REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Copiii tăi dorm suficient? Un nou test de sânge ar putea deține răspunsul [studiu]

Copiii tăi dorm suficient? Un nou test de sânge ar putea deține răspunsul [studiu]

Replica API 27 februarie 2020 | 19:36 377

Printr-un simplu test de sânge, părinții ar putea afla dacă copiii lor dorm suficient, potrivit unei noi cercetări¹ publicate în Experimental Physiology.

Un test de sânge ar putea furniza date credibile în ceea ce privește somnul copiilor. Astfel, părinții ar putea afla dacă cei mici dorm suficient, acest lucru fiind un indicator pentru sănătatea lor generală, având în vedere că tulburările de somn pot influența anumite afecțiuni.

Este binecunoscut faptul că somnul este esențial pentru sănătatea copiilor și că prea puține ore dormite pe noapte sunt asociate cu riscuri pentru sănătate, precum bolile de inimă și diabetul. Durata somnului este influențată de factori genetici, de mediu și sociali.

Un grup de cercetători italieni au analizat copii și adolescenți cu greutăți corporale normale (în funcție de indicele de masă corporală) din opt țări europene (Spania, Italia, Cipru, Germania, Belgia, Estonia, Ungaria și Suedia). Conform propriilor declarații, unii dormeau normal, iar alții aveau o perioadă mai scurtă de somn.

Grupul celor cu somn scurt a inclus copii care dormeau mai puțin de 9 ore pe noapte și adolescenți care dormeau mai puțin de 8 ore pe noapte. Grupul celor cu somn normal a inclus copii care dormeau cel puțin 9 ore pe noapte și adolescenți cu un somn nocturn de cel puțin 8 ore.

Oamenii de știință au analizat microARN-ul din sângele acestora, adică moleculele care influențează care dintre genele noastre sunt „treze” și au aflat că anumite microARN-uri aveau niveluri semnificativ diferite în funcție de stilul de somn al participanților (scurt sau normal). Cercetătorii au luat în calcul țara de origine, vârsta, sexul, timpul mediu petrecut zilnic în fața ecranelor și nivelul de educație al părinților, arătând că toate acestea nu aveau legătură cu nivelurile de microARN.

Aceste rezultate ar putea servi ca bază pentru un test care ar putea fi util nu doar pentru a evalua igiena somnului, dar și pentru a stabili susceptibilitatea la o gamă de probleme de sănătate. Decât să se bazeze pe declarațiile individuale legate de somn (care nu sunt mereu precise), medicii clinicieni ar putea să apeleze la aceste teste de sânge pentru a obține date credibile în ceea ce privește somnul copiilor.

Recomandări pentru un somn sănătos

Nu doar adulții pot suferi de insomnie și alte tulburări de somn, ci și copiii de școală. Pentru ca aceștia să aibă un somn bun și liniștit, specialiștii sunt de părere că e necesară respectarea câtorva pași.

Stabilirea unei ore fixe de culcare

Copiii de școală trebuie să doarmă între 9 și 11 ore pe noapte, însă fiecare individ este diferit, iar tiparele de somn nu prea se schimbă de-a lungul timpului. Astfel, un copil matinal se va trezi devreme indiferent de ora la care părinții îl pun la somn, iar un copil „pasăre de noapte” nu va adormi până când corpul lui nu este pregătit pentru somn. Din acest motiv, e bine ca părinții să observe de cât somn are nevoie copilul pentru a se trezi odihnit și să stabilească o oră de culcare în funcție de acest lucru.

Fixarea unei ore de trezire

Mulți părinți au tendința să lase copiii să doarmă mai mult în weekend-uri sau în vacanțe, însă specialiștii sunt de părere că astfel nu fac decât să le tulbure ritmul de peste săptămână. Ora de culcare și cea de trezire ar trebui să fie zilnic aceeeași, cu o variație de cel mult 60 de minute.

Fără ecrane cu două ore înainte de somn

Ecranul televizorului, al telefonului sau al computerului poate interfera cu producția de melatonină, un hormon important în ciclul somn-veghe. E bine ca părinții să-i obișnuiască pe copii să desfășoare alte activități cu două ore înainte de culcare: de exemplu, pot desena, pot citi împreună sau pot face jocuri de cuvinte. De asemenea, copilului nu i se vor da dulciuri sau alte energizante în cursul serii.

Crearea unui mediu prielnic somnului

Camera copiilor trebuie să fie bine aerisită, ferită de zgomote și întunecoasă. Pentru copiii mai mici care se tem de întuneric, părinții pot să apeleze la mici trucuri, de exemplu le pot face cadou un animal de pluș cu care copilul să doarmă și despre care i se va spune că îl va proteja împotriva oricăror pericole care ar putea apărea peste noapte, conform doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920