REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Contracte cu repetiţie pentru băieţii deştepţi din CFR: milioane de lei pentru curăţenia din gările Constanţei

Contracte cu repetiţie pentru băieţii deştepţi din CFR: milioane de lei pentru curăţenia din gările Constanţei

Replica API 5 aprilie 2017 | 00:00 482

Mereu, aceiaşi câştigători

Mereu, aceiaşi câştigători

CFR a mai dat un contract firmelor sale de casă, mereu aceleaşi, de ani şi ani de zile. Astfel, o firmă aflată la 700 de kilometri distanţă şi una din Constanţa vor face curăţenie în regionala de la malul mării, pentru aproape 1,6 milioane lei. Societăţile sunt patronate de foşti angajaşi CFR, care au plecat din sistem dar şi-au păstrat uşile larg deschise, pe o piaţă pe care deţin un monopol absolut.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a atribuit pe 08.03.2017 cinci contracte subsecvente, în valoare totală de 1.598.983,86 lei, fără TVA, pentru servicii de „salubrizare staţii CF pe raza Sucursalei Regionale CF Constanţa, aferente judeţelor Constanţa, Ialomiţa, Tulcea, Călăraşi”. Toate loturile au fost adjudecate de Diatours SRL Bistriţa şi Euro Construct SA Constanţa, cu excepţia lotului din Tulcea, unde şi-a făcut loc, alături de cele două, şi firma brăileană Astru Grup SRL. Cea mai mare parte din bani revin însă firmelor Diatours şi Euro Construct, care primesc an de an contracte pentru curăţenia gărilor CFR, precum şi pentru reparaţia de poduri, cale ferată etc.

Firmă fără nici un angajat

Diatours SRL Bistriţa are ca unic asociat şi administrator pe Vasile Onigaş şi a beneficiat, în ultimii ani, de zeci de contracte cu statul, în special de la CFR, dar şi de la AJOFM Bistriţa, Romtelecom Bistriţa, Inspectoratul de Stat în Construcţii Bucureşti, Romsivla, consilii judeţene etc. Potrivit presei locale, succesul firmei Diatours la contracte publice mai ales cu CFR se datorează prieteniei care îl leagă pe patronul Vasile Onigaş de concetăţeanul său Macarie Moldovan, director general adjunct al CFR. Diatorus SRL are ca domeniu de activitate curăţenia interioară a clădirilor şi a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 3389531 şi un profit net de 381162. Foarte interesant, firma nu are nici un angajat, potrivit datelor oficiale, declarate la Ministerul Finanţelor. La rândul său, Euro Construct SA are un istoric care se pliază perfect pe cel al CFR, companie de stat de la care a primit contracte în valoare de zeci de milioane de euro.

Şefi din CFR, contracte cu nemiluita

Firma îl are ca acţionar majoritar pe Tudor Vlad, ceferist cu vechime şi numeroase funcţii de conducere în structurile CFR. Tudor Vlad a fost chiar şi director general al SNTFC CFR Călători SA, în perioada 2005- 2006, iar în 2007 a fost numit de ministrul de atunci al Transporturilor, Radu Berceanu, preşedinte al Autorităţii Feroviare Române (AFER). În 2009, PSD l-a nominalizat pentru şefia Regionalei Constanţa a CFR Călători, iar ultimele informaţii publice despre el îl arătau director al CFR Ferry Boat SA, structură din cadrul CFR Marfă. Tudor Vlad nu este însă singurul ceferist din Euro Construct SA Constanţa, firmă în care se mai află Constantin Străinu, de asemenea fost angajat CFR, care mai deţine firme precum România Euroest şi Eurofer Trans, câştigătoare a numeroase contracte cu societăţile naţionale de căi ferate. Până pe 12 martie 2013, cenzor al Euro Construct SRL Constanţa era Daniela Ţăranu, soţia lui Horia Gabriel Ţăranu, şeful CFR Călători Constanţa. Euro Construct SA are ca domeniu de activitate lucrări de construcţii a căilor ferate de suprafaţă şi subteran, a declarat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 11.771.055 şi un profit net de 470.774 lei, cu 131 de angajaţi.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asti toti trebuie dusi la jilava impreuna cu ala dir, de la infra ..
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367