REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Contrar aşteptărilor sindicaliştilor, Popa nu va fi demis din funcţie

Contrar aşteptărilor sindicaliştilor, Popa nu va fi demis din funcţie

Replica API 21 aprilie 2012 | 00:00 144

Protestatarii s-au luptat din nou cu jandarmii în Port

Protestatarii s-au luptat din nou cu jandarmii în Port

Lucrătorii portuari s-au strâns şi în dimineaţa zilei de vineri în faţa sediului Companiei Naţionale Administraţia Portului Maritim Constanţa (CN APMC). Aceştia au făcut o nouă demonstraţie de forţă, reuşind să spargă bariera de protecţie pe care o formaseră jandarmii în ideea de a-l apăra pe directorul departamentului de infrastructură, Adrian Constantinescu. În cele din urmă, directorul a ieşit din Port cu ajutorul jandarmilor. Cei aproximativ 200 de protestatari sunt hotărâţi să lupte până în pânzele albe pentru a obţine demiterea din funcţie a directorului general al CN APMC, Andrei Aurelian Popa. Cât despre Popa, acesta a fost vineri plecat la Bucureşti, la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), unde a avut loc o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie al CN APMC, pe tema situaţiei create de greva lucrătorilor din companie. După întrevederea de la sediul Ministerului Transporturilor, decizia a fost aceea ca Andrei Popa să rămână director general al companiei, dar va avea sarcina de a negocia cu sindicaliştii problemele reclamate de aceştia. Ca răspuns faţă de această veste, lucrătorii portuari se pregătesc să pătrundă în forţă, luni, de la ora 7.30, în sediul CN APMC. Mai mult de jumătate din cei 900 de salariaţi ai CN APMC protestează de 58 de zile în faţa sediului companiei, cerând demiterea lui Aurelian Popa. Ei îl acuză pe directorul general de încălcări repetate ale contractului colectiv de muncă şi de faptul că a modificat, cu acordul Consiliului de Administraţiei şi Adunării Generale a Acţionarilor, regulamentul companiei.

Punctul de vedere al MTI

La sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului de Administraţie a Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Pe ordinea de zi a reuniunii a figurat analiza situaţiei conflictuale existente la Portul Constanţa pe fondul protestelor angajaţilor. "În urma analizei punctuale a revendicărilor formulate de protestari, MTI poate anunţa că toate revendicările de natură sindicală au fost rezolvate în sensul celor solicitate, astfel: A fost luată decizia revenirii la modalitatea de acces în Portul Constanţa în sistemul aflat în funcţiune înainte de data de 31 decembrie 2011, aplicabil tuturor angajaţilor operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe platforma portuară. Totodată, a fost decisă modificarea Regulamentului Intern în ceea ce priveşte revenirea la programul de lucru între orele 8-16, precum şi amendarea Regulamentului cu acordul sindicatelor, în urma negocierilor care vor fi demarate în perioada imediat următoare. De asmenea, s-a hotărât prelungirea Contractului Colectiv de Muncă care expiră la 1 iulie 2012 pe o perioadă de un an, cu obligativitatea corelării acelor clauze contractuale existente în raport cu prevederile imperative conţinute de modificarile legislative apărute. În privinţa bazei sportive Portul Constanţa, conducerea executivă a companiei a fost mandatată să invite la negocieri reprezentanţii sindicatelor din CNAPMC în vederea încheierii unui nou protocol care să vizeze exploatarea de către sindicate a bazei sportive cu respectarea prevederilor legale. Având în vedere aceste decizii care demonstrează deschiderea MTI pentru a contribui la soluţionarea conflictului sindical, MTI consideră că în acest moment nu mai există revendicări de natură sindicală care să impună continuarea protestelor în Portul Constanţa. MTI atrage din nou atenţia că acţiunile violente exced cadrul legal şi consideră că persoanele care încurajează şi susţin astfel de acţiuni trebuie să suporte consecinţele legale", se arată într-un comunicat al MTI.

Roxana CĂLINESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369