rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Corespondență de pe Bricul `Mircea`, aflat la vest de Biscaya prin Oceanul Atlantic spre Lisabona

La ieșirea din portul Southampton, ne încrucișăm cu uriașa nava de croazieră Britannia și ne salutăm reciproc cu trei sunete de sirenă. Măreția navei de pasageri, mai înaltă decât un bloc cu zece etaje și a cărei umbră ”acoperă” integral pentru un timp N.Ș.Mircea, nu prevestește decât măreția navigației noastre prin Oceanul Atlantic, la vest de Golful Biscaya și Peninsula Iberică, timp de aproape o săptămână.

Vremea a fost frumoasă cât timp de îndepărtam spre sud de coasta britanică și traversam în a doua zi linia imaginară a farului de la Ouessant, de pe coasta franceză, de unde începe Golful Biscaya. Acum, la întoarcerea spre casă, navigăm în Oceanul Atlantic mult mai la vest față de prima noastră trecere prin Biscaya, în drum spre Brest, și avem adâncimi de peste 4500 de metri sub chilă. Punctul maxim va fi puțin peste meridianul de 10 grade vest de Greenwich, la schema de separare a traficului de la Capul Finistere din colțul de nord-vest al Peninsulei Iberice.

Cadeții continuă munca la lucrările de matelotaj, care trebuie să fie gata până la escala noastră din Malta, care nu mai pare așa de departe acum. Se spune că nu ești marinar adevărat dacă nu treci pe la N.Ș.Mircea, iar realizarea acestor împletituri, preșuri, covorașe, împreună cu altele, intră în categoria,, generic numită a lucrărilor de matelotaj, din parâme de diferite dimensiuni și diametre.

Este o experiență inedită pentru toți cadeții, fete și băieți deopotrivă. ”Mă descurc destul de bine la lucrarea de matelotaj, sperăm să o terminăm în două zile – ne spune studentul caporal Denisa Rostogol. Am de făcut un covoraș, nu cred că se mai fabrică astfel de produse manual, dar este o experiență unică. Lucrarea o fac împreună cu colegul meu Bogdan Drimuș. A fost mai dificil cu procurarea materiei prime din parâmele mai groase, să le desfacem, dar ne-am descurcat destul de bine, având în vedere că am primit ajutor de la domnul căpitan Gabriel Sandu”. ”Sunt în grafic cu lucrarea de matelotaj, noi aproape am terminat”, ne spune și studentul caporal Maria Corciova, care continuă: „Avem de făcut câteva tablouri cu noduri marinărești, lucrăm în echipă cu maistrul militar principal Costel Crăciun, unii sunt mai buni la înodat, alții la lipit, fiecare cu talentul lui. Mi-aș fi dorit ca marșul să fie și mai lung, pentru că eu aș mai fi rezistat câteva luni la bord, îmi place.” ”Tot la un covoraș lucrez și eu – ne declară studentul caporal Robert Matache – împreună cu domnul maistru militar principal Ionuț Comună și stau foarte bine, ne-a învățat să facem câteva lucruri, de la împletit până la aducerea la forma finală.” Lucrurile stau puțin diferit pentru studentul caporal Ionuț Fodoruț de la specializarea electromecanică: ”Toți cei de la specializarea mea au primit lucrări de matelotaj de executat, la fel ca ceilalți, dar eu am de finisat una dintre bărcile de 10+1 ale navei, o lucrare destul de grea, este în desfășurare și mai avem ceva până să fie gata, nu o fac singur dar ne descurcăm și cu asta.”

Pentru a sparge monotonia zilelor de sfârșit de săptămână, învață și semnalizarea cu ajutorul pavilioanelor. Împărțiți în două grupuri, la pupa și la prova, sub îndrumarea înstructorilor, locotenentul Andra Nedelcu și căpitanul Gabriel Sandu, studenții, atât ”puntiștii”, cât și ”mecanicii”, deslușesc semnificația și poziționarea pavilioanelor cu brațele, prin mișcări stângace la început și confirmări din partea colegilor, dar tot mai sigure, pe măsura repetării. Fiecare dintre ei trece cel puțin o dată prin codul de semnale, chiar și cadetul turc Murat Tetik se descurcă onorabil la prima încercare. ”Este puțin complicat, dar nu este ceva ce nu putem învăța. Lucrurile au decurs destul de bine, am avut personal care ne-a instruit, am reușit chiar și noi electromecanicii să învățăm codul pavilioanelor, ne-am descurcat și pe partea asta. Pentru mine, cartul la sala mașinilor este mai plăcut decât pe punte, mi se pare că facem lucruri mai interesante decât codul pavilioanelor, dar asta probabil este o chestie subiectivă.În arboradă locul meu este la verfavorul rândunicii, cea mai înaltă poziție, ocupată, iată de un mecanic, priveliștea este incredibilă de acolo și este un lucru care merită făcut, adică în marșul acesta merită să urci în arboradă până la cel mai înalt nivel”, ne mărturisește studentul caporal Ionuț Fodoruț, specializarea electromecanic.

Comandorul Gabriel Duță, șeful de Stat Major al Divizionului 306 Nave Școală Instrucție și șeful practicii în acest marș de instrucție, dar care a îndeplinit ani de zile funcția de ofițer cu comunicațiile la bordul N.Ș.Mircea, intervine și le explică, cu răbdare, de ce trebuie să cunoască și această modalitate de semnalizare și de comunicare în epoca noastră digitalizată și nu ne referim aici doar la tradiție. Deși, până la urmă, suntem pe un velier școală, iar această activitate se încadrează perfect în ”peisajul” bordului. De aceeași părere este și studentul caporal Maria Corciova: ”A fost destul de amuzant, pentru că fiecare dintre noi a trebuit să semnalizeze cu cele două pavilioane, a fost și interesant, pentru că eu cred că ne va ajuta când vom ajunge la nave și din ce ne-a spus domnul comandor Duță, ar fi bine ca fiecare dintre noi să le cunoască.”

La reciprocitate, în zilele următoare elevii și cadeții puntiști au ”vizitat” compartimentul mașini, sub conducerea căpitanului Flaviu Kmen, fostul șef mecanic al navei și actualul instructor de la Academia Navală, astfel încât cadeții să cunoască întregul ”univers” al navei, indiferent de specializare. ”Viitorii ofițeri mecanici și cei puntiști trebuie să cunoască toate aspectele și este nevoie ca puntiștii să se acomodeze și cu specializarea electromecanică, iar mecanicii cu specializarea de punte. Până la urmă, suntem cu toții ofițeri și un minim de informații trebuie să existe la fiecare categorie. Și ofițerii de punte trebuie să știe ce se întâmplă jos, ca să știe ce ordine să dea. Studenții de la specializarea electromecanică de care mă ocup sunt foarte buni, vor fi viitorii șefi mecanici sau ofițeri specialiști ai Forțelor Navale. Sunt o serie foarte bună. Cartul pe care ei îl execută la motoare îl fac, în primul rând, pentru a se acomoda cu sistemele electroenergetice navale, cu diesel generatoarele, cu motorul principal, cu toată tehnica de care vor răspunde peste aproximativ doi ani. Activitatea lor se bazează, în principal, pe supravegherea tehnicii și pe identificarea anumitor probleme sau situații neprevăzute, care pot apărea în timpul unui marș. Tehnica de aici este de o generație mai veche, adică motorul principal este din 1966 și neprevăzutul poate apărea în orice moment, este clar.” ne-a precizat căpitanul Flaviu Kmen.

Este importantă și cunoașterea motorului principal și a disel-generatoarelor, pentru că, din păcate și spre părerea noastră de rău, a tuturor celor de la bord, din motive pe care le-am mai explicat de câteva ori, majoritatea timpului se navigă cu motor și nu cu vele. Toată statistica, numărul orelor de navigație cu motor sau cu vele, ziua sau noaptea, o să o avem la finalul marșului. ”Deocamdată, nu am avut decât mici probleme, mărunte, care apar la orice navă în marș, nimic ieșit din comun.Nu mă refer doar la motorul principal, sunt foarte multe alte echipamente și instalații care formează un întreg ansamblu și toate trebuie să funcționeze, în primul rând, pentru siguranța echipajului,pentru confortul lui și, evident, pentru a ajunge din punctul A în punctul B”, a mai completat căpitanul Flaviu Kmen. Pare o ironie să vorbim în această corespondență despre mecanici, când navigăm atât de mult cu vele în Oceanul Atlantic și îmi amintește de disputa dintre ”bulinari” și ”nebulinari”, din prima călătorie pe ape a navei din 1939, respectiv dintre cei care doreau doar navigația cu vele și cei care preferau motorul și confortul oferit de acesta, așa cum era descris în albumul scos de comandorul August Roman, primul comandant al navei, la întoarcerea din primul marș de instrucție.

Ce și cât au învățat studenții până acum la bord pe timpul acestui voiaj de instrucție aflăm acum de la locotenentul Andra Nedelcu, instructor de la Academia Navală Mircea cel Bătrân: ”Pe timpul celor două luni de practică, studenții și-au însușit deprinderile practice în ceea ce privește navigația estimată și costieră, noțiunile acestea deja le-au asimilat pe parcursul primului an de studiu la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, așa că acum le-a fost mult mai ușor să determine poziția navei cu două relevmente simultane, chiar și cu două relevmente succesive sau cu trei relevmenete simultane și succesive. De asemenea, au asimilat noi informații referitoare la sistemul de balizaj pentru navigația în siguranță a navei. O noutate pentru ei a fost sistemul internațional de pavilioane, precum și determinarea condițiilor hidro-meteo. S-au mai familiarizat cu COLREG-ul, pentru a evita coliziunea navei. Noutatea absolută a fost partea de navigație astronomică, pentru a determina poziția navei prin măsurători la aștri, au folosit sextantul (un instrument optic folosit la navigația astronomică). În momentul actual, studenții pot determina poziția navei, ora răsăritului și apusului soarelui. Cel mai dificil pentru ei, din observațiile mele, au fost constelațiile. Le este foarte greu sau rețin cu dificultate, ordinea și modul de amplasare a constelațiilor dar, după ce le-am prezentat partea teoretică, încercăm, pe timpul carturilor de noapte, să vizualizăm bolta cerească și constelațiile, aceasta fiind partea practică.”

În seara zilei de marți, eram în dreptul Capului Finistere și depășeam astfel Golful Biscaya. Ne însoțește, pentru o vreme, o balenă. Nu este prima pe care o vedem în acest marș, iar un porumbel călător se odihnește un timp la bord, în timp ce pe navă se răspândea mirosul de pâine proaspăt scoasă din cupor. În anul 1939, pe același drum de întoarcere în țară, N.Ș.Mircea întâmpina în Golful Biscaya ”valuri tari și contrarii”, cum se consemna în jurnalul de bord. Nu a fost cazul și acum, în anul 2019, când am avut parte de un vânt bun de vele, din pupa este adevărat, așa că, de luni de la prânz, când eram aproape de jumătatea golfului Biscaya, am întins velele (mai puțin Gabierul de la Arborele Mare și Contraranda și Picul Randei de la Artimon) și am rămas în navigație fără motor, dar cu vînt bun, timp de mai multe zile, cu o singură ”repriză” de navigație cu motor, mult după ce am trecut de Biscaya. Din când în când, în funcție de tăria vântului, mai strângeam velele Rândunică și Zburător sau ridicam straiurile și Randa sau Contraranda. Viteza navei a fost bună, între 5 și 8 noduri, ceea ce nu e deloc rău. Fără să vrem, natura și marea ne-au ajutat să refacem, nu doar această parte de itinerariu, ci și navigația cu vele din largul coastei portugheze, așa cum se întâmpla acum opt decenii și se consemna și în jurnalul de bord.

Text, foto și video: Bogdan Dinu, ofițerul de relații publice al marșului navei-școală „Mircea”

marţi, 16 iulie 2019793
Comentarii

11....(15 iul 10:12)
Sunt bune si presurile. Se pun pe spate la iepe.
12Mirela(15 iul 09:57)
Altii naviga fara oameni in comanda si noi inca invatam sa facem presuri!
mai mult...Local
14 noi 15:30LocalPetrică Miu a DEMISIONAT. Pe cine propune PNL pentru funcţia de inspector general şcolar

După instalarea noului Guvern PNL în funcție, scaunele șefilor deconcentratelor din Constanța, în special cei din...2536

14 noi 01:09LocalEVACUAŢI! S-A DECLANŞAT ALARMA DE INCENDIU ÎN URGENŢA SPITALULUI! VIDEO1991
14 noi 02:42LocalConstănțeni, iată ce trebuie să faceți să nu deveniți ținta hoților!757
14 noi 02:37LocalMinor depistat la volanul unei mașini pe drumurile din județul Constanța!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 12 noiembrie a.c., în jurul orei 15.50, au depistat...1061

14 noi 02:45LocalBărbat din Constanța, condamnat pentru evaziune fiscală1177
14 noi 02:44LocalSpectacole inedite la Pavilionul Expozițional din Mamaia5236
14 noi 02:21LocalȘcoală în FLĂCĂRI! 200 de persoane EVACUATE!

Salvatorii Stației de pompieri Babadag, miercuri, 13 noiembrie, în jurul orei 13.00, au fost solicitați să...1587

14 noi 02:31LocalAccident rutier soldat cu 5 victime în localitatea Mihail Kogălniceanu1041
14 noi 02:31LocalMuzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Dobrogei443
14 noi 02:30LocalDosar penal în cazul unui bărbat care și-a agresat soția!

Polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, la data de 12 noiembrie a.c., au fost...425

14 noi 02:29LocalSe lansează Turneul Național „Maria - Inima României" la Constanţa430
13 noi 00:00LocalVerificaţi-vă actul de identitate!416
Vremea
15.7°15.1° - 15.7° joi, 14 noiembrie 2019
ConstantaUmiditate: 94%
Vânt: 2.92 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/4981316172730
5/401628333740
joker4511183513
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 noi 00:00SportGigi Becali îl face praf pe Contra: „Băi, Cosmine, ești nebun, cum să nu-l iei pe Panțîru?! Habar n-ai de fotbal!”

Gigi Becali s-a enervat teribil pe Cosmin Contra și pe șefii FRF pentru că Florin Tănase (24 de ani, mijlocaș) și...894

13 noi 00:00SportMoment șocant la Rapid! Daniel Pancu și Florin Manea s-au bătut: „Tata e în mormânt și tu mă înjuri de morți?!”

Daniel Pancu (42 de ani), antrenorul Rapidului, și Florin Manea (43 de ani), managerul sportiv al giuleștenilor, nu se...1557

13 noi 00:00SportBurleanu (FRF): Meciul cu Suedia este capital pentru naţionala României

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, la sediul Ministerului Tineretului...555

13 noi 00:00SportGheorghe Popescu va rămâne consilierul onorific al premierului

Fostul internaţional Gheorghe Popescu va păstra funcţia de consilier onorific al premierului Ludovic Orban pe...908

Politică
14 noi 02:46PoliticăGuvern: A fost adoptată OUG privind regimul cetăţenilor britanici în cazul ieşirii din UE fără acord

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie...403

14 noi 02:46PoliticăDancă: Guvernul a adoptat OUG pentru acordarea veniturilor de completare în cazul minerilor care vor fi disponibilizaţi

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă pentru acordarea veniturilor de completare în cazul minerilor care...357

14 noi 02:42PoliticăHossu - Cartel ALFA: Vor fi acţiuni de stradă dacă Guvernul nu creşte salariul minim

O decizie a Guvernului de a nu creşte salariul minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 ar da impresia că actualul...496

14 noi 02:33PoliticăAsociația Elevilor din Constanța cheamă în judecată 12 consilii locale pentru că nu acordă burse elevilor!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a acționat săptămâna aceasta 12 consilii locale din județul Constanța...782

14 noi 02:22PoliticăS-a DECIS! Vârsta de pensionare va fi modificată

...3287

14 noi 02:28PoliticăA fost scos la concurs un post vacant în Primăria Constanța

Primăria Municipiului Constanţa organizează concurs la sediul din bulevardul Tomis nr. 51 pentru ocuparea unei...842

14 noi 02:32PoliticăPrimăria Năvodari derulează lucrări pentru modernizarea sistemului de distribuție a agentului termic în oraș

Primăria Năvodari, prin SC Termica Distribuție, derulează în aceste zile lucrări pentru modernizarea sistemului de...395

14 noi 02:27PoliticăCozmin Gușă își anunță revenirea în PSD, după excludere: Vreau să o schimb pe Dăncilă

Patronul Realitatea TV, Cozmin Gușă, a fost exclus din PSD la ședința Comitetului Executiv, dar susține că aceasta...1333

14 noi 02:47PoliticăReacția Olguței Vasilescu atunci când Dăncilă a fost întrebată dacă Manda e 'bărbat'

Claudiu Manda a ținut să precizeze, la finalul ședinței CEx PSD, că nu a jignit-o pe Viorica Dăncilă făcând-o...1022

14 noi 02:27PoliticăSingurul om din echipa Vioricăi Dăncilă pe care Ludovic Orban îl ține în funcție: A fost consilier onorific al premierului şi mi-a explicat cu ce se ocupă

Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că va continua colaborarea Guvernului cu fostul internaţional Gheorghe...1257

Monden
14 noi 00:00MondenCe cadou special a primit Gina Pistol de la Smiley

Gina Pistol se află în Asia, loc unde filmează noul sezon din Asia Express, și a simțit să le împărtășească...490

14 noi 00:00MondenCe s-a întâmplat cu afacerile lui Pepe: „Fetele mele îmi vor mulțumi mai târziu“

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Pepe intenționa să-și vândă clubul deschis în urmă cu 3...495

14 noi 00:00MondenCum s-au împăcat Prigoană și Bahmuțeanu: „Am avut 80 de procese și plângeri penale“

Nici mai mult, nici mai puțin de 80 de procese și plângeri penale! Atât a ”împărțit” cel mai controversat...501

14 noi 00:00MondenCompetiţia «Survivor România», noua emisiune Kanal D. S-a dat startul castingului

Kanal D le aduce milioanelor de telespectatori un format revoluționar, un reality show de intensitate maximă:...251

14 noi 00:00MondenCântăreţul american John Legend, desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People

Cântăreţul american John Legend, în vârstă de 40 de ani, a fost desemnat "cel mai sexy bărbat în viaţă" de...244

14 noi 00:00MondenSir Rod Stewart speră să strângă 1 milion de lire sterline pentru lupta împotriva cancerului

Sir Rod Stewart speră să strângă 1 milion de lire sterline pentru lupta împotriva cancerului cu ajutorul unui...232

14 noi 00:00MondenFondatorul Cirque du Soleil, canadianul Guy Laliberté, reţinut pentru cultivare de canabis

Fondatorul Cirque du Soleil, canadianul Guy Laliberté, a fost reţinut marţi de poliţie pentru cultivarea de canabis...244

14 noi 00:00MondenFilmul propus de Austria la Oscar, descalificat întrucât conţine prea multe dialoguri în limba engleză

Filmul ''Joy'', în regia lui Sudabeh Mortezai, propunerea Austriei pentru o nominalizare la categoria ''cel mai bun...236

14 noi 00:00MondenRobert De Niro, impresionat de tehnologia folosită pentru a-l întineri în filmul "The Irishman"

Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film...311

14 noi 00:00MondenOlanda caută voluntari pentru a munci gratis la organizarea festivalului Eurovision 2020

Organizatorii festivalului Eurovision, care va avea loc anul viitor în oraşul olandez Rotterdam, au publicat miercuri...239

Mapamond
14 noi 00:00MapamondDestituirea lui Trump: Au început audierile publice istorice în Congres; democraţii spun că vor să acţioneze „fără ranchiună“

Democraţii vor să desfăşoare ancheta privind destituirea preşedintelui Donald Trump "fără ranchiună" şi "fără...231

14 noi 00:00MapamondRepublica Moldova: Blocul ACUM insistă ca premier să fie Maia Sandu şi îl consideră pe Igor Dodon "factor destabilizator"

Reprezentanţii Blocului ACUM insistă ca premier al Republicii Moldova să fie numită tot Maia Sandu, iar din viitorul...302

14 noi 00:00MapamondRegatul Unit: "Mr Stop Brexit", protestatar devenit candidat al liberal-democraţilor în alegerile legislative

După ce şi-a strigat neobosit, vreme de doi ani, opoziţia faţă de Brexit în faţa clădirii Parlamentului...305

14 noi 00:00MapamondRusia părăseşte comisia de anchetă stabilită de Convenţiile de la Geneva privind victimele conflictelor internaţionale

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat o lege privind retragerea din comisia de anchetă stabilită de...250

14 noi 00:00MapamondGermania: Armata refuză achiziţia a două avioane A400M din cauza unor probleme de securitate

Armata germană a refuzat recepţia a două avioane A400M invocând probleme de securitate, în special la sistemul de...300

14 noi 00:00MapamondSlovacia: Cel puţin 13 morţi şi 20 de răniţi într-un accident rutier în vestul ţării

Cel puţin 13 persoane şi-au pierdut viaţa şi 20 au fost rănite miercuri în vestul Slovaciei în urma coliziunii...245

14 noi 00:00MapamondOMS doreşte să lărgească accesul la tratamentele pentru diabet

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va analiza pentru prima dată posibilitatea includerii insulinei umane,...235

14 noi 00:00MapamondFinanţarea UE nu a redus suficient presiunea asupra centrelor de primire a migranţilor în Grecia şi Italia

Susţinerea financiară acordată de Uniunea Europeană centrelor de primire şi înregistrare a migranţilor,...235

14 noi 00:00MapamondIndonezia: O persoană a murit într-un presupus atac sinucigaş comis în faţa unei secţii de poliţie în Sumatra

Un presupus atac sinucigaş produs în faţa unei clădiri a poliţiei din oraşul indonezian Medan (nordul insulei...220

14 noi 00:00MapamondAviaţia israeliană a bombardat un obiectiv al Jihadului Islamic după noi tiruri din Fâşia Gaza

Aviaţia israeliană a bombardat miercuri dimineaţa un obiectiv al Jihadului Islamic, după noi tiruri cu rachete din...303

Sănătate
13 noi 03:43SănătateCNAS: Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de pachete integrate de servicii medicale şi tratamente personalizate

Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de pachete integrate de servicii medicale şi tratamente...561

12 noi 03:37SănătateAcțiune de donare de sânge în localitatea 23 August

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria 23 August organizează, sâmbătă, 16 noiembrie a.c.,...553

8 noi 00:07SănătateConceptul THE MEDICAL MALL a fost inaugurat la Constanţa

Joi, 7 noiembrie, MedCity a inaugurat la Constanța primul THE MEDICAL MALL. La evenimentul de lansare au fost prezente...4488

6 noi 00:03SănătateAcțiune de donare de sânge în Constanța!

Persoanele care doresc să doneze sânge dar nu o pot face în zilele lucrătoare, se pot prezenta sâmbătă 23...842

29 oct 02:12SănătateAcțiune de donare de sânge în Mangalia

Un grup de voluntari din localitatea Mangalia organizează o acțiune de donare de sânge în colaborare cu Centrul...977

27 oct 00:30SănătateSanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol la Gala Elitelor Medicale

În fastuoasa sală a Palatului Culturii din Târgu Mureș, la Gala Elitelor Medicale, Sanatoriului Balnear și de...1190

23 oct 20:14SănătateVal de internări la Pediatrie, cu infecţii respiratorii! Ce sfaturi transmite medicul specialist

Vremea destul de schimbătoare din ultima vreme i-a afectat pe copii, cei mai sensibili la alternanța de temperatură,...9500

23 oct 00:00SănătateSpitalul Clinic pentru Copii „Grigore Alexandrescu” organizează un program de tratament chirurgical pentru malformațiile cardiace

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, organizează un program de...1029

12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...3616

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...4544