REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Contrabanda cu ţigări, sub paravanul icoanelor, automatelor de cafea şi căruţelor cu fund dublu

Contrabanda cu ţigări, sub paravanul icoanelor, automatelor de cafea şi căruţelor cu fund dublu

Replica API 6 mai 2015 | 23:47 689

Imaginaţia vânzătorilor ambulanţi nu are limite

Imaginaţia vânzătorilor ambulanţi nu are limite

Imaginaţia contrabandiştilor de ţigări este în plină ascensiune, mai ales când este vorba despre fructificarea „afacerilor”. Astfel, fie că este vorba despre transportul ţigaretelor sau despre locul de depozitare, cert este că vânzătorii ambulanţi sunt mereu inventivi. Automate de cafea, roţi de rezervă, icoane, borcane, căruţe cu fund dublu, maşini decapotabile, tarabe cu flori, toate sunt locuri taman bune de ţinut ţigări în viziunea „afaceriştilor”. Numai că oamenii legii deja ştiu toate aceste mici detalii, băgându-le „beţe în roate”.

Contrabanda cu ţigări implică mai multe etape, prima fiind legată de transportul acestora, despre introducerea ilegală în ţară. Aici, pentru a „fenta” autorităţile, indivizii apelează la fel de fel de tertipuri. Spre exemplu, în Portul Constanţa, inspectorii vamali au găsit atât ţigarete cât şi băuturi alcoolice în diferite locuri, precum camera de maşini sau chiar în camera cârmei a navelor. Un astfel de caz s-a petrecut în ziua de 29 aprilie 2015 şi, urmare controlului de specialitate efectuat la intrarea în ţară a unei nave care circula sub pavilion Turcia, inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de frontieră Constanţa au descoperit ascunse şi nedeclarate 14 000 bucăţi ţigarete, diverse mărci (Winston şi Monte Carlo), precum şi 20 sticle alcool (whisky şi vodcă). Ţigaretele de contrabandă şi sticlele cu alcool erau ascunse în vederea sustragerii de la controlul vamal în camera cârmei. Conform legislaţiei în vigoare, autoritatea vamală a procedat la reţinerea în vederea confiscării a ţigaretelor şi alcoolului, sancţionarea persoanelor implicate cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 10.000 lei. Însă, când acestea nu sunt introduse în ţară pe calea apei, contrabandiştii găsesc alte locuri, fără probleme. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii de frontieră de la PTF Borș au depistat doi cetățeni români care au încercat să introducă ilegal în țară aproximativ 1.500 pachete de țigări, ce erau ascunse în compartimentul destinat plierii acoperișului din material textil al unei mașini decapotabile. Ulterior, în data de 2 mai a.c., în cadrul unei acțiuni de colaborare cu autoritățile de frontieră din R. Moldova, pentru valorificarea unor informații, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Românești, județul Botoșani, au desfășurat o acțiune specifică pe linia prevenirii și combaterii contrabandei cu produse accizabile. Oamenii legii au depistat un atelaj hipo care se îndrepta dinspre zona de frontieră către sat. În căruţă, mascate sub un fund dublu din scândură, au fost descoperite 20.000 de țigarete, marca Ritm, cu timbru de acciză R. Moldova. Potrivit declarațiilor contrabandiştilor, țigările au fost găsite în pădure cu câteva ore mai înainte, ulterior fiind încărcate în atelajul hipo și mascate de fundul dublu, cu intenția de a fi transportate în sat. Totodată, poliţiştii de frontieră au găsit, în diverse zone ale ţării, ţigări ascunse în icoane, în roţile de rezervă sau în borcane.

Pasul II: tarabe cu flori sau automate de cafea

Odată ce ţigaretele au fost introduse în ţară, urmează etapa a doua. De regulă, aici intervin alţi indivizi care cumpără ţigaretele pentru a le vinde mai departe. Aceştia sunt cei întâlniţi prin pieţe şi agasează omul cu „Ţigări, ţigări, ţigărele avem”. Întrucât vânzătorii ambulanţi ştiu că nu pot sta cu multe ţigări la ei, în caz contrar se aleg cu dosar penal, aceştia caută locuri pentru depozitare, cât mai aproape de locul pe unde se învârt. În zona Gării, ei ascundeau ţigările printre flori, în tarabe sau chiar în automatul cu bilete RATC. Mai nou, potrivit poliţiştilor constănţeni, sunt vizate automatele cu cafea situate la intrare în magazine. Un caz concret a avut loc în ziua de 3.05.2015, când poliţiştii Secţiei 3 au identificat în interiorul unui aparat de cafea dintr-un magazin alimentar, 36 pachete de țigări, diferite mărci, nefiscalizate. În urma investigaţiilor efectuate, oamenii legii au identificat o femeie în vârstă de 42 ani, din Constanța, care în data de 3.05.2015, a intrat în magazin și a introdus pachetele de țigări în sertarul automatului de cafea. Cele 36 pachete cu țigarete în valoare totală de 360 lei au fost ridicate în vederea confiscării. Cercetările sunt continuate de către ofiţerii S.I.C.E., din cadrul I.P.J. Constanța, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367