REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Copiii de la gradinita Tic-Pitic au fost imbolnaviti de bucatareasa

Copiii de la gradinita Tic-Pitic au fost imbolnaviti de bucatareasa

Replica API 17 noiembrie 2010 | 00:00 295

Dizenteria a inchis unitatea de invatamant

Dizenteria a inchis unitatea de invatamant

Cauzele care au dus la îmbolnăvirea celor 30 de copii de la Grădiniţa Tic-Pitic din Hârşova încep să se lămurească. Primele rezultate ale analizelor prelevate în acest caz arată că micuţii sunt bolnavi de dizenterie, ca urmare a unei infectării cu bacteria Shigella. Totul a pornit însă de la o bucătăreasă angajată la unitatea de învăţâmânt preşcolar, care s-a îmbolnavit de dizenterie şi, pregătind mâncarea copiilor, le-a transmis şi acestora bacteria.

Conform medicilor, Shigella infectează colonul producând dizenterie, care se manifestă clinic prin dureri abdominale şi scaune diareice. O afecţiune destul de severă, care provoacă deshidratare pentru care medicii trebuie să instituie tratament specific de la primele semne de boală. Epidemiologii susţin că perioada de incubaţie a bolii poate dura între 1-7 zile, perioadă în care bolnavul poate transmite bacteria celor din jurul său, mai ales în cazul în care persoana infectată prepară hrana sau umblă cu mâinile pe alimente ce sunt consumate de alte persoane.

Fugită de la grădiniţă, găsită pe patul de spital

Suprinzător este faptul că bucătăreasa Georgeta Potlog nu a mai fost de găsit la locul de muncă de către epidemiologii care declanşase o anchetă în acest caz. Aceasta a plecat de la Grădiniţa Tic-Pitic la Spitalul Militar din Constanţa, apoi la Spitalul CFR şi ulterior a rămas internată cu probleme digestive la Spitalul de Boli Infecţioase. "Bucătăreasa nu a anunţat luni dimineaţa că are probleme de sănătate, însă ulterior, când a fost găsită de epidemiologii DSP la Spitalul de Boli Infecţioase, a recunoscut că încă de duminică a acuzat dureri abdominale şi scaune diareice", susţin medicii. Specialiştii nu au putut preciza de ce bucătăreasa a fugit de la grădiniţă, însă aceştia susţin că a avut noroc că avea carnetul de sănătate completat la zi. Printre cei 30 de micuţi bănuiţi iniţial de toxiinfecţie alimentară se regăsesc şi copii de medici. "Vineri sperăm să avem rezultatele finale în acest caz. Din punct de vedere sanitar am prelevat probe din alimentele care au fost pregătite pentru masa copiilor şi, dacă în urma examenului de laborator se vor constata nereguli, vom sancţiona persoanele care se fac vinovate de producerea îmbolnăvirii. Indiferent cine este vinovat, va plăti. Din cei 17 copii care au rămas internaţi la Spitalul Hârşova au fost externaţi 16 în data de 15 noiembrie a.c. În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase mai sunt internaţi doi copii şi bucătăreasa", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Gheorghe Dinică, directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa. Chiar dacă încă nu s-au primit toate analizele de laborator, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a decis, ieri, să suspende activitatea Grădiniţei cu program prelungit Tic-Pitic din Hârşova. Conform deciziei nr. 11/16.11.2010, repunerea în funcţiune a unităţii de învăţământ preşcolar se va face la solicitarea deţinătorului, după confirmarea scrisă de către un inspector sanitar că deficienţele şi normele de igienă care au fost încălcate au fost remediate. "Activitatea grădiniţei va fi sistată până la remedierea integrală a deficienţelor menţionate în procesul de constatate. Din personalul grădiniţei doar bucătăreasa a ajuns la spital", mai spun specialiştii DSP. În aceste zile toţi copiii din grădiniţă au fost ţinuţi sub observaţie pentru depistarea eventualelor simptome care ar putea să apară şi la alţi copii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614