REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Coreea de Nord: Înlocuirea şefului de stat, o funcţie onorifică

Coreea de Nord: Înlocuirea şefului de stat, o funcţie onorifică

Replica API 13 aprilie 2019 | 00:00 388

Choe Ryong Hae

Coreea de Nord şi-a înlocuit şeful de stat, în mare măsură simbolic şi care o reprezintă în străinătate, cu un înalt responsabil sancţionat de Statele Unite pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului, a informat vineri presa oficială.

Kim Yong Nam, şeful statului nord-coreean, cu funcţii esenţial onorifice de aproape 20 de ani, a fost înlocuit cu Choe Ryong Hae, joi în cadrul unei întâlniri a Adunării Populare Supreme, parlamentul nord-coreean, a relatat agenţia oficială KCNA, preluată de France Presse.

La vârsta de 91 de ani, Kim este una dintre personalităţile nord-coreene rămase cel mai mult timp în funcţie. În 2018, el a participat la mai multe evenimente internaţionale, dintre care summituri istorice cu liderii american, chinez şi sud-coreean, precum şi la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud.

Înlocuitorul său, considerat o "mână dreaptă" a liderului nord-coreean Kim Jong Un, s-a născut în 1950, ceea ce sugerează că au loc schimbări de generaţii la vârful conducerii de stat nord-coreene.

El este unul dintre cei trei lideri nord-coreeni sancţionaţi de Washington la sfârşitul anului 2018 pentru rolul lor de şefi de departamente care pun în aplicare în numele regimului ''cenzura de stat brutală, încălcări ale drepturilor omului şi alte abuzuri de a reprima şi controla populaţia".

Între timp, Kim Yong Chol, om de încredere al lui Kim Jong Un, şi alţi responsabili implicaţi în summitul dintre Nord şi Statele Unite la Hanoi la sfârşitul lunii februarie, au fost aleşi membri ai Comisiei pentru afaceri de stat.

Ministrul de externe Ri Yong Ho şi viceministrul de externe Choe Son Hui vor face de asemenea parte din această comisie, primul organism de stat nord-coreean.

Printre altele, prim-ministrul Pak Pong Ju a fost înlocuit cu Kim Jae Ryong, un cadru al Partidului Muncitoresc Coreean la putere, a adăugat KCNA.

Pak este unul dintre adepţii unor "reforme radicale" economice care au permis Nordului să supravieţuiască sancţiunilor impuse de ONU din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise, afirmă analiştii site-ului NK News.

KCNA a anunţat de asemenea că Kim Jong Un a fost reales în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru afaceri de stat, aşa cum era de aşteptat.

În această săptămână, Kim Jong Un a adoptat o atitudine sfidătoare faţă de eşecul summitului de la Hanoi cu preşedintele american Donald Trump, susţinând că Phenianul ar putea contracara efectele sancţiunilor internaţionale, în primul comentariu oficial al liderului nord-coreean asupra poziţiei Phenianului după eşecul discuţiilor privind denuclearizarea din februarie, datorat în parte faptului că Coreea de Nord a cerut ridicarea imediată a sancţiunilor.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218