REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Controverse. Bulgaria vrea să construiască o centrală nucleară la graniţa cu România

Controverse. Bulgaria vrea să construiască o centrală nucleară la graniţa cu România

Replica API 27 ianuarie 2013 | 00:00 241

Duminică va avea loc în Bulgaria un referendum naţional cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare. Eventuala unitate urmează să fie situată pe malul Dunării, la graniţa cu România, dar printre locuitorii zonei nu există unanimitate dacă ar fi sau nu bine să fie construită o centrală nucleară în apropierea locuinţelor lor. Cu toate că este cunoscută drept centrala nucleară Belene, şantierul acesteia este situat la o distanţă aproape egală de două oraşe - Belene şi Sviştov. Autorităţile locale din aceste două oraşe au păreri contrare: primarul oraşului Belene este unul dintre cei mai mari susţinători ai dezvoltării industriei nucleare, în timp ce reprezentanţii primăriei de la Sviştov se opun în mod ferm, potrivit unui reportaj Agerpres.

"Aici nimeni nu va spune că sprijină centrala, cu toţii suntem împotrivă", afirmă o femeie de circa 50 de ani pe care o întâlnesc în piaţa centrală din Sviştov, un orăşel cu circa 30.000 de locuitori, la care se adaugă încă 10.000 de studenţi din toată ţara care învaţă la Academia de Studii Economice din oraş. Suntem foarte îngrijoraţi de posibilitatea ca în apropierea oraşului nostru să fie construită o unitate nucleară, a declarat pentru AGERPRES viceprimarul Sviştovului, Emil Dimitrov. Strategia noastră de dezvoltare are alte obiective, cum ar fi învăţământul, dezvoltarea coridoarelor de transport prin construirea unui nou pod pe Dunăre între Sviştov şi Zimnicea, dezvoltarea turismului, industriei alimentare şi agriculturii. O centrală nucleară va afecta grav agricultura şi viticultura. Cine va mai cumpăra produsele noastre, atunci când se va vedea originea lor, întreabă Dimitrov. El se teme că centrala ar putea să provoace şi scăderea interesului tinerilor de a învăţa la Academia din Sviştov, una dintre cele mai renumite instituţii de învăţâmânt superior din Bulgaria.

Sursa:Realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218