REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Copilul să preface că e bolnav pentru a evita anumite situații? Cum să procedezi

Copilul să preface că e bolnav pentru a evita anumite situații? Cum să procedezi

Replica API 29 septembrie 2020 | 00:00 936

Întrucât copilul observă că părinții se alarmează atunci când se îmbolnăvește și regulile se modifică, poate specula această situație, prefăcându-se că se simte rău atunci când nu vrea să facă un lucru.

De cele mai multe ori, copiii se prefac că se simt rău pentru a evita să meargă la școală. Acest lucru se poate întâmplă dacă cel mic urmează să aibă un examen și nu a învățat suficient, dacă este marginalizat la școală ori dacă este țintă bullying-ului colegilor săi, scrie doc.ro.

Pentru a nu lasă copilul să se folosească de acest tertip, părintele trebuie să identifice situația și să acționeze așa cum se cuvine.

Pentru a-și da seama dacă cel mic se simte sau nu rău, adultul ar trebui să verifice indicatorii precum temperatura corpului, scaunul copilului ori apetitul. Apoi, dacă părintele ajunge la concluzia că cel mic se preface, trebuie să încerce să identifice cauza pentru care face acest lucru.

Există mai multe motive pentru care copilul ar putea minți cu privire la starea de rău. Printre acestea se numără: anxietatea, teamă de eșec, bullying-ul sau unele conflicte pe care le poate avea la școală. Discuta sincer cu copilul tău și îndeamnă-l să îți mărturisească problemele sale. Nu îl pedepsi pentru că te minte, ci fă tot posibilul pentru a-i arată că poate avea încredere în ține. O discuție sinceră cu copilul și înțelegerea pe care i-o arăți vor consolida relația cu acesta.

Încearcă, totuși, să nu oferi atenție în exces celui mic atunci când se preface că îi este rău. În acest fel, nu îi hrănești nevoia de atenție care poate fi motivul pentru care cel mic disimulează boală.

Chiar și atunci când se preface că se simte rău, copilul trebuie să își îndeplinească atribuțiile și nu va fi scutit de la treburile pe care le are – teme, strânsul jucăriilor sau alte activități similare.

În cazul în care situația persistă și copilul refuză să fie sincer cu privire la motivele pentru care evita anumite situații, e indicat să mergi la grădiniță/ școală și să discuți cu cadrele didactice pentru a află dacă cel mic se confruntă cu vreo problema care l-ar putea face să se comporte astfel.

Totodată, părintele poate merge împreună cu cel mic la un psiholog. Consilierea terapeutică permite părintelui să afle cauzele pentru care copilul se preface uneori că este bolnav, dar totodată îl ajută pe cel mic să își rezolve problema.

Metoda prin care copilul poate fi convins să nu mai facă acest lucru

Dacă cel mic știe că în situațiile în care se simte rău se poate uită la televizor cât e ziua de lungă, se poate juca pe telefon sau poate mânca tot ce poftește, e momentul să îi demonstrezi că lucrurile nu stau deloc așa.

Atunci când cel mic se preface că se simte rău, ia-ți o zi liberă pentru a-i oferi o lecție. Stai cu el acasă, însă nu îl răsfață deloc. Pune-l să stea în pat, învelește-l, du-i un ceai sau un pahar cu apă lângă pat și apoi ieși din camera. Spune-i că e mai bine pentru el să își petreacă ziua odihnindu-se și că nu e cazul să își obosească ochii cu telefonul, tabletă sau televizorul, dacă se simte rău. Îi poți sugera însă să citească o carte dacă se plictisește. E important să nu te dai peste cap pentru a-i pregăti mese pe gustul sau. Mai mult decât atât, mesele servite ar trebui să fie chiar plictisitoare și deloc apetisante.

La finalul zilei, întreabă-l pe cel mic dacă se simte mai bine sau e cazul să mergeți la medic – în cele mai multe cazuri, răspunsul va fi că se simte bine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920