REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Copos a băgat în faliment firma căreia îi închiriase hotelul Astoria din Eforie. Patroana a apucat să scoată toţi banii

Copos a băgat în faliment firma căreia îi închiriase hotelul Astoria din Eforie. Patroana a apucat să scoată toţi banii

Replica API 1 ianuarie 2016 | 00:00 1086

Printre păgubiţi, şi un fost primar

Printre păgubiţi, şi un fost primar

George Copos are probleme în afacerile de pe litoral, unde a fost ţepuit de firma căreia îi închiriase în decembrie 2011 hotelul Astoria, din Eforie Nord. Fostul patron al Rapidului, eliberat din închisoare în aprilie 2015 după ispăşirea unei treimi din pedeapsa de 4 ani primită în Dosarul Transferurilor, pentru bună purtare şi după ce a scris 5 cărţi, a obţinut în instanţă insolvenţa ţeparei, dar patroana a apucat să scoată toţi bani şi bunurile din firmă. Administratorul judiciar a raportat oficial acest lucru judecătorului sindic, iar Copos şi ceilalţi ţepuiţi au de aşteptat ani de zile până îşi vor recupera, dacă vor mai recupera, ceva.

În decembrie 2011, George Copos anunţa că a închiriat hotelul de trei stele Astoria din Eforie Nord firmei Marina Travel SRL, care deţine şi hotelurile Putna şi Meteor în aceeaşi staţiune, ambele închise între timp. Copos spunea cu acea ocazie că litoralul nu are nici o şansă, iar el a greşit pentru că a investit în hotelurile Europa şi Astoria, pe care le-ar vinde şi mâine. Şi partenerul său de afaceri a avut grijă să-i confirme reticenţa pentru businessul la malul mării, ţepuindu-l la plata chiriei. În acest condiţii, creditorul Ana Hotels SRL a dat în judecată Marina Travel SRL, iar Tribunalul Constanţa a dispus pe 04.09.2015 deschiderea procedurii insolvenţei asupra debitorului, numind totodată ca administrator judiciar pe DM Insolv Consult IPURL. Marina Travel SRL a fost înfiinţată în 2004 cu denumirea iniţială de Gold & Platin Turism SLR, fiind parcă predestinată escrocheriilor. Fondatorul firmei din Eforie este turcul Hatinoglu

Yavuz, proprietarul celebrului dealer auto Gold & Platin, dispărut anul acesta fără urmă după ce a ţepuit sute de societăţi şi statul român cu câteva zeci de miloane de euro. Încă de la înfiinţare, administratorul firmei a fost Gheorghiţa Cîrjă, de 43 de ani, din Eforie, care a preluat un an mai târziu participaţia turcului şi a redenumit societatea în Marina Travel, cooptând-o şi pe mama ei, Dumitra Nazarenco, de 66 de ani, tot din Eforie. Ulterior, Marina Travel şi-a diversificat domeniul de activitate din hoteluri şi în alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, restaurante etc, firma având mai multe puncte de lucru în Constanţa, inclusiv la Casa de Cultură. În 2011, Gheorghiţa Cîrjă şi soţul ei, Vasile, păreau să fi dat lovitura, după ce au închiriat de la George Copos hotelul Astoria, dar n-a fost decât un pretext pentru o ţeapă de peste 1,1 milioane de lei (datorii şi valoarea bunurilor scoase apoi din firmă). Potrivit datelor din dosarul de insolvenţă al Marina Travel SRL, administratorul judiciar informa judecătorul sindic, în noiembrie 2015, că tabelul definitiv al creanţelor însumează datorii de 593.730,01 lei, principalul păgubit fiind statul român.

Primăria Eforie şi fostul primar din Grădina, printre cei ţepuiţi alături de Copos

Astfel, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa are de recuperat de la Marina Travel SRL 347.861 lei, următorul pe listă fiind Ana Hotels SRL, firma lui Copos, care a şi cerut insolvenţa debitoarei, având de încasat 114.137,43 lei. Urmează Rainbow Graphix SRL cu 96.082 lei, agenţia de turism bucureşteană Nova Travel SRL cu 25.595,01 lei, Atinimul SRL (administratora cunoscutului club Megalos, deţinut de Ion Melcea, fostul primar din Grădina) cu 9.624 lei şi Primăria Eforie, cu 430 lei. Raportul administratorului judiciar privind cauzele care au dus la situaţia actuală a firmei arată că Marina Travel SRL se afla în insolvenţă încă din anul 2009, când avea datorii de 2.407.261 lei şi doar 974 lei disponibili, iar singura vinovată pentru acest lucru este administratora Gheorghiţa Cîrjă. În aceste condiţii, administratorul judiciar a dat-o în judecată pe patroană, printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Constanţa pe 28.12.2015, cerând atragerea răspunderii acesteia pentru insolvenţa Marina Travel SRL. În acelaşi dosar de insolvenţă, administratorul judiciar sesizează instanţa cu privire la faptele Gheorghiţei Cîrjă, care a scos tot ce era de valoare din firmă, aşteptându-se deci ca George Copos să fi cerut insolvenţa sa. DM Insolv Consult IPURL a precizat că nu a primit nici un document contabil al firmei, deşi Vasile Cîrjă, soţul patroanei, s-a prezentat pe 17.11.2105 la sediul administratorului judiciar şi a promis că va aduce toate actele solicitate. Ulterior, s-a descoperit că Gheorghiţa Cîrjă a utilizat bunurile firmei în interes propriu până la evaporarea totală a averii acesteia: dispariţia unor active de 356.850 lei, stocuri în valoare de 97.226 lei, creanţe de 198.483 lei şi disponibil în cont de 20.875 lei, aşa cum apăreau înregistrate în bilanţul valabil la data de 31.12.2014.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A furat penalu pt Ginuta, doi care se merită
1
0
Boschetaru lu gunuta
5
0
sunteti niste imbecili care va dati prieteni de familie si acum comentati. o sa se intoarca roata si vedem noi cine i bine si cine nu. o s o luati in gura rau, cu drag, fata lor.
3
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367