REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Contabilitatea Radionav, dată pe mâna unui individ fără studii de specialitate

Contabilitatea Radionav, dată pe mâna unui individ fără studii de specialitate

Replica API 4 februarie 2013 | 00:00 202

Incredibil!

Incredibil!

Curtea de Conturi şi Corpul de Control al premierului au constatat o serie de nereguli grave la nivelul Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale Radionav SA, instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Potrivit rapoartelor întocmite de cei care au verificat activitatea instituţiei, în 2010 au fost înregistrate 8 angajări, iar în 2011 - 10, în nici unul din cazuri nefiind organizate concursuri sau examene aşa cum prevede legea.

Dintre toate angajările menţionate de Curtea de Conturi, cea mai interesantă este a lui Gheorghiţă Gheorghe, în 2011 pe postul de contabil şef. Nu a existat un examen, ci doar o decizie semnată de fostul director general al Radionav, Vlad Stănculescu. Însă mai "simpatic" de atât este faptul că Gheorghiţă Gheorghe nu îndeplinea condiţiile impuse de legea contabilităţii. Anterior ordinului de încadrare pe postul de contabil şef, în data de 4.11.2010, Gheorghiţă Gheorghe devenea operator radio III, cu un salariu de bază de 1,600 de lei, apoi devine economist I, cu un salariu de 1.900 de lei. Din februarie 2011, Gheorghe devine contabil şef fără concurs şi fără a fi licenţiat în Ştiinţe Economice, cu salariu de 2.700 de lei şi cu spor de conducere de 30% din salariul de bază. "Chiar în fişa de post pe care d-nul Gheorghe Gheorghiţă a semnat de luare la cunoştinţă se menţionează la cerinţa postului - minim 5 ani de studii economice, cerinţă ce nu este îndeplinită", se arată în raport. "Astfel, faţă de cele prezentate mai-sus, echipa de control a calculat cheltuieli nelegale din diferenţa de salariu ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de studii, ca fiind estimată la 7.274 lei (...)", se mai arată în raport. Totodată, se notează în raport, chiar şi directorul general de la acea dată, Vlad Stănculescu, a realizat că are de-a face cu un subaltern lipsit de profesionalism. Aşa se face că, după un timp de la promovarea lui Gheorghe, Stănculescu a depus un înscris privind "neexercitarea atribuţiilor (de către Gheorghiţă Gheorghe -n.r.) de declarare a obligaţiilor la bugetul de stat şi bugetele sociale, precum şi închiderea situaţiilor financiare ale lunii mai 2011 cu întârziere (...)". Ulterior, Stănculescu a dispus cercetarea disciplinară a lui Gheorghe şi încetarea raporturilor de muncă ale respectivului. Cum a ajuns însă Gheorghe să fie angajat la Radionav? Acest lucru nu este menţionat în raportul Curţii de Conturi, însă, au precizat surse din cadrul instituţiei: "Pe Gheorghiţă Gheorghe l-a adus la Radionav fostul director adjunct, Radu Gheorghiţă". Din câte se pare, Gheorghiţă Gheorghe a lucrat la Ecoterm Năvodari, acolo unde Radu Gheorghiţă a fost director, înainte de a se angaja la Radionav.

Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367