rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Corespondență de pe Bricul `Mircea`, aflat la vest de Biscaya prin Oceanul Atlantic spre Lisabona

La ieșirea din portul Southampton, ne încrucișăm cu uriașa nava de croazieră Britannia și ne salutăm reciproc cu trei sunete de sirenă. Măreția navei de pasageri, mai înaltă decât un bloc cu zece etaje și a cărei umbră ”acoperă” integral pentru un timp N.Ș.Mircea, nu prevestește decât măreția navigației noastre prin Oceanul Atlantic, la vest de Golful Biscaya și Peninsula Iberică, timp de aproape o săptămână.

Vremea a fost frumoasă cât timp de îndepărtam spre sud de coasta britanică și traversam în a doua zi linia imaginară a farului de la Ouessant, de pe coasta franceză, de unde începe Golful Biscaya. Acum, la întoarcerea spre casă, navigăm în Oceanul Atlantic mult mai la vest față de prima noastră trecere prin Biscaya, în drum spre Brest, și avem adâncimi de peste 4500 de metri sub chilă. Punctul maxim va fi puțin peste meridianul de 10 grade vest de Greenwich, la schema de separare a traficului de la Capul Finistere din colțul de nord-vest al Peninsulei Iberice.

Cadeții continuă munca la lucrările de matelotaj, care trebuie să fie gata până la escala noastră din Malta, care nu mai pare așa de departe acum. Se spune că nu ești marinar adevărat dacă nu treci pe la N.Ș.Mircea, iar realizarea acestor împletituri, preșuri, covorașe, împreună cu altele, intră în categoria,, generic numită a lucrărilor de matelotaj, din parâme de diferite dimensiuni și diametre.

Este o experiență inedită pentru toți cadeții, fete și băieți deopotrivă. ”Mă descurc destul de bine la lucrarea de matelotaj, sperăm să o terminăm în două zile – ne spune studentul caporal Denisa Rostogol. Am de făcut un covoraș, nu cred că se mai fabrică astfel de produse manual, dar este o experiență unică. Lucrarea o fac împreună cu colegul meu Bogdan Drimuș. A fost mai dificil cu procurarea materiei prime din parâmele mai groase, să le desfacem, dar ne-am descurcat destul de bine, având în vedere că am primit ajutor de la domnul căpitan Gabriel Sandu”. ”Sunt în grafic cu lucrarea de matelotaj, noi aproape am terminat”, ne spune și studentul caporal Maria Corciova, care continuă: „Avem de făcut câteva tablouri cu noduri marinărești, lucrăm în echipă cu maistrul militar principal Costel Crăciun, unii sunt mai buni la înodat, alții la lipit, fiecare cu talentul lui. Mi-aș fi dorit ca marșul să fie și mai lung, pentru că eu aș mai fi rezistat câteva luni la bord, îmi place.” ”Tot la un covoraș lucrez și eu – ne declară studentul caporal Robert Matache – împreună cu domnul maistru militar principal Ionuț Comună și stau foarte bine, ne-a învățat să facem câteva lucruri, de la împletit până la aducerea la forma finală.” Lucrurile stau puțin diferit pentru studentul caporal Ionuț Fodoruț de la specializarea electromecanică: ”Toți cei de la specializarea mea au primit lucrări de matelotaj de executat, la fel ca ceilalți, dar eu am de finisat una dintre bărcile de 10+1 ale navei, o lucrare destul de grea, este în desfășurare și mai avem ceva până să fie gata, nu o fac singur dar ne descurcăm și cu asta.”

Pentru a sparge monotonia zilelor de sfârșit de săptămână, învață și semnalizarea cu ajutorul pavilioanelor. Împărțiți în două grupuri, la pupa și la prova, sub îndrumarea înstructorilor, locotenentul Andra Nedelcu și căpitanul Gabriel Sandu, studenții, atât ”puntiștii”, cât și ”mecanicii”, deslușesc semnificația și poziționarea pavilioanelor cu brațele, prin mișcări stângace la început și confirmări din partea colegilor, dar tot mai sigure, pe măsura repetării. Fiecare dintre ei trece cel puțin o dată prin codul de semnale, chiar și cadetul turc Murat Tetik se descurcă onorabil la prima încercare. ”Este puțin complicat, dar nu este ceva ce nu putem învăța. Lucrurile au decurs destul de bine, am avut personal care ne-a instruit, am reușit chiar și noi electromecanicii să învățăm codul pavilioanelor, ne-am descurcat și pe partea asta. Pentru mine, cartul la sala mașinilor este mai plăcut decât pe punte, mi se pare că facem lucruri mai interesante decât codul pavilioanelor, dar asta probabil este o chestie subiectivă.În arboradă locul meu este la verfavorul rândunicii, cea mai înaltă poziție, ocupată, iată de un mecanic, priveliștea este incredibilă de acolo și este un lucru care merită făcut, adică în marșul acesta merită să urci în arboradă până la cel mai înalt nivel”, ne mărturisește studentul caporal Ionuț Fodoruț, specializarea electromecanic.

Comandorul Gabriel Duță, șeful de Stat Major al Divizionului 306 Nave Școală Instrucție și șeful practicii în acest marș de instrucție, dar care a îndeplinit ani de zile funcția de ofițer cu comunicațiile la bordul N.Ș.Mircea, intervine și le explică, cu răbdare, de ce trebuie să cunoască și această modalitate de semnalizare și de comunicare în epoca noastră digitalizată și nu ne referim aici doar la tradiție. Deși, până la urmă, suntem pe un velier școală, iar această activitate se încadrează perfect în ”peisajul” bordului. De aceeași părere este și studentul caporal Maria Corciova: ”A fost destul de amuzant, pentru că fiecare dintre noi a trebuit să semnalizeze cu cele două pavilioane, a fost și interesant, pentru că eu cred că ne va ajuta când vom ajunge la nave și din ce ne-a spus domnul comandor Duță, ar fi bine ca fiecare dintre noi să le cunoască.”

La reciprocitate, în zilele următoare elevii și cadeții puntiști au ”vizitat” compartimentul mașini, sub conducerea căpitanului Flaviu Kmen, fostul șef mecanic al navei și actualul instructor de la Academia Navală, astfel încât cadeții să cunoască întregul ”univers” al navei, indiferent de specializare. ”Viitorii ofițeri mecanici și cei puntiști trebuie să cunoască toate aspectele și este nevoie ca puntiștii să se acomodeze și cu specializarea electromecanică, iar mecanicii cu specializarea de punte. Până la urmă, suntem cu toții ofițeri și un minim de informații trebuie să existe la fiecare categorie. Și ofițerii de punte trebuie să știe ce se întâmplă jos, ca să știe ce ordine să dea. Studenții de la specializarea electromecanică de care mă ocup sunt foarte buni, vor fi viitorii șefi mecanici sau ofițeri specialiști ai Forțelor Navale. Sunt o serie foarte bună. Cartul pe care ei îl execută la motoare îl fac, în primul rând, pentru a se acomoda cu sistemele electroenergetice navale, cu diesel generatoarele, cu motorul principal, cu toată tehnica de care vor răspunde peste aproximativ doi ani. Activitatea lor se bazează, în principal, pe supravegherea tehnicii și pe identificarea anumitor probleme sau situații neprevăzute, care pot apărea în timpul unui marș. Tehnica de aici este de o generație mai veche, adică motorul principal este din 1966 și neprevăzutul poate apărea în orice moment, este clar.” ne-a precizat căpitanul Flaviu Kmen.

Este importantă și cunoașterea motorului principal și a disel-generatoarelor, pentru că, din păcate și spre părerea noastră de rău, a tuturor celor de la bord, din motive pe care le-am mai explicat de câteva ori, majoritatea timpului se navigă cu motor și nu cu vele. Toată statistica, numărul orelor de navigație cu motor sau cu vele, ziua sau noaptea, o să o avem la finalul marșului. ”Deocamdată, nu am avut decât mici probleme, mărunte, care apar la orice navă în marș, nimic ieșit din comun.Nu mă refer doar la motorul principal, sunt foarte multe alte echipamente și instalații care formează un întreg ansamblu și toate trebuie să funcționeze, în primul rând, pentru siguranța echipajului,pentru confortul lui și, evident, pentru a ajunge din punctul A în punctul B”, a mai completat căpitanul Flaviu Kmen. Pare o ironie să vorbim în această corespondență despre mecanici, când navigăm atât de mult cu vele în Oceanul Atlantic și îmi amintește de disputa dintre ”bulinari” și ”nebulinari”, din prima călătorie pe ape a navei din 1939, respectiv dintre cei care doreau doar navigația cu vele și cei care preferau motorul și confortul oferit de acesta, așa cum era descris în albumul scos de comandorul August Roman, primul comandant al navei, la întoarcerea din primul marș de instrucție.

Ce și cât au învățat studenții până acum la bord pe timpul acestui voiaj de instrucție aflăm acum de la locotenentul Andra Nedelcu, instructor de la Academia Navală Mircea cel Bătrân: ”Pe timpul celor două luni de practică, studenții și-au însușit deprinderile practice în ceea ce privește navigația estimată și costieră, noțiunile acestea deja le-au asimilat pe parcursul primului an de studiu la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, așa că acum le-a fost mult mai ușor să determine poziția navei cu două relevmente simultane, chiar și cu două relevmente succesive sau cu trei relevmenete simultane și succesive. De asemenea, au asimilat noi informații referitoare la sistemul de balizaj pentru navigația în siguranță a navei. O noutate pentru ei a fost sistemul internațional de pavilioane, precum și determinarea condițiilor hidro-meteo. S-au mai familiarizat cu COLREG-ul, pentru a evita coliziunea navei. Noutatea absolută a fost partea de navigație astronomică, pentru a determina poziția navei prin măsurători la aștri, au folosit sextantul (un instrument optic folosit la navigația astronomică). În momentul actual, studenții pot determina poziția navei, ora răsăritului și apusului soarelui. Cel mai dificil pentru ei, din observațiile mele, au fost constelațiile. Le este foarte greu sau rețin cu dificultate, ordinea și modul de amplasare a constelațiilor dar, după ce le-am prezentat partea teoretică, încercăm, pe timpul carturilor de noapte, să vizualizăm bolta cerească și constelațiile, aceasta fiind partea practică.”

În seara zilei de marți, eram în dreptul Capului Finistere și depășeam astfel Golful Biscaya. Ne însoțește, pentru o vreme, o balenă. Nu este prima pe care o vedem în acest marș, iar un porumbel călător se odihnește un timp la bord, în timp ce pe navă se răspândea mirosul de pâine proaspăt scoasă din cupor. În anul 1939, pe același drum de întoarcere în țară, N.Ș.Mircea întâmpina în Golful Biscaya ”valuri tari și contrarii”, cum se consemna în jurnalul de bord. Nu a fost cazul și acum, în anul 2019, când am avut parte de un vânt bun de vele, din pupa este adevărat, așa că, de luni de la prânz, când eram aproape de jumătatea golfului Biscaya, am întins velele (mai puțin Gabierul de la Arborele Mare și Contraranda și Picul Randei de la Artimon) și am rămas în navigație fără motor, dar cu vînt bun, timp de mai multe zile, cu o singură ”repriză” de navigație cu motor, mult după ce am trecut de Biscaya. Din când în când, în funcție de tăria vântului, mai strângeam velele Rândunică și Zburător sau ridicam straiurile și Randa sau Contraranda. Viteza navei a fost bună, între 5 și 8 noduri, ceea ce nu e deloc rău. Fără să vrem, natura și marea ne-au ajutat să refacem, nu doar această parte de itinerariu, ci și navigația cu vele din largul coastei portugheze, așa cum se întâmpla acum opt decenii și se consemna și în jurnalul de bord.

Text, foto și video: Bogdan Dinu, ofițerul de relații publice al marșului navei-școală „Mircea”

marţi, 16 iulie 2019740
Comentarii

11....(15 iul 10:12)
Sunt bune si presurile. Se pun pe spate la iepe.
12Mirela(15 iul 09:57)
Altii naviga fara oameni in comanda si noi inca invatam sa facem presuri!
mai mult...Local
19 aug 01:43LocalA intrat cu mașina în copac din cauza vitezei. Șoferul era BĂUT

A intrat cu mașina în copac! În seara zilei de 17.08.2019, un bărbat în vârstă de 41 ani din județul Buzău, în...802

19 aug 00:14LocalHALUCINANT! Pacienții UCIȘI cu bestilitate la un spital de Psihiatrie din Buzău665
19 aug 01:43LocalRazii ale poliștilor rutieri pe drumurile constănțene697
19 aug 03:00LocalUn copil de 4 ani din Poarta 6 și-a băgat bunicii în SPERIEȚI!

Pompierii din cadrul Detașamentului ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 17 august, a.c.,...684

19 aug 03:00LocalPrecizările IPJ Constanţa, cu privire la accidentul în care a fost implicat comisarul şef Constantin Dancu1141
19 aug 02:58LocalIată formularele tipizate pe care Direcţia de Evidenţa Populaţiei vi le poate pune la dispoziţie!426
19 aug 03:02LocalIntervenţie la Băile Reci: o persoană a fost scoasă din apă!

Intervenţie, sâmbătă, 17 august, în Techirghiol! O persoană a fost scoasă din apă, la Băile Reci, la ieşire...565

19 aug 03:01LocalDacă vedeți acest bărbat, sunați la Poliție480
19 aug 00:51LocalNemulțumirile turiștilor au luat sfârșit? ABADL susține că a strâns TONE de ALGE!1695
19 aug 00:43LocalRAZIE: şofer DROGAT cu metamfetamină şi cocaină!

Razie de proporţii pe străzile din Constanţa şi în Mamaia, vineri noaptea! Filtrele Poliţiei Rutiere au tras pe...2476

17 aug 00:00LocalAccidente de muncă pe bandă rulantă, la Constanța!555
17 aug 00:00LocalInformaţii cu privire la documentele de stare civilă: Transcrierea certificatelor de stare civilă emise de autoritățile străine407
Vremea
29.4°29.4° - 30.1° luni, 19 august 2019
ConstantaUmiditate: 23%
Vânt: 4.77 m/s
Presiune: 1017.74 milibari

Loto
6/495820242740
5/408132730343
joker14613283
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 aug 00:02SportFCSB - Poli Iași 1-2. Roș-albaștrii, patru eșecuri la rând

Pintilii, Adi Popa şi Gnohere au revenit pe teren, dar FCSB a pierdut iar - unu la doi cu Iaşi a fost a patra...299

19 aug 00:00SportSimona Halep are probleme, cu o săptămână înainte de US Open: ”Trebuie să joace cu durere”

Stere Halep, tatăl Simonei Halep (27 de ani, 4 WTA), a oferit noi detalii despre starea de sănătate a fiicei sale,...313

19 aug 00:00SportReacție fabuloasă a lui Marcel Răducanu când a ajuns în Mamaia: „De unde, domnule, atâția bani?”

Marcel Răducanu se află în vacanță în România și nu a ratat prilejul de a se bucura de câteva zile de plajă...844

19 aug 00:00SportPușcaș a impresionat Marea Britanie! BBC și Sky Sports îl laudă pe atacant după „dubla” de excepție: „Calitatea românului este evidentă” / „Ce finalizare!”

George Pușcaș a reușit o „dublă” pentru Reading în prima repriză a meciului împotriva celor de la Cardiff,...327

Politică
19 aug 03:06PoliticăEuroparlamentarul Rareş Bogdan cere demisia ministrului Sănătăţii, după crimele de la Spitalul Săpoca

Eurodeputatul PNL Rareş Bogdan solicită demisia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, după crimele de la Spitalul...323

19 aug 03:06PoliticăLiviu Pleşoianu pune tunurile pe Viorica Dăncilă: „O bătaie de joc la adresa tuturor celor care au votat PSD în 2012 și în 2016“

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu o critică în termeni duri pe Viorica Dăncilă, după ce premierul a făcut noi...418

19 aug 03:05PoliticăCâți bani s-au cheltuit cu salariile și deplasările deputaților în 2019

Cheltuielile cu deputaţii în primele şase luni ale anului au fost de 91.849.485 de lei, potrivit datelor publicate pe...244

19 aug 03:07PoliticăTăriceanu: Iohannis - doar un robot care şi-a recitat textul la Ziua Marinei

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat sâmbătă lipsa de reacţie a preşedintelui Klaus Iohannis...267

19 aug 03:04PoliticăFlorin Cîțu pune TUNURILE pe alianță: 'PSD+ALDE au distrus sectorul Industrie, după ce au falsificat bugetul și rectificarea bugetară'

Liderul senatorilor PNL Florin Cîțu a acuzat coaliția PSD-ALDE că a distrus sectorul industrie, iar datele INS de...360

19 aug 03:10PoliticăPleşoianu nu glumeşte: Susţinătorii săi au început să strângă semnături pentru candidatura la prezidenţiale

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu merge înainte cu planul de a candida la Preşedinţia României, deşi nu beneficiază...488

19 aug 03:09PoliticăPrimăria Năvodari oferă pensionarilor din Năvodari posibilitatea de a comunica și a socializa

Primăria Năvodari, prin Direcția de Asistență Socială, oferă pensionarilor din Năvodari posibilitatea de a...403

19 aug 03:09PoliticăVictor Ponta, atac la Mihai Fifor: M-am înșelat în privința lui

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că ministrul de Interne, Mihai Fifor, în loc să stea la Ministerul de...799

19 aug 03:09PoliticăAEP: Aproape 9.000 de români din străinătate, înregistraţi pentru votul prin corespondenţă

Aproape 9.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă prin portalul...370

19 aug 03:08PoliticăTeodorovici anunţă că românii de peste hotare vor putea trimite acasă bani fără nici un comision

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat vineri, la o întâlnire cu români plecaţi la muncă în...639

Monden
19 aug 00:00MondenLaura Bretan şi Ester Peony vor susține împreună un moment pe scena festivalului Cerbul de Aur 2019

Laura Bretan şi Ester Peony, rivalele finalei naționale a concursului Eurovision din acest an, vor susține împreună...151

19 aug 00:00MondenAlexandru Papadopol, sărut fierbinte în văzul tuturor cu soția unui mare actor din România

Iată că pentru Alexandru Papadopol, durerea de după divorțul de Ioana Ginghină nu a durat mult, iar acum și-a...435

19 aug 00:00MondenAndra şi Cătălin Măruţă şi-au distrat copiii în vacanţele din Turcia şi din Grecia

Cătălin Măruță (41 de ani) a bifat o binemeritată vacanță cu emisiunea de la PRO TV, alături de soția lui,...199

19 aug 00:00MondenCe intervenţii estetice are Dorian Popa. De ce nu vrea să-şi opereze nasul

Dorian Popa este cu siguranță unul dintre modelele tinerilor din România, însă pentru a ajunge la acest nivel și...219

19 aug 00:00MondenA murit Mariana Zaharescu, una dintre vocile „Teleenciclopediei“. Avea 87 de ani

Mariana Zaharescu, una dintre vocile „Teleenciclopediei“, cea mai longegivă emisiune din România, a murit la...221

19 aug 00:00MondenNebunie la petrecerea de 61 de ani a Madonnei

Regina Muzicii Pop a dat o petrecere de neuitat cu prilejul împlinirii vârstei de 61 de ani. Madonna a văzut lumina...214

19 aug 00:00MondenRăzboi al declaraţiilor între Miley Cyrus şi Liam Hemsworth după despărţirea lor

Miley Cyrus şi Liam Hemsworth anunţau sfârşitul căsniciei lor, după opt luni de căsătorie, printr-un comunicat...169

19 aug 00:00MondenNetflix va produce serialul de animaţie ''Agent King'', dedicat lui Elvis Presley

Cu ocazia împlinirii a 42 de ani de la moartea regelui rock'n'roll Elvis Presley, vineri, Netflix a anunţat că va...135

19 aug 00:00MondenRichard Williams, creatorul personajului Roger Rabbit, a murit la 86 de ani

Regizorul de animaţie Richard Williams, care a creat celebrul personaj Roger Rabbit, a murit vineri 16 august la 86 de...140

17 aug 00:00MondenOana Zăvoranu ia în serios rolul din serialul Sacrificiul. Va purta pe micul ecran hainele create de ea

Oana Zăvoranu se reinventează la fiecare etapă a vieții sale, iar de această dată fanii ei vor fi șocați de cât...390

Mapamond
19 aug 00:00MapamondActorul american Peter Fonda a murit la vârsta de 79 de ani

Actorul Peter Fonda, devenit celebru cu rolul din filmul "Easy Rider", fiul lui Henry Fonda şi fratele lui Jane Fonda,...156

19 aug 00:00MapamondSUA au alocat fonduri pentru dezvoltarea rachetelor cu un an înainte de a se retrage din Tratatul INF

Rusia nu a refuzat niciodată să discute cu SUA despre Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a...145

19 aug 00:00MapamondItalia - migranţi: Salvini lasă 27 de minori să debarce în Lampedusa

Ministrul de interne italian şi lider al extremei drepte, Matteo Salvini, a acceptat împotriva voinţei sale...131

19 aug 00:00MapamondSpania: Barcelona a comemorat victimelor atacului de pe La Rambla de acum doi ani

Oraşul Barcelona a comemorat sâmbătă victimele atacului terorist comis în urmă cu exact doi ani pe artera...136

19 aug 00:00MapamondMarea Britanie riscă să se confrunte cu penurii de alimente, combustibil şi medicamente în caz de Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană...149

19 aug 00:00MapamondMăcel la Kabul: Statul Islamic revendică atentatul soldat cu 63 de morţi în capitala afgană

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat duminică atentatul comis de un atacator sinucigaş, soldat cu 63 de...139

19 aug 00:00MapamondSUA: Mii de pasageri întârziaţi în aeroporturi de o defecţiune la nivel naţional a sistemelor Agenţiei de protecţie a frontierelor

Mii de călători din aeroporturile americane s-au confruntat vineri cu întârzieri din cauza unei defecţiuni la nivel...128

19 aug 00:00MapamondBulgaria: 75 kg de cocaină, descoperite în cutii cu banane într-un depozit din Burgas

Şaptezeci şi cinci de kg de cocaină, cu o valoare de peste 5 milioane de leva (2,5 milioane de euro) pe piaţa...146

19 aug 00:00MapamondAfganistan: Un atentator sinucigaş a omorât 63 de persoane la o nuntă în Kabul

În timp ce populaţia speră într-un acord iminent între talibani şi SUA, un atentat sinucigaş, nerevendicat, a...140

19 aug 00:00MapamondRepublica Moldova: Un om de afaceri apropiat de Vlad Plahotniuc s-a împușcat în cap

Omul de afaceri Iurii Luncașu, persoană de încredere a politicianului moldovean Vlad Plahotniuc, și-a pierdut viața...151

Sănătate
15 aug 13:33SănătateSpitalul Județean Constanța asigură asistenţa medicală de urgenţă în minivacanța de Sfânta Maria

Conducerea Spitalulului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța informează pacienții că, în...590

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...667

6 aug 03:50SănătateCNAS: Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcţiune

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, începând de marţi, Platforma Informatică a Asigurărilor...981

5 aug 10:31SănătateO NOUĂ METODĂ DE SLĂBIT: hipnoza! Bani grei în schimbul unor iluzii?

Tot mai mulți oameni apelează la diferite metode pentru slăbit. Suntem destul de preocupați de felul în care...860

1 aug 03:17SănătateEpidemie de OBEZITATE INFANTILĂ în România!

Asociația Pro Consumatori membră a Organizației Europene a Consumatorilor a analizat 32 de produse din lapte...893

30 iul 00:58SănătateMinistrul Sănătăţii, pe litoral: 'Direcţia de Sănătate Publică a suspendat activitatea pe 2 plaje'. Ce spune Pintea despre Spitalul Judeţean!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se află la Constanţa, la o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei de...3952

25 iul 03:29SănătateDOTĂRI la Spitalul Hârșova: echipamente și mobilier medical!

Spitalul Orășenesc Hârșova s-a înnoit: la începutul acestei săptămâni, reprezentanții unității spitalicești...1281

25 iul 01:18SănătateMedicii de pe Secția Chirurgie OMF vor face de gardă la domiciliu!

Consilierii județeni au aprobat, în ședința Consiliului Județean Constanța de miercuri, 24 iulie a.c.,...1156

24 iul 03:18SănătatePremierul l-a demis pe şeful CNAS

Premierul Viorica Dăncilă l-a demis marţi pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan...1016

18 iul 00:17SănătateCabinete medicale noi, la Spitalul Municipal Mangalia

La unitatea sanitară din Mangalia s-au înființat, recent, mai multe cabinete medicale și săli de tratament în...1663