai degrabă o așa-numită asociere inversă în formă de J care a fost observată. Un risc scăzut de tulburare depresivă majoră a fost observat la persoanele care aveau, în medie, un aport de 111 grame pe zi de peste, 307 mg/zi de EPA sau 123 mg/zi de DPA.

Autorii studiului au concluzionat că "dovezile emergente și convingătoare sugerează că dietă și nutriția sunt factori extrem de importanți în prevalența ridicată a tulburărilor depresive, iar constatările noastre oferă o baza pentru a se examina mai departe eficacitatea cărnii de peşte și a acizilor grași polinesaturati în prevenirea tulburărilor depresive majore, atât în cazul indivizilor vârstnici, cât și în cazul persoanelor cu un istoric de boală fizică majoră."

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218