REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Contractele FinCoGeRo cu Primăria Constanţa au fost încheiate prin fals şi abuz

Contractele FinCoGeRo cu Primăria Constanţa au fost încheiate prin fals şi abuz

Replica API 10 februarie 2012 | 00:00 227

Potrivit procurorilor, municipalitatea nu are de dat bani italienilor

Potrivit procurorilor, municipalitatea nu are de dat bani italienilor

Răsturnare spectaculoasă de situaţie în cazul FinCoGeRo, firma care obţinea, la finele anului trecut, o hotărâre în instanţă de executare silită a Primăriei Constanţa pentru o datorie de 61.236.178 de lei. Fabuloasa sumă pretinsă de italienii de la FinCoGeRo, cei care construiesc imobile în zona Faleză Nord, ar reprezenta contravaloarea lucrărilor de infrastructură, sistematizare şi utilităţi edilitare, cheltuieli care ar fi căzut, conform contractelor din anul 2000 cu Primăria Constanţa, în sarcina administraţiei locale. Toată tevatura este însă pusă la punct de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care concluzionează că numai urmare unor infracţiuni s-a ajuns în situaţia descrisă mai sus, iar municipalitatea nu ar trebui să plătească nici un leu.

Ancheta, demarată ca urmare a unei plângeri depusă de Primăria Constanţa, prin primarul în funcţie, Radu Mazăre, scoate la iveală promisiunile făcute în anul 2000, de către fostul edil al urbei, Gheorghe Mihăieşi. Acesta susţine că municipalitatea "nu va suporta nici o cheltuială în legătură cu lucrările de infrastructură aferente proiectului" - "Constanţa, Zona Faleză Nord -Proiect al Programului de Dezvoltare Edilitară Urbană a Municipiului Constanţa". Ironia face ca, acum câteva zile, Mihăieşi să-şi fi exprimat câteva gânduri pe tema construcţiilor FinCoGeRo, context în care a "uitat" să amintească faptul că a fost cercetat, chiar de dată recentă, în schimb a subliniat faptul că "faptele s-au prescris". Corect, după cum au concluzionat şi procurorii.

Mihăieşi primeşte NUP: fapta s-a prescris

Procurorul de caz a constatat că în anul 2000 contractele încheiate cu FinCoGeRo au beneficat de un ajutor consistent din partea lui Mihăieşi, care astfel şi-a depăşit atribuţiile şi mandatul primit de la Consiliul Local, format la acea dată din consilieri care au fost ferm convinşi că, aşa cum arătam mai-sus, "municipalitatea nu va suporta nici o cheltuială în legătură cu lucrările de infrastructură aferente proiectului". Astfel, în contractele de concesiune cu firma italienilor, au fost adăugate, cu intenţie, elemente în sensul obligaţiei la plată a lucrărilor de urbanizare/infrastructură ca aparţinând primăriei şi nu partenerului contractual, cum era în realitate, arată procurorii. De asemenea, funcţionarii primăriei din cadrul compartimentelor de specialitate au fost determinaţi să consemneze elemente nereale în Caietul de Sarcini - anexă la HCLM 75/24.02.2000 şi Caietul de sarcini -anexă la HCL/ 76.02.2000, în sensul obligaţiei la plată a lucrărilor de urbanizare/infrastructură ca aparţinând primăriei şi nu partenerului contractual (adică FinCoGeRo). Totuşi, faţă de Gheorghe Mihăieşi, cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, întrucât a intervenit "prescripţia răspunderii penale". Acelaşi lucru a fost dispus şi în cazul funcţionarilor primăriei de la acea dată. În schimb, se dispune disjungerea cauzei şi reinvestirea Parchetului pentru cercetarea pe cale separată a reprezentanţilor FinCo.Ge.Ro: Romeo Giuseppe, Giuseppe Scanelia şi Giovanni Romeo, sub aspectul "săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave în dauna Primăriei Constanţa, respectiv a infracţiunii de complicitate la faptele reţinute în sarcina făptuitorului sus-menţionat (n.r. - Gheorghe Mihăieşi)". În plus, a fost sesizat Tribunalul Constanţa - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal cu anularea Caietelor de sarcini adăugate ulterior la hotărârile de consiliu din 2000, anularea contractelor de concesiune (anumite puncte din documentele parafate unul după altul în data de 15.06.2000), pe motiv de fraudă la lege, respectiv emiterea lor prin "falsuri intelectuale şi abuz în serviciu în formă continuată". Vom reveni cu detalii.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108