REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Contestaţie la executare, în dosarul fostului procuror Balaban, decedat în urmă cu 2 ani

Contestaţie la executare, în dosarul fostului procuror Balaban, decedat în urmă cu 2 ani

Replica API 11 aprilie 2018 | 00:00 395

Au dat şpagă unui procuror pentru a închide unele dosare, au fost trimişi în judecată împreună cu magistratul, care între timp a decedat, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, iar acum contestă condamnările primite, deşi au fost mult diminuate faţă de ce au primit pe fondul cauzei.

Vorbim despre dosarul defunctului procuror Constantin Balaban, fostul procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, care îşi făcuse, din câte se pare, un obicei în a cere şpagă celor care încălcau legea. Nu o să punem accent pe cazul procurorului, care a decedat în urma unui infarct, ci pe celelalte persoane din dosarul penal, acuzate că au dat mită. Alături de Balaban, în 2015 au mai fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Marian Cireașă, Aslan Regep-Uţă, Liviu Teodor Sava și Viorel Amet, toți acuzați de dare de mită, dar și Valentin Jugănaru, acuzat de complicitate la dare de mită.

Oprindu-ne la primul dintre ei, Marian Cireaşă, procurorii DNA au reţinut că în intervalul iunie-iulie 2014, procurorul Balaban Constantin a pretins și primit de la Marian Cireașa, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influență băuturilor alcoolice și având permisul de conducere anulat. În schimbul acestei sume, Balaban, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluționeze favorabil, în condițiile în care deja se dispusese începerea urmăririi penale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța, unde judecătorii au dispus încetarea procesului penal faţă de procurorul Balaban, ca urmare a decesului acestuia, dar, în schimb, i-au condamnat pe ceilalţi inculpaţi din dosar, la pedepse cu suspendare, pentru trei dintre ei şi cu executare pentru ceilalţi doi, printre care se numără şi Cireaşă, care a primit 4 ani şi 6 luni de detenţie.

Hotărârea instanţei de fond a foost atacată cu apel, la instanţa supremă, care a înjumătăţit pedepsele date cu suspendare, iar în cazul lui Marian Cireaşă, pedeapsa a fost redusă cu 2 ani, urmând ca acesta să ispăşească 2 ani şi 6 luni. Numai că nu i-a convenit nici această sentinţă, deşi era definitivă. Astfel, Cireaşă a formulat contestaţie la executare, în speranţa că va fi lăsat în libertate, contestaţie care s-a judecat ieri, 10 aprilie. În legătură cu acest aspect, Curtea de Apel Constanţa a rămas în pronunţare.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367