REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Copii aduşi pe litoral, într-o tabără insalubră

Copii aduşi pe litoral, într-o tabără insalubră

Replica API 29 august 2011 | 00:00 193

"Condiţii" la 2 Mai: fără apă la WC şi fără bucătărie

"Condiţii" la 2 Mai: fără apă la WC şi fără bucătărie

"Asociaţia Pro Vita, din judeţul Prahova, pentru născuţi şi nenăscuţi, are ca obiectiv sprijinirea financiară şi logistică a centrelor de asistenţă şi plasament ale asociaţiei, unde se află peste 200 de copii abandonaţi, care au nevoie de asistenţă de specialitate în permanenţă". Aşa începe prezentarea unei asociaţii aparţinătoare unor preoţi, după cum spun poliţiştii, scopul ei fiind unul nobil, însă condiţiile de îndeplinire a obiectivelor lasă de dorit. Spunem asta pentru că, zilele trecute, la unul din centrele asociaţiei, situat în localitatea 2 Mai, autorităţile au descoperit nereguli care se abat mult de la normele de igienă. În plus, tabăra funcţiona "pe blat", fără autorizaţii.

În urma unei sesizări făcută la Poliţie, din cauza zgomotului făcut de copii, autorităţile au descoperit ceva mult mai grav, şi anume condiţiile în care erau cazaţi acei micuţi în tabăra respectivă, pe strada Dragomir numărul 59 B. În urma unor adrese, la punctul de lucru din localitate s-au deplasat reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa şi Poliţiei comunei Limanu. Aceştia au descoperit o construcţie insalubră, neigienizată, cu grup sanitar fără sursă de apă. În locaţia respectivă, au fost identificate 3 persoane adulte şi 8 copii minori. Mai mult decât atât, reprezentanţii celor 3 instituţii au constatat că aşa zisa "tabără de copii" nu are bucătărie unde să se prepare mâncarea, dar nici spaţiu unde să fie servită masa. "Conform legislaţiei sanitare în vigoare, nu sunt îndeplinite condiţiile minime obligatorii privind activitatea de cazare şi agrement, iar faţă de cele constatate, inspectorii au interzis desfăşurarea oricărei activităţi până la asigurarea unui minim de confort", au declarat reprezentanţii DSP.

Se verifică legalitatea activităţii societăţii

Şi cei de la DGASPC au luat unele măsuri pentru a stabili dacă asociaţia respectivă funcţionează legal. "Am fost sesizat pentru a vedea dacă au acreditare pentru serviciile pe care le desfăşoară. Am înţeles că Asociaţia Pro Vita oferă servicii de cazare pentru copii fără condiţii materiale. Fiind vorba despre o societate din Prahova, am solicitat informaţii de acolo despre activitatea şi legalitatea ei. Încă nu am primit un răspuns, dar am înţeles că aceşti copii vin de mai mulţi ani pe litoral prin asociaţia asta, cu acordul părinţilor. Pentru asta am solicitat informaţii, iar până nu vom primi un răspuns, nu putem lua măsuri împotriva lor. Însă cei de la Inspecţia Socială le-au pus în vedere să stopeze activitatea", a declarat, pentru "Replica", Petre Dinică, directorul DGSPC Constanţa. Întrucât la controlul efectuat joi au participat şi poliţiştii, aceştia au spus că nu au atribuţii în acest sens, dar au participat ca simpli "observatori". "Din câte am înţeles, totul a pornit de la o sesizare privind tulburarea liniştii publice, dar sunt copii, nu avem ce să le facem. Noi am asigurat numai măsuri de ordine în timpul controlului, să se prezinte actele când sunt solicitate", ne-a declarat şeful Poliţiei Limanu, Ion Vătăşelu. Precizăm că şi în acest moment cei 8 copii se află tot în "tabăra" împrovizată de la 2 Mai, în condiţii insalubre. Ideea de a-i aduce pe litoral este una nobilă, oricine poate spune asta, dar nu şi atunci când există riscul să plece din vacanţă bolnavi de hepatită sau alte boli, mai ales că au WC-ul fără sursă de apă şi mănâncă pe une apucă. Vom reveni.

Daniel ALBU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367