REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Controalele ANAF, luate la mişto de proprietarii de apartamente! Ce-şi învaţă chiriaşii să declare

Controalele ANAF, luate la mişto de proprietarii de apartamente! Ce-şi învaţă chiriaşii să declare

Replica API 30 septembrie 2016 | 00:33 2731

Neamuri peste noapte

Neamuri peste noapte

Se strică ploile pentru proprietarii de apartamente care le oferă spre închiriere! Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) începe verificarea mai amănunţită a contractelor de închiriere, printr-o campanie de informare a proprietarilor de locuinţe, urmată de acţiuni de control şi sancţiuni unde se constată nereguli, a declarat miercuri seară preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, la postul public de televiziune. Constănţenii se declară revoltaţi şi nu sunt de acord cu acest lucru.

Circa 20% dintre locuinţele din marile oraşe sunt închiriate, însă foarte puţini dintre proprietari le declara şi plătesc impozite, ceea ce generează o evaziune fiscală uriaşă. Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, doar 1% dintre veniturile declarate la Fisc de contribuabili provin din închirieri. Practică închirierii la negru a locuinţelor, fără că proprietarul să înregistreze vreun contract în acest sens la Administraţia Fiscală, este una veche şi greu de oprit, iar autorităţile nu au încă un cadru legal solid pentru eradicarea fenomenului.

Astfel, pus în imposibilitatea de a colecta impozitul pe profit de 16% din închirierile imobiliare, statul român acceptă şi astăzi pierderi anuale de milioane de euro. Pentru a combate acest fapt, ANAF-ul s-a decis să ia la puricat proprietarii care obţin venituri din chirii.

„În cazul chiriilor, primul pas este că am pus la punct o campanie de informare şi vrem să pornim prin a discuta cu administratori de bloc, în blocurile mai mari unde ştim că exist zone sensibile, să informăm proprietarii. Până la urmă, dacă vrem conformare voluntară din partea proprietarilor care închiriază, primul pas este să îi informăm şi să ştie la ce să se aştepte în caz că nu declară. Pasul doi este să mergem în control şi să îi sancţionăm”, a explicat Doroş.

El a precizat că încheierea unor contracte de închiriere pe sume modice „este un fenomen” observat la ANAF. Preşedintele Fiscului a menţionat, însă, că şi până acum proprietarii care închiriază erau verificaţi, însă această activitatea nu era prioritară pentru ANAF. „Noi nu putem să spunem că nu controlăm proprietarii, dar nu a fost un focus pentru noi. În momentul acesta, proprietarii care obţin venituri din chirii devin un focus pentru noi. Primul pas este campania de informare, pasul doi este de control”, a adăugat Doroş.

Constănţenii, nemulţumiţi!

Se pare că avertizarea celor de la ANAF nu i-a speriat pe constănţeni, ba chiar i-a indignat. Câteva persoane care îşi obţin veniturile din chirii afirmă că nu li se pare normal să mai dea alţi bani la stat. Cu toate că ştiu că este ilegal, constănţenii preferă şi continuă să închirieze „la negru”. „Este un mod de a-mi câştiga traiul. Eu am cumpărat acel apartament şi acum mi se pare normal să fac profit de pe urma lui. De ce trebuie să plătesc la stat şi pentru asta? Nu e de ajuns că plătim atâtea contribuţii! Şi aşa ce face statul pentru noi? Nimic”, a declarat, pentru „Replica”, Anişoara. M.

O altă constănţeancă, recent intrată în această afacere, a afirmat că i se pare că trebuie să dea foarte mulţi bani la stat. „Într-un fel mi se pare normal să plătim ceva la stat, însă cota de 16% este una destul de mare. Înainte să închiriez apartamentul m-am interesat de ceea ce trebuie să fac, dar m-am lăsat păgubaşă pentru că nu îmi permit să dau acei bani. Oricum degeaba zic ei că o să verifice! Cum mă verifică? Le spun la chiriaşi să spună că sunt rudele mele sau prietenii mei”, a declarat o altă constănţeancă.

De aceeaşi părere este şi Mihai care de ani de zile îşi închiriează apartamentul studenţilor. „Nu sunt de acord pentru că nu m-aş alege cu nimic. Taxele către Fisc sunt foarte mari, iar eu chiria nu o pot mări de pe o zi pe alta. Studenţii, de exemplu, sunt obişnuiţi cu un tarif, iar dacă acum le-aş cere dublu, ar renunţa imediat la colaborare”, a declarat Mihai.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Strada Târgoviștei Nr 10 bloc 86 SC b
0
0
Avem chiriași la Ap 75,ap 58, nu sa declarat inpozitu la anaf dorim controale la bloc
0
0
Ploiesti str tirgovistei bloc 86.sc.b.ap.71. Nu a declarat ca are chirias si nu plateste la stat
0
9
cred ca inainte de a incepe o afacere,trebuie sa cunosti legislatia din domeniul respectiv!voi,cei care inchiriati ,urmariti un castig usor,cu un efort minim,nu va intereseaza ca,de foarte multe ori,chiriasii,in special cei veniti pe perioade scurte,turistii,confunda locatia respectiva cu statiunea si hotelul si nu se gandesc la locatarii obligati sa suporte galagia,mizerie,etc. pe care primii o genereaza.vrei sa inchiriezi,fa-o legal,intr-o zona adecvata,respecta-i pe cei din jur si o sa fie ok ptr toti!daca nu,asteapta-te la sesizari si plangeri...
1
0
In momentul in care am vrut sa-mi inchiriez apartamentul in scop turistic am fost la ANAF sa intreb care este procedura platii acestui impozit. Nu vreti sa stiti pe la cate birouri m-au plimbat, inainte sa imi spuna ca trebuie sa merg la alta agentie fiscala. Nu toata lumea vrea sa inchirieze "la negru" dar procedurile sunt extrem de stufoase si taxele foarte mari. Practic Anaf te impiedica sa intri in legalitate, pentru ca mai apoi sa te controleze si sa te sanctioneze. Simplificati domnilor procedura , luati taxe de bun simt si apoi statul va avea de castigat
6
0
Nu mai stiu pe ce parte sa sanctioneze oamenii si li s-a parut o idee buna sa ia la bani marunti pe cei care si-asa traiesc de pe o zi pe alta. Astia sunt doar marionetele jegurilor mari de la conducere. Aveti grija baieti, vigilenta maxima! nu cumva sa va scape aia 500 de lei pe an neplatiti de nenea X la impozitul pe venit. Daca se intocmeste la notar contract de inchiriere de 10 lei pe luna, de exemplu, ulterior proprietarul va fi sanctionat pentru DESTABILIZAREA PIETEI IMOBILIARE. Felicitari, ati facut un sistem care functioneaza perfect pentru voi, jegurilor.
9
0
Am citit cu mare atentie comentariile si nu inteleg revolta noilor exploatatori de locuinte.Am avut deasupra mea chiriasi si stiu ce afirm.Statul trebuie sa incaseze un impozit din aceste venituri este normal.
5
6

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367