REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Copiii cu alergii au un risc mai mare de COVID-19, arată studiile pediatrice

Copiii cu alergii au un risc mai mare de COVID-19, arată studiile pediatrice

Replica API 30 septembrie 2021 | 00:23 479

Copiii cu alergii prezintă un risc mai mare de a dezvolta COVID-19 lung, potrivit unui studiu pediatric la care au luat parte peste 500 de copii, scrie doc.ro

COVID-19 lung înseamnă că o persoană infectată cu SARS-CoV-2 care s-a îmbolnăvit de COVID-19 rămâne cu simptome care continuă săptămâni sau luni după ce infecția nu mai este activă și persoana nu mai este contagioasă. Simptomele persistente sunt cauzate de răspunsul corpului la virus care continuă dincolo de boala inițială. Așadar, dacă o persoană are simptome îndelungate, nu va testa pozitiv în cazul în care își face un test de diagnostic RT-PCR.

„COVIDUL lung” durează mai mult de 12 săptămâni, simptomele fiind plasate în două categorii principale: simptome respiratorii (cum ar fi tuse sau respirație dificilă), la persoanele care au fost mai susceptibile să aibă o formă gravă de COVID-19 inițial și simptome mai generale (în special oboseală), care par să rămână la un număr mai mare de foști bolnavi, care n-au avut neapărat o formă severă de COVID-19.

Deși s-au discutat și analizat în multe studii aceste simptome pe termen lung, a fost vorba de fiecare dată despre persoane adulte, deoarece numărul adulților infectați cu SARS-CoV-2 la nivel mondial care au dezvoltat COVID-19 este mult mai mare decât al copiilor care să fi făcut boala. Așadar, există riscul de COVID-19 pe termen lung și în cazul copiilor? Răspunsul este da, există, mai ales pentru anumiți copii.

Cercetătorii de la ISARIC (International Severe Acute Respiratory and Emerging Infection Consortium), un grup de lucru dedicat simptomelor de COVID-19 pe termen lung la copii, au efectuat cel mai mare studiu de până în prezent pe copii spitalizați cu COVID-19, ale cărui rezultate au fost publicate în iulie 2021 în European Respiratory Journal.

Copiii mai mari și cei cu alergii, la risc de a dezvolta COVID-19 lung

Studiul a avut ca scop descoperirea efectelor pe termen lung asupra copiilor și adolescenților care au fost spitalizați cu COVID-19 confirmat. De asemenea, a urmărit să descopere riscurile viitoare ale copiilor care dezvoltă simptome pe termen lung după ce au fost diagnosticați cu această boală. 518 din 853 (61%) de copii spitalizați cu COVID-19 au făcut parte din studiu, deoarece părinții lor au fost de acord să fie intervievați. Doar un sfert dintre acești copii aveau semne de COVID lung.

Potrivit rezultatelor studiului, copiii mai mari prezintă un risc mai crescut de a rămâne cu simptome de COVID-19 pe termen lung, la fel și copiii cu boli alergice (raportate de părinți). În interviurile telefonice realizate pentru studiu, părinții au raportat ca simptome pe termen lung ale acestor copii următoarele:

oboseală

modificări ale gustului sau mirosului

probleme de somn (cea mai frecventă fiind insomnia).

Unul din zece copii a raportat simptome persistente legate de două sau mai multe organe și / sau sisteme (de exemplu, sistemul respirator sau digestiv). Unul din douăzeci de părinți a observat schimbări de comportament la copiii lor în ceea ce privește obiceiurile alimentare și de somn.

Concret, pentru desfășurarea studiului, cercetătorii au efectuat interviuri telefonice cu părinții a 518 copii cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani care fuseseră internați cu COVID-19 la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Z.A Bashlyaeva” din Moscova, infectați în perioada aprilie-august 2020. Interviurile au fost efectuate pentru o perioadă de aproximativ 8 luni de la externare.

Autorii studiului au descoperit că un sfert dintre copii și adolescenți prezentau simptome persistente în momentul interviurilor. Cele mai raportate simptome au fost oboseala 10,6% problemele cu somnul 7,2% și modificări ale gustului și / sau mirosului 6,2%. Studiul a folosit un sondaj standardizat care permite compararea acestei cercetări cu altele folosind aceleași instrumente în întreaga lume.

Se poate spune că studiul a avut limitări, deoarece a inclus doar copii spitalizați în Moscova și nu a existat un grup de comparație. Profesorul Ismail Osmanov, șeful Spitalului Z.A. Bashlyaeva, a declarat că experiența medicilor de la acea unitate clinică în tratarea copiilor cu COVID-19 arată nu numai că boala severă poate să apară la copii de diferite grupe de vârstă, ci și că se pot observa și consecințe pe termen scurt și lung ale infecției. De aceea este important să fie investigat cu atenție potențialul sechelelor COVID-19 la copii.

Autorii studiului mai spun că acestea sunt primele date de la una dintre mai multe cohorte internaționale care urmăresc copiii după COVID-19. Datele evidențiază riscul de sechele pe termen lung la copii și adolescenți și necesitatea unor studii suplimentare pentru a caracteriza COVID-19 lung la diferite grupe de populație, inclusiv copii, și pentru a identifica acei copii cu risc de prevenire timpurie și sprijin pentru îmbunătățirea rezultatelor pe termen lung.

În ciuda limitărilor studiului, rezultatele demonstrează consecințele potențiale ale COVID-19 la copii, dar trebuie abordate cu prudență, deoarece nu a existat un grup de control. Concluzia oamenilor de știință este că acei copii cu simptome persistente, în special cei cu o combinație de simptome legate de diferite organe și sisteme, necesită atenție sporită. De asemenea, studiul de față evidențiază importanța cercetării pe mai departe a simptomelor de COVID-19 pe termen lung la copii.

Cum se poate reduce riscul de COVID-19 lung?

O serie de cercetări arată că administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 reduce la jumătate riscul de a dezvolta COVID-19 pe termen lung la persoanele care, totuși, se infectează. O analiză care a investigat datele din aplicația ZOE Covid între 8 decembrie 2020 și 4 iulie 2021, a arătat, de asemenea, că adulții complet vaccinați au un risc mult mai mic să aibă nevoie de tratament spitalicesc dacă se infectează cu SARS-CoV-2 și tind să raporteze simptome mai ușoare ale COVID-19 decât cei care nu sunt vaccinați.

E indicat ca pacienții care se confruntă cu simptome de COVID-19 pe termen lung să se adreseze medicului de familie pentru a primi îndrumări, iar părinții care au copii cu astfel de simptome persistente să se adreseze medicului pediatru, care poate recomanda diverse căi de rezolvare a situației (așteptare activă, fizioterapie, sprijin psihologic etc.). Echipe de cercetători din întreaga lume lucrează în continuare pentru a afla mai multe despre simptomele de COVID-19 pe termen lung la toate grupele de vârstă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369