REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Copilul care a pus Constanţa pe jar şi-a înscenat răpirea! Mama unui coleg, complice la fuga minorului

Copilul care a pus Constanţa pe jar şi-a înscenat răpirea! Mama unui coleg, complice la fuga minorului

Replica API 28 noiembrie 2015 | 00:00 500

De teamă că va ajunge la şcoala de corecţie,

De teamă că va ajunge la şcoala de corecţie,

Robert Popa

Minorul care a pus pe jar toată Constanţa după ce a dispărut din faţa blocului şi şi-a anunţat mama că se află într-un sac a ajuns în sânul familiei. Din câte se pare, micul „regizor” a pus la cale un plan, şlefuit până în cele mai mici detalii, pentru a-i induce pe toţi în eroare şi pentru a-i face să creadă că a fost răpit. În cele din urmă, poliţiştii şi psihologii l-au făcut să spună adevărul. În plus, aceştia i-au sfătuit pe părinţi să nu-l trimită la şcoală câteva zile şi să apeleze la un ajutor de specialitate.

Cât despre locul unde a stat, se pare că este vorba despre locuinţa unui coleg. Mai exact, în urma anchetei oamenilor legii, există suspiciunea că mama colegului l-a ascuns cu bună ştiinţă şi asta întrucât poliţiştii ar fi mers la domiciliul respectiv în timp ce era dat dispărut şi femeia ar fi spus că nu ştie nimic, în condiţiile în care minorul se afla acolo. Poliţiştii şi procurorii continuă ancheta, urmând a se stabili dacă se va întocmi dosar penal sau dacă va fi sancţionată.

Robert, micul „regizor” de la malul mării se află în afara oricărui pericol, aflându-se în custodia familiei. El a dispărut în seara de miercuri, 25 noiembrie, în jurul orei 19.30. Ulterior i-a trimis mamei un mesaj, prin care o anunţa că se află într-un sac. Încă de atunci anchetatorilor li s-a părut ceva suspect, mai ales că Robert a revenit cu un alt mesaj pentru a corecta un cuvânt din primul, în condiţiile în care se presupunea că e răpit, speriat şi băgat într-un sac. Însă, oamenii legii s-au mobilizat şi au căutat în orice colţişor, analizând toate pistele. Au stat de vorbă cu colegii şi părinţii acestora, iar la orele serii de joi, 26 noiembrie, a fost văzut în zona Kaufland de tatăl unui fost coleg de şcoală.

Acesta a sunat la 112 şi la faţa locului au ajuns cu promptitudine poliţiştii. Robert era ud leoarcă, de unde şi ipoteza că a umblat hai – hui pe străzi, şi speriat. Chiar şi când s-a văzut înconjurat de autorităţi, micuţul a continuat scenariul, spunând: „Au venit mai mulţi tipi mascaţi, mi-au pus o cutie în cap şi m-au băgat în dubă”. Văzând că Robert nu se abate de la „planul” stabilit, poliţiştii l-au dus la audieri, la sediul IPJ, acolo unde a venit şi psihologul Poliţiei, dar şi unul din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa. Încet – încet, s-a stabilit că nu a fost victima vreunei infracţiuni, copilul mărturisind adevărul.

Mama colegului care l-a ascuns pe Robert riscă dosar penal

Încă de la data dispariţiei au apărut tot felul de zvonuri cum că Robert ar fi fost ameninţat şi şantajat de un coleg mai mare de la şcoală, care îi cerea bani, în caz contrar îl va spune părinţilor. Totodată, se cunoşteau şi detalii despre o brăţară pe care el o furase din casă şi o amanetase, apoi îşi vânduse şi telefonul, de aici şi ipotezele că ar fi fost răpit. Numai că acum s-a făcut lumină. Totul a pornit în urmă cu aproximativ două săptămâni, când Robert a sustras din casă o brăţară din aur pe care a amanetat-o, cu ajutorul unui coleg major.

Se pare că el se înţelesese să-i dea şi acestuia o parte din bani, dar nu prea s-a ţinut de cuvânt, motiv pentru care respectivul i-a tot dat mesaje că-l spune părinţilor. Aceste mesaje au fost văzute de mama minorului, dar el a negat că ar şti despre ce este vorba. Ulterior părinţii au aflat şi i-au spus să recupereze brăţara. Numai că Robert a vândut şi telefonul mobil pe care-l deţinea, folosindu-se apoi de unul mai vechi. Astfel, după ce părinţii au fost şi la şcoală, l-au certat şi l-au pus să scrie pe o foaie de hârtie că a furat din casă şi că promite că nu o va mai face.

Apoi ar fi urmat un schimb de replici, încheiate cu: „După ce termină tatăl tău de mâncat, te ducem la şcoala de corecţie”. Atunci Robert a plecat de la domiciliu. A dormit peste noapte la un coleg, după care, a doua zi, a umblat pe străzi. Însă, în urma anchetei oamenilor legii, există suspiciunea că mama colegului l-a ascuns cu bună ştiinţă şi asta întrucât poliţiştii ar fi mers la domiciliul respectiv în timp ce era dat dispărut şi femeia ar fi spus că nu ştie nimic. Urmează să se stabilească dacă va fi sancţionată sau dacă se va întocmi dosar penal.

DGASPC: „Am recomandat familiei ca minorul să întrerupă frecventarea orelor de curs”

După cum este menţionat, la audieri au participat şi doi psihologi, unul al Poliţiei şi celălalt din cadrul DGAPSC. Părinţii au fost sfătuiţi să nu-l trimită pe Robert la şcoală în următoarele câteva zile şi să apeleze la un ajutor de specialitate. „Am fost solicitaţi să participăm la audierile de la IPJ şi a fost trimis psihologul de la echipa mobilă. Împreună cu psihologul de la IPJ am asistat la audieri şi recomandările noastre au fost ca minorul să rămână în familie în următoara perioadă, în sensul să întrerupă frecventarea orelor de curs.

Adică astăzi (vineri, 27 noiembrie – n.r.) pentru că apoi urmează minivacanţa de 1 decembrie, după care părinţii să se orienteze către o consiliere psihlogie de suport a familiei. Acestea au fost recomandările. Acum, dacă ei vor apela la serviciile noastre sau se vor îndrepta către servicii private, nu ştim, rămâne la latitutinea lor”, a declarat, pentru „Replica”, Roxana Onea, purtătorul de cuvânt din cadrul DGASPC Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367