REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Copiii născuți prematur: cum îi ajută incubatorul și ce rol are în dezvoltarea lor

Copiii născuți prematur: cum îi ajută incubatorul și ce rol are în dezvoltarea lor

Replica API 24 septembrie 2020 | 00:00 4125

Majoritatea sarcinilor au o durata de 40 de săptămâni. Un bebeluș ce vine pe lume înainte de săptămâna 37 este cunoscut sub denumirea de bebeluș prematur sau "născut înainte de termen".

Micuții care se nasc foarte devreme au un risc mai mare de a dezvoltă anumite probleme. Experții spun, de pildă, că bebelușii născuți la 23-24 de săptămâni pot supraviețui, însă situația lor este una riscantă. Copiii născuți între săptămâna 32 și săptămâna 36 nu au probleme grave sau pe termen lung, însă este important că starea lor să fie monitorizată.

O naștere prematură este acea naștere care are loc cu mai bine de trei săptămâni înainte de dată la care s-a estimat că va veni pe lume bebelușul, cu alte cuvinte, nașterea prematură este cea care are loc înainte de începutul săptămânii 37 de sarcina.

Bebelușii prematuri, în special cei care s-au născut foarte devreme, au adeseori probleme medicale și anumite complicații. De obicei, complicațiile prematurității variază, însă cu cât bebelușul vine pe lume mai devreme, cu atât este mai mare riscul de complicații în cazul sau.

În funcție de cât de devreme se naște un bebeluș, acesta poate fi:

prematurul târziu - este bebelușul născut între săptămâna 34 și 36 de sarcină;

prematurul moderat - este micuțul născut între săptămâna 32 și 34 de sarcină;

prematurul născut foarte înainte de termen - este bebelușul care se naște la mai puțîn de 32 de săptămâni de sarcină;

prematurul extrem - este bebelușul care s-a născut la sau înainte de săptămâna 25 de sarcină.

Statisticile arată că cele mai multe nașteri premature au loc în stadiul "prematurului târziu", adică între săptămâna 34 și 36 de sarcină.

În cazul în care o mama naște înainte de termen, bebelușul va trebui să petreacă mai mult timp în spital, într-o secție specială a maternității sau, în funcție de îngrijirile medicale de care are nevoie, va fi internat într-o unitate de terapie intensivă neonatala. Aici, bebelușul prematur va fi îngrijit și monitorizat constant, fiind introdus într-un incubator. Există mai multe modalități de îngrijire a bebelușului născut prematur, iar una dintre acestea este incubatorul.

Cum poate incubatorul să salveze vieți

După naștere, cel mai probabil bebelușul va stă închis într-un incubator (un aparat special din plastic), unde aerul este menținut cald, pentru a-l ajută pe micuț să își mențină temperatura normală a corpului. Mai târziu, când starea micuțului va permite, personalul medical de la unitatea de terapie intensivă neonatala va permite mamei să își țină bebelușul în brațe.

Tot în această secție specială, semnele vitale ale bebelușului sunt monitorizate. Sunt atașați anumiți senzori pe corpul micuțului, pentru a se monitoriza tensiunea arterială, ritmul cardiac, respirația și temperatura. Un ventilator special poate fi folosit, pentru a-l ajută pe bebelușul prematur să respire.

La început, bebelușul prematur poate primi lichidele și nutrienții printr-un tub, pe cale intravenoasă. Laptele matern va putea fi administrat mai târziu, printr-un tub introdus prin nasul bebelușului și care ajunge direct în stomacul sau (sondă nazogastrică). Alăptarea la sân sau hrănirea cu biberonul este posibilă după ce bebelușul este suficient de puternic pentru a suge singur.

Ce rol are incubatorul

Unii bebeluși se nasc prea devreme, înainte că anumite organe importante să se dezvolte. În funcție de cât de prematur este bebelușul, acesta poate avea un tract digestiv nedezvoltat, plămâni nedezvoltați, sistem imunitar slab dezvoltat și chiar pielea poate fi nedezvoltată.

Pentru a-i ajută pe bebelușii prematuri să supraviețuiască în afară uterului, ei vor fi așezați într-un aparat numit incubator, care le oferă micuților condițiile optime de care au nevoie pentru a se dezvoltă, cât timp se află într-o unitate de terapie intensivă neonatala.

Incubatorul este o unitate de mărimea unui pătuț standard pentru bebeluși, echipat cu pereți din plastic transparent. Deoarece bebelușii nu au grăsime corporală, ei nu își pot regla temperatura corpului. În acest scop, incubatorul este aparatul care asigura condițiile ideale de mediu, fie prin faptul că permite ajustarea manuală a temperaturii, fie prin faptul că face ajustări automate, pe baza schimbărilor de temperatura ale corpului bebelușului.

Această nu este singură funcție pe care o are un incubator. De asemenea, aparatul acesta îi protejează pe copiii născuți prematur de infecții, de alergeni, de zgomotele în exces sau de intensitatea luminii care le poate face rău.

Incubatorul poate regla umiditatea aerului pentru a menține integritatea pielii bebelușului și poate fi chiar echipat cu lumini speciale, pentru a trata icterul neonatal care este destul de frecvent la nou-născuți.

Temperatura din incubator poate varia, în funcție de vârstă gestațională a micuțului, de starea în care funcționează plămânii micuțului și de alte complicații apărute în starea lui de sănătate.

Într-un studiu din 2009, cercetătorii au subliniat că nou-născuții și bebelușii în stare critică au un risc mai mare de probleme apărute din cauza că nu își pot regla temperatura corpului. De cele mai multe ori, micuții născuți prematur nu pot reține atât de multă căldură pe cât ar fi normal, din cauza că au greutatea foarte mică și pentru că au o cantitate redusă de grăsime în corp.

În acest sens, incubatorul este un aliat de preț, pentru că el asigura temperatura optimă la care trebuie să stea bebelușul pentru a se dezvoltă, aparatul se asigura că această temperatura este menținută la valorile optime și, prin urmare, previne hipotermia și orice complicații ce pot să apară de pe urmă hipotermiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218