REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Copilul e mofturos? Cum îl convingi să mănânce mai multe legume

Copilul e mofturos? Cum îl convingi să mănânce mai multe legume

Replica API 13 octombrie 2020 | 00:00 1021

Dacă ai un copil care face mofturi când vine vorba de mâncarea din farfurie, există câteva strategii pe care le poți aplică pentru a-l determina să mănânce mai multe legume și mai multe alimente sănătoase.

Fii chiar tu un model demn de urmat

Vei fi uimită cât de multă influență poți exercită asupra micuților tăi, chiar și când nu îți dai seama de acest lucru. Numeroase cercetări au arătat că, dacă părintele îi hrănește pe copii cu alimente diferite de ceea ce el mănâncă zi de zi, îi va fi mult mai greu să îi convingă pe micuți să le placă anumite alimente sănătoase, scrie doc.ro.

Dacă chiar tu mănânci multe alimente sănătoase zi de zi, acest aspect va avea o mare influență asupra copiilor tăi, îndemnându-i pe micuți să facă la fel. Dacă fructele și legumele sunt ceva rar în casă voastră, nu te poți aștepta că cei mici să sară de bucurie când văd o farfurie plină cu legume.

Transformă masă în ceva distractiv

Copiilor le plac foarte mult jocurile și activitățile plăcute, iar transformarea orei mesei într-un mic joc poate face minuni în cazul unora dintre copiii mofturoși. În loc de buchetele de broccoli, poate îi vei spune micuțului că el e un dinozaur care a mâncat 5 copaci verzi, pentru a scapă din calea monstrului care îl alerga. Acest mic truc îi va face pe cei mici mai nerăbdători să mănânce legumele din farfurie. Trebuie doar să ai puțină imaginație și să le transmiți o poveste.

Folosește regula cu o îmbucătură

Cu cât copilul tău este expus mai mult unui aliment (fruct, legumă), cu atât mai mare va fi probabilitatea că el să accepte acel aliment. Aplică la masă "regulă pentru o îmbucătura". Copilul trebuie să ia cel puțin o îmbucătură din acel aliment, de fiecare dată când este servit la masă. Adică să muște și să înghită din bucățică de broccoli sau de roșie pusă în farfurie, de exemplu. Nu acceptă niciodată refuzul. În timp, cel mic va începe să accepte legumă sau fructul respectiv din ce în ce mai mult.

Răsplătește comportamentul bun

Deși nu ar trebui niciodată să îl "mituiești" pe cel mic pentru a mânca fructe și legume (sau orice alt aliment), răsplătirea copilului când mănâncă ceea ce l-ai rugat îi va întări anumite credințe, făcându-l optimist. Nu îi spune micuțului dinainte să mănânce legumele că va primi ceva bun, dar e bine să ai în minte o varianta în cazul în care fiul sau fiica mănâncă ceea ce ți-ai dorit să mănânce (fructe sau legume).

Nu renunța

Dacă micuțului tău nu îi plac legumele, nu renunța la această idee. În timp, papilele lui gustative se vor adapta cu gusturile și texturile care până mai ieri îl dezgustau, iar persistența este cheia succesului. Este important să încerci să îi dai fructe și legume și alimente sănătoase, deoarece obiceiurile alimentare ale copiilor mofturoși, spun specialiștii, rămân și la vârstă adultă, așa că este cel mai bine să încerci să abordezi problemele cât mai devreme cu putință.

Oferă-i fructe și legume în culori diverse și ține-le separate

În timp ce noi, adulții, în general, preferăm să avem mâncarea laolaltă, copiii preferă să o aibă separată pe anumite criterii, în special când alimentele au o anumită formă sau un anume model. Încearcă să le așezi legumele sau fructele cât mai spre exteriorul farfuriei sau să le tăi/decupezi/aranjezi în forme amuzante (cum ar fi un chip zâmbitor).

De asemenea, încearcă să îi oferi o varietate de culori, pentru că astfel fructele și legumele îl vor atrage mai mult pe cel mi, decât dacă i le-ai servi sub formă unei tocănițe de legume. Totodată, este mai ușor pentru cel mic să se obișnuiască cu gustul unei singure legume, într-o sesiune (să spunem la o masă), în comparație cu gustul tuturor legumelor (când sunt amestecate într-un singur preparat culinar).

Renunță la junk food

Este foarte contraproductiv să le dai copiilor tăi alimente de tip junk food, cum sunt chipsurile, nuggets de pui și alte alimente procesate. Plus că în acest mod pregătești terenul pentru un copil mofturos pe viitor. Odată ce a simțit gustul alimentelor junk food, îți va fi greu să îl faci să îi placă fructele și legumele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369