REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Copiii de la grădiniţă se fac mari cu apă şi hormoni cu gust de pui

Copiii de la grădiniţă se fac mari cu apă şi hormoni cu gust de pui

Replica API 5 februarie 2013 | 00:00 118

Carnea injectată, meniul zilnic

Carnea injectată, meniul zilnic

Siguranţa copiilor noştri, ce vis frumos! Nici alimentaţia nu mai reprezintă o doză de încredere, având în vedere E-urile ce se găsesc în alimente. Însă, dacă la acestea se adaugă şi mâncarea grasă, dar şi carnea de pui injectată cu hormoni şi apă, generaţia tânără va fi una ameninţată de obezitate şi boli cronice. Este un lucru ce se poate regăsi pe meleaguri constănţene, unde copiii sunt îndopaţi, încă de la grădiniţă, zi de zi, cu carne de pui, chiar dacă Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, a declarat în nenumărate rânduri ce riscuri implică apa îngheţată din carnea de pui.

Copiii au un viitor pecetluit din punct de vedere al sănătăţii. Cum informaţiile sunt la îndemâna oricui, un mod de viaţă sănătos poate fi adoptat cu mare uşurinţă. Teoretic, pentru că atunci când vine vorba de practică, lucrurile se schimbă radical. Un caz concret îl reprezintă copilaşii din cadrul grădiniţelor cu program prelungit, unde părinţii plătesc un ban, ştiind că odraslele le sunt îngrijite şi hrănite ca la carte. Însă, dacă în ţară există problema mâncării nesănătoase, precum sarmale şi sosuri grase, ce sunt prezente şi în meniul de la grădiniţă al unui copil de 3 ani, la Constanţa problema constă în carnea de pui, regăsită în meniul de zi cu zi, în condiţiile în care o adevărată isterie a cuprins ţara cu privire la carnea de pui injectată cu apă şi hormoni. Acestea fiind lucruri palpabile, de unde mai este mirarea că noua generaţie este ameninţată de obezitate, dacă ea este înrădăcinată chiar din fragedă pruncie? Mai exact, pentru a întări cele de faţă, ajungem la Grădiniţa cu program prelungit nr. 53, din zona Poarta 6, unde micuţii au în meniu carne de pui aproape zilnic. Spre exemplu, pe săptămâna în curs, ziua de luni a debutat, la prânz, pe lângă ciorbă, cu pilaf de orez şi copănele de pui la cuptor, acelaşi lucru întâlnindu-se şi marţi, când felul al doilea a reprezentat grătar din piept de pui cu mazăre. Cine se gândea că ziua de miercuri va fi absolvită de carnea de pui, s-a înşelat, meniul de la prânz constând în mâncare de fasole galbenă cu pulpe de pui la cuptor, pe când joi, prânzul vine cu supă de aripioare de pui şi ghiveci de legume proaspete cu piept de curcan. Ceea ce este drept, ziua de vineri nu mai are carnea de pui inclusă în meniu, fiind înlocuită de chifteluţe marinate din vită cu porc. Potrivit directorului unităţii de învăţământ, meniul este stabilit de către asistentul medical al grădiniţei, care ţine seama şi de afecţiunile micuţilor. Preţul pe zi este de 10 lei, fiecare copil având acelaşi gramaj de hrană, chiar dacă un copil de trei ani nu va putea consuma cât unul de cinci însă, ceea ce rămâne, se aruncă.

"Puii din comerţ, pericol public. Inspectorii, şpăgari"

Nimic rău în asta, am putea spune, dar problema îngrijorătoare este isteria ce s-a provocat în jurul cărnii de pui, lucru confirmat de către Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, care a precizat cât se poate de clar că aproape 90% din puii de pe piaţă sunt injectaţi cu apă, dar şi cu alte substanţe ce ar putea fi extrem de dăunătoare unui organism adult, să nu mai vorbim de cel al unui copil. "Nu trebuie să speculăm situaţia în care se regăsesc copiii care mănâncă zilnic carne de pui. Aici am două probleme. Injectatul cu apă înseamnă bani mai mulţi scoşi din buzunarul consumatorului şi bani mai mulţi aduşi celui care produce carnea de pui. Sigur că trebuie făcut un control astfel încât să se vadă ce mai conţine. S-a tot vorbit că sunt injectaţi cu hormoni pentru a grăbi perioada de creştere. Sunt fel şi fel de lucruri de genul ăsta şi trebuie făcută o analiză cu producătorii şi cu specialiştii în domeniu pentru că, trebuie să recunoaştem, Uniunea Europeană nu de nebună a stabilit un procent maxim de până 4,5%, aproximativ. Clar că s-a făcut acest lucru pe nişte studii şi situaţii concrete. Este clar că o cantitate mai mare de apă, în timp, sau prin congelare, să conducă la pierderea calităţii şi a unor proprietăţi a cărnii", a declarat, pentru "Replica", Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară. Cât despre o posibilă remediere a situaţiei, nu prea se întrezăreşte la orizont. "În România se întâmplă multe lucruri de genul acesta, noi nu avem tăria de caracter să recunoaştem, producătorii nu o vor face. Din punctul meu de vedere, cu tot respectul pentru autorităţi, sunt foarte multe corupte şi cei care fac controale în domeniul cărnii, în general, sunt puţini care pleacă fără să ceară şpagă, chiar dacă nu găsesc un lucru în neregulă. Cunosc situaţii de genul acesta şi atunci sigur că se întâmplă ceea ce se întâmplă. Trebuie văzut foarte clar pentru că se adună. Toată lumea spune că E-urile sunt alimentare şi nu dăunează. Sigur, dar multe E-uri, respectând procentul într-un produs, adunate de la "n" produse, dăunează", a mai spus Dragoş Frumosu, cu menţiunea că singura soluţie ar fi aceea de constituire a unor standarde. Întorcându-ne la micuţii constănţeni, îndopaţi zi de zi cu carne de pui, directorul grădiniţei mai-sus amintite a spus că, în ceea ce priveşte faptul că puii ar putea să fie injectaţi cu apă, nu afectează buzunarul părinţilor, întrucât gramajul porţiei este determinat după ce carnea este preparată. "Alimentele sunt aduse de firme specializate, care distribuie, cu care s-au încheiat contracte, selectate în cadrul Consiliului de Administraţie, la începutul anului şcolar, cu acordul şi la propunerea părinţilor. Gramajul pe care îl dăm copiilor este cel finit, ieşit din bucătărie, nu vorbim de un pui îngheţat care are un kilogram şi care se împarte în 10 bucăţi să dea suta de grame. Vorbim de produsul finit", a declarat, pentru "Replica", Cristina Şerban, directorul Grădiniţei numărul 53 din Constanţa.

Vecinii bulgari, cu un pas înaintea tuturor: carnea de pui injectată cu apă, interzisă!

În privinţa cărnii injectate cu apă, vecinii bulgari nu au stat prea mult pe gânduri, ei interzicând printr-o hotărâre de Guvern comercializarea puilor injectaţi cu apă, hotărâre care a luat prin surprindere marile lanţuri de magazine, dar şi pe producători, care aveau cantităţi mari de carne pe stoc. După intrarea în vigoare a legii, fiecare producător de carne de pui din Bulgaria trebuie să livreze carne cu un conţinut de apă de cel mult 4,3%.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367