REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Copiii de etnie romă, în atenţia autorităţilor: Pregătiri pentru noul an şcolar, şi nu numai!

Copiii de etnie romă, în atenţia autorităţilor: Pregătiri pentru noul an şcolar, şi nu numai!

Replica API 8 septembrie 2018 | 22:24 382

Persoanele de etnie romă au reprezentat o problemă pentru oraşul de la malul mării, şi ne referim la acea parte dintre ei care nu respectă legea, acele peroane de etnie care săvârşesc fapte ce încalcă mai buna desfăşurare a activităţii celorlalţi cetăţeni. Expunem astfel ideea de remediere a problemei, însă cu implicarea autorităţilor locale în această zonă, dar şi cu multă dorinţă şi acceptare totodată a persoanelor de etnie romă care se află în impas, starea actuală ar putea fi modificată… în bine. Vorbim despre binele tuturor, atât a celor direct afectaţi precum persoanele de etnie romă ce locuiesc în municipiul Constanţa, cât şi de cetăţenii care nu de puţine ori au fost nevoiţi să îndure comportamentele deranjante, uneori agresive ale acestora.

De-a lungul timpului s-au înregistrat nenumărate sesizări atât către Poliţia Locală Constanţa, cât şi către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, privind activitatea acestora, fiind surprinşi fie la cerşit în intersecţii, fie făcând petreceri pe stradă şi încingând grătare, fie făcând gălăgie în Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean “Sf. Apostol Andrei ” din municipiul Constanţa, lăsând de obicei în urma lor… multă mizerie. De asemenea, aceştia au fost sancţionaţi pentru diferitele abateri. Cu toate acestea, se pare că în atenţia autorităţilor locale au intrat copiii de etnie romă şi se doreşte integrarea socială a acestora, cel puţin în învăţământul de stat. În acest sens, autorităţile locale constănţene au demarat proiecte care vizează ajutorarea persoanele de etnie romă aflate în imposibilitatea urmării claselor elementare din şcolile constănţene. Odată cu asta se doreşte ţinerea sub control a sănătăţii lor, în sensul igienizării şi eventual tratării a bolilor existente pentru a nu se răspândi.Totodată, atenţia s-a orientat şi către femeile de etnie romă, privind sănătatea acestora şi reproducerea.

Astfel, Primăria Municipiului Constanţa în parteneriat cu Liceul Decebal din Constanţa impplementează proiectul “Măsuri integrate pentru o viaţă mai bună”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 de luni, în perioada 16 februarie 2018 – 16 februarie 2021.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunitatea marginalizată rezidentă în zona de intervenţie ce înglobează campusul social “Henri Coandă”, utilizând măsuri integrate de îmbunătăţire a nivelului de educaţie în rândul preşcolarilor romi şi neromi, de stimulare a capacităţii de inserţie profesională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi a celor care intenţionează să demareze o activitate pe cont propriu, precum şi de creştere a accesului la servicii sociale şi de asistenţă medicală de calitate.

Reproducerea şi planificarea familială în rândul persoanele de etnie romă din Constanţa!

Proiectul mai propune soluţii pentru rezolvarea multiplelor probleme cu care se confruntă rezidenţii campusului social “Henri Coandă”, contribuind nemijlocit la atingerea obiectivului specific POCU şi al celui aferent prezentului apel de proiecte, respectiv reducerea numărului de persoane rome aflate în risc de sărăcie şi ecluziune socială şi care locuiesc în comunităţi marginalizate. Mai exact, sunt vizate 430 de persoane pentru care se doreşte dobândirea competenţelor sociale şi civice. De asemenea, reprezentanţii locali precizează că printre rezultatele aşteptate se află şi distribuitea a 3.600 de kit-uri de igienă şi îngrijire corporală grupului ţintă şi intruirea a 600 de persoane în cadrul cursurilor de igienă personală, precum şi conştientizarea persoanelor de etnie romă cu privire la sănătatea reproducerii şi planificare familială, prevenirea sarcinilor la minore, monitorizarea şi tratarea bolilor cu potenţial endemopidemic.

Prin acest proiect se intenţionează informarea, consilierea şi calificarea profesională a 400 de persoane din grupul ţintă, medierea colectivă şi individuală a altor 244 de persoane.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sai lase kakatii anlafabeti de romini anpace pe piradei de tzigani ca nu vor tigani sa ajunga prosti ca romani....copi ni eduxam noi
0
1
Copii de romani sunt mai discriminati decit copii de tigani,intradevar tigani se vaita de orce mai ales cind ii pui sa munceasca.
1
0
Cel din poza sunt eu cand eram mai.micutz
4
1
Soimii patriei , soimii patriei , spre lumina vor zbura ...
3
0
ce sa faca domnii tzigani la munca???care munca???ei stiu doar sa fure...sa stea la umbra sa astepte l cu nerabdare sa vina seara..sa mearga la furat..praduit...care munca ???ei nu stiu sa scrie...la matura se primesc absolventi de liceu...tziganii nu vor munci niciodata...ei au ..FREZOANE...au TEMPERATURI..sunt grav..BOLNAVI...ei sunt JEGURILE SOCIETATII..
12
1
moarte tiganilor!!!
13
0
si nu numai,''electoratului psd'' si ''bazinului de votanti'';cand veti integra voi tiganii vor zbura si porcii supravietuitori ai ''pestei''.exceptie fac porcii din tiliorman care oricum sunt protejati fiind deja membrii psd-alde-udmr.
8
3
Planificare familiala la tigani? De ce? Avem nevoie de cat mai multi.
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614