rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Candidatul Pro România la alegerile europarlamentare, comisarul european face o analiză ‘la sânge’ în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene

Corina Creţu: În ultima jumătate de an, România nu a trimis Comisiei Europene nici un proiect major în domeniul infrastructurii feroviare

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, politician cu experienţă şi cu pârghii la nivelul Parlamentului European, deschide lista Pro România pentru alegerile din data de 26 mai. Cunoaşte foarte bine situaţia României în ceea ce priveşte fondurile europene atrase, candidatul Pro România la Parlamentul European oferind, în cadrul unui interviu, o serie de detalii extrem de interesante.

Reporter: Care este valoarea reală (în sume și procente) a fondurilor Europene absorbite de România? Care este diferența de absorbție?

Corina Creţu: La începutul lunii aprilie 2019, rata de absorbție în România – și vorbim aici de finanțarea prin politica de coeziune (Fondul de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor) - era de 21 %, aici fiind inclusă și pre-finanțarea (14% fără pre-finanțare).

Separat, la nivelul fiecărui fond, ratade absorbție este de 23 % (respectiv 17 % fără pre-finanțare) pentru Fondul de Coeziune, în timp ce pentru Fondul European de Dezvoltare Regionalăvorbim de o rată 19 % (aici având pre-finanțarea inclusă). După cum bine știți, Fondul Social European și Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor se află în coordonarea colegei mele, Marianne Thyssen, comisar european responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

Cititorii dvs., sau orice persoană interesată să afle mai multe despre situația la zi în ceea ce privește felul în care sunt cheltuiți banii europeni în fiecare stat membru, pot să acceseze platforma de date deschise a Comisiei Europene, disponibilă pe site-ul cohesiondata.ec.europa.eu. Aici vor găsi informații actualizate despre implementare, precum și noutăți zilnice despre rata absorbției în ceea ce privește fondurile alocate prin politica de coeziune atât pentru fiecare țară, cât și la nivelul Uniunii Europene.

Rep.: Care este situația proiectelor trimise de Ministerul Fondurilor Europene în decembrie 2018?

Corina Creţu: Ne referim la proiectele de combaterea eroziunii costiere, restaurarea și modernizarea infrastructurii de furnizare a apei și canalizare în Timiș, Constanța, Cluj și Turda, autostrada A0 - viitoare centură nouă a Bucureștiului - dar și modernizarea liniei de metrou Pipera-Berceni.

În perioada de programare 2014 – 2020, România a trimis 57 de proiecte majore spre aprobarea Comisiei Europene. E vorba doar de acele proiecte a căror valoare depășește fiecare 50 de milioane de euro și care sunt aprobate la Bruxelles. Toate aceste 57 proiecte majore menționate sunt incluse în Programul Operațional Infrastructura Mare (POIMM), Programul Operațional Regional (POR) și Programul Operațional Competitivitate (POC).

În calitate de Comisar European pentru politica regională, de la începutul mandatului meu, am aprobat 53 dintre acestea.

Mă refer, în primul rând la 40 de proiecte fazate - adică proiecte începute în perioada 2007 – 2013, dar a căror finalizare am aprobat să se facă cu bani din perioada 2014-2020 - faza a II-a având o valoare eligibila de 3,1 miliarde de euro. Am aprobat aceste proiecte majore tocmai pentru ca România să nu piardă finanțarea europeană din exercițiul financiar trecut, ca urmare a faptului că acestea nu au putut fi terminate în perioada 2007 – 2013.

De asemenea, am aprobat până acum un total de 13 proiecte noi - a căror valoare eligibilă este de 5,8 miliarde de euro. Câteva dintre aceste proiecte:

Autostrada Câmpia Turzii –Târgu Mureș – cu o cofinanțare europeană de aproape 250 de milioane de euro; Reabilitarea tronsonului de cale ferată Radna-Gurasada-Simeria – cu 1,3 miliarde de euro sprijin financiar european; Linia de metrou M6 (Gara de Nord – Aeroportul Otopeni) - cu finanțare europeană de aproape 520 milioane de euro pentru construcția secțiunii 1 Mai – Tokyo; extinderea sistemului național de cadastru, în valoare de peste 310 milioane de euro, precum și proiecte de modernizare a infrastructurii de apă în județele Hunedoara, Alba, Vrancea și Galați sau proiecte ce își propun modernizarea ecluzelor –Agigea, Cernavodă, Ovidiu, Năvodari.

Mă bucur că la începutul lunii aprilie, în cadrul unui pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează să fie implementate în 10 state membre, sunt 4 proiecte pe care le-am aprobat pentru România, în valoare de aproape 2 miliarde de euro. Sunt ușor tristă pentru că e foarte posibil ca acestea să fie ultimele proiecte pe care le semnez pentru țara mea în actualul mandat de comisar european. Dar, haideți să vă spun despre ce este vorba!

În primul rând, aș menționa modernizarea centurii ocolitoare a Bucureștiului - prin extinderea mai multor segmente ale acesteia, dublarea numărului de benzi pe ambele sensuri și construirea unei secțiuni de 51 km în partea de sud. Valoarea cofinanțării europene pentru acest proiect de infrastructură rutierăatât de necesar pentru capitala României este de 1 miliard de euro.

De asemenea, am aprobat un alt proiect major de infrastructură - în valoare de aproape 100 de milioane de euro - pentru modernizarea magistralei 2 de metrou – Berceni - Pipera. Proiectul prevede achiziția de garnituri de metrou noi și reconstruirea șinelor, precum și modernizarea infrastructurii electrice și sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului.

Apoi, un alt proiect major pe care l-am semnat este “Protejarea și reabilitarea zonelor de coastă,”prin a cărui implementare se urmărește prevenirea și gestionarea eroziunii costiere de-a lungul liniei costiere a Mării Negre, în special în zona județului Constanța. Proiectul prevede lucrări la digurile ce separă plajele, lucrări de dragare și de realimentare a nisipului pe plajele afectate. Co-finanțarea europeană este de 600 de milioane de euro.

Iar cel de-al patrulea proiect pe care l-am aprobat în 2 aprilie pentru România vizează dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu apă și a apelor uzate în județul Timiș, în beneficiul a peste 380.000 de locuitori. Sprijinul financiar european pentru acest proiect estede peste 135 de milioane de euro.

Și, ca să mă întorc la bilanțul proiectelor majore pentru România din timpul mandatului meu de comisar, precizez că alte 4 proiecte majore noi pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Constanța, Sălaj, Cluj și în Ilfov sunt în curs de evaluare la DG REGIO. Valoarea eligibilă a acestor proiecte este de 1,2 miliarde de euro.

Tot pentru perioada 2007 – 2013, am aprobat 16 proiecte retrospective, în valoare aproape de 1,3 miliarde de euro. Proiectele retrospective sunt acele proiecte care au fost începute sau realizate inițial cu fonduri naționale, inclusiv prin împrumuturi de la instituții financiare internaționale precum Banca Europeană de Investiții(BEI) ori Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare(BERD). Practic, prin aprobarea cofinanțării acestor proiecte cu bani europeni, bugetul României a fost degrevat de plata respectivelor împrumuturi către BEI și BERD.

Rep.: Câte proiecte au fost trimise de România pentru modernizare infrastructurii feroviare în ultimele șase luni?

C.C.: În ultima jumătate de an, din păcate, România nu a trimis Comisiei Europene nici un proiect major în domeniul infrastructurii feroviare. Totuși, în 2018 am aprobat o cofinanțare în valoare de 1,3 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii feroviare pe porțiunea Radna-Gurasada-Simeria.

Totodată, în cadrul unei întâlniri din luna martie între experții DG REGIO și autoritățile române, acestea din urmă auinformat că intenționeazăsă trimită spre aprobarela Bruxelles un nou proiect de reabilitare a infrastructurii feroviare -tronsonul Caransebeș-Arad-Timișoara - cu o valoare a finanțării europene estimată la 1,3 miliarde de euro.

Rep.: Câte proiecte din țara noastră se află în faza T+3 de finanțare până în 2023?

C.C.: Dintr-un total de 57 de proiecte majore aprobate sau aflate încă în evaluarea Comisiei - așa cum am explicat deja ceva mai devreme - 16 figurează ar urma să fie finalizatespre sfârșitul anului 2023. Totuși, în cazuri justificate, autoritățile române pot să solicite extinderea perioadei de implementare până în 2023 și pentru alte proiecte pentru care inițial au stabilit un alt termen final de realizare.

Rep.: Care sunt deficiențele pe care le-ați identificat în proiectele trimise? Cum pot fi ele rezolvate pentru a nu pierde finanțarea europeană?

C.C.: Din păcate, perioada de finanțare 2014-2020 a început fără ca România să aibă o astfel de listă cu proiecte mature și care să poată fi imediat implementate, așa cum au făcut multe alte țări. Iar această situațiea produs întârzieri semnificative în faza de implementare a proiectelor, afectând, implicit, și rata de absorbție. Pentru a ajuta autoritățile române să depășească această problemă Comisia Europeană a oferit asistență tehnică la pregătirea proiectelor.

Lipsa unei liste cu proiecte mari şi de calitate, care să poată să consume banii europeni încă de la începutul actualei perioade de programare,a fost doar un aspect cu efecte negative asupra utilizării banilor europeni.

Și procedura de achiziții publice a rămas un obstacol major în calea implementării proiectelor. După cum se știe, achizițiile publice nu pot fi făcute până când contestațiile depuse pentru câștigarea unui contract nu sunt soluționate în instanță. Și aici se pierde foarte mult timp.Cred că e absolut necesar - și am spus în mod repetat acest lucru: trebuie găsită cât mai repede o soluțielegală(poate fi vorba de modificarea legislației în vigoare) care să permită judecarea mai rapidă a contestațiilor. Cu siguranță că un termen mai scurt de soluționare a eventualelor contestații – să spunem, maximum 6 luni, cum există în alte state membre ale Uniunii Europene - ar ajuta mult la implementarea proiectelor.

Totodată, mai e vorba și de faptul că România trebuie să ia măsuri concrete care să ducă la o mai bună coordonare la nivelul instituțiilor implicate în implementarea proiectelor europene.

Rep.: Ce credeți că trebuie făcut pentru a ne asigura ca absorbția fondurilor europene alocate țării noastre să fie mai mare în viitorul buget al UE?

C.C.: Birocrația, legislația mult prea complicată, precum și dificultățile generate de felul în care se derulează achizițiile publice, toate acestea sunt obstacole în calea unei absorbții mai rapide.

Cred că, pentru a nu irosi șansa istorică pe care o avem în ceea ce privește folosirea fondurilor europene și după 2020 – adică alocările din următorul buget european - România trebuie să ia câteva decizii importante. Pentru că, așa cum spun adesea, banii nu sunt totul. E nevoie de o pregătire atentă și temeinică a proiectelor, e nevoie de administrații eficiente în implementarea proiectelor, e nevoie de reguli mai simple și de mai puțină birocrație când vine vorba de depunerea cererilor pentru finanțare europeană.

Trebuie luate măsuri concrete care să asigure o mai bună coordonare la nivelul tuturor instituțiilor din România implicate în implementarea proiectelor cu finanțare europeană.

Apoi, o altă condiție este pregătirea din timp a unei liste de rezervă cu proiecte de calitate. Serviciile mele discută deja cu autoritățile române despre cum pot să sprijine și mai mult pregătirea unei astfel de liste de proiecte pentru perioada de după 2020.

Am spus și o repet: așa cum au făcut și până acum, în actuala perioadă de programare (2014 – 2020), experții Comisiei Europene sunt gata să ajute autoritățile române în direcția simplificării procedurilor și a regulilor de întocmire, depunere și selecție a proiectelor; după cum există disponibilitate maximă de a oferi în continuare asistență necesară și beneficiarilor de fonduri europene.

Rep.: În viitorul cadru financiar multianual credeți că va exista vreo posibilitate pentru finanțarea din fonduri europene a unor proiecte dedicate unui stat membru UE împreună cu țări din Parteneriatul Estic? De exemplu ar putea fi finanțate proiecte către autoritățile române în tandem cu cele din Republica Moldova și Ucraina?

C.C.: Există și în prezent posibilitatea de finanțare din fonduri europene a proiectelor de cooperare transfrontalieră între România, Republica Moldova și Ucraina.

De altfel, în actualul exercițiu bugetar, România este implicată în patru programe de cooperare transfrontalieră: unul cu Ucraina, unul cu Republica Moldova, un altul pe care îl derulează împreună cu Ungaria, Slovacia și Ucraina; precum și unul cu țările din jurul Mării Negre(cum ar fi de exemplu Turcia sau Georgia). Ca să dau un exemplu, Programul Operațional Comun România - Republica Moldova are un buget de peste 80 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020, finanțarea fiind asigurată prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI).

După 2020, programele de cooperare dintre România și vecinii din Est vor continua. După cum știți, negocierile între Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European în privința viitorului buget multianual european, precum și al reglementările legale pentru toate programele de cooperare pe frontierele externe ale UE sunt în derulare.Bineînțeles, Comisia Europeană este ferm hotărâtă săcontinue această cooperare în direcțiapromovării relațiilor de bună vecinătate, cu speranța că vom putea vorbi în viitor de reguli similarecu cele privind cooperarea transfrontalieră dintre statele membre ale Uniunii, cum sunt, de exemplu, cele dintre România și Bulgaria.

Comandat de Pro România, cod mandatar financiar 41190009

luni, 29 aprilie 2019486
mai mult...Replica
23 oct 10:19ReplicaAccident rutier din cauza vitezei: un TIR a ieșit în decor!

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din comuna Văcăreni, județul Tulcea, în dimineața zilei de 23 octombrie a.c.,...496

23 oct 05:31ReplicaCum îşi bate joc LIDL de clienţi! Parcările, date pe mâna unor ‘muşcheţi’ care împart amenzi3942
23 oct 00:00ReplicaPoliticieni din Medgidia, angajați să termine lucrările la căminul cultural din Rasova1142
23 oct 00:00ReplicaO maşină abandonată şi o canalizare uitată, în 'buricul' Constanţei

Problema parcărilor din Constanţa, rezolvată parţial prin demolarea unor garaje, continuă să dea bătăi de cap...1689

23 oct 00:10ReplicaPe vânzătoarele de la magazinul Aliss din City Park Mall le deranjează clienţii: au treabă pe Facebook şi pe whatsapp!9179
23 oct 00:00ReplicaUn bărbat din Năvodari s-a ales cu DOSAR PENAL după ce a cumpărat un telefon din târg! INSTANŢA: Trebuia să PREVADĂ că era FURAT!2077
23 oct 00:00ReplicaRomânia normală înseamnă continuarea luptei anti-corupție

În primul mandat la Cotroceni Klaus Iohannis a pus fundația României normale blocând încercările PSD de a anula...308

23 oct 00:00ReplicaCăuta fier vechi, dar a trecut la aur! A tăbărât pe o femeie și i-a SMULS lanțul de la gât!494
23 oct 00:00ReplicaMASCAȚII au descins la două domicilii din Constanța, la hoți din societăți comerciale!901
23 oct 00:00ReplicaCum a fost posibil accidentul de la Bălcescu: un bărbat care conducea o maşină tractată cu o şufă A MURIT!

Un bărbat în vârstă de 74 de ani a murit, după un grav accident rutier produs pe DN2A, în zona localității...1078

23 oct 00:00ReplicaCRITERII ŞI CONDIŢII la atribuirea unei locuinţe de tip ANL703
23 oct 00:00ReplicaVal de internări la Pediatrie, cu infecţii respiratorii! Ce sfaturi transmite medicul specialist2444
Vremea
19.6°19.6° - 19.7° miercuri, 23 octombrie 2019
ConstantaUmiditate: 55%
Vânt: 2.74 m/s
Presiune: 1024 milibari

Loto
6/4971832364749
5/40689183033
joker10142224268
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 oct 00:00SportIncidente grave la un meci arbitrat de Marius Avram

Şase suporteri ai echipei Bayern Munchen şi un agent de pază au fost răniţi în violenţele care au avut loc,...438

23 oct 01:18SportLiga Campionilor s-a transformat în liga maidanelor: Scoruri pe care le întâlnești doar în diviziile județene

Liga Campionilor pare să se transforme, de la o ediția la alta, în liga maidanelor! Rezultatele meciurilor de marți...508

23 oct 00:00SportSimona Halep și-a speriat adversarele: „Ajungi să te rogi la Dumnezeu pentru viața ta când joci cu ea”

Andrea Petkovic (80 WTA, 32 de ani) e fascinată de jocul Simonei Halep (5 WTA, 28 de ani) și are doar cuvinte de...451

23 oct 00:00SportFRF pregătește lovitura anului: Gică Hagi selecționer! „Federația deja l-a contactat”

Gică Hagi e dorit înapoi la echipa națională. România are șanse mici la calificarea la EURO 2020, fiind pe locul 3...523

Local
23 oct 00:00LocalZiua Europeană a Justiției Civile, la instanțele din Constanța: accesul elevilor și al studenților este gratuit

Cu ocazia sărbătoririi „Zilei Europene a Justiției Civile”, Curtea de Apel Constanța, organizează vineri, 25...221

23 oct 22:41LocalBăieţel accidentat de maşină în Cumpăna

Un accident rutier a avut loc marţi, 22 octombrie, în comuna Cumpăna, pe strada Strajei. Un băieţel în vârstă de...715

23 oct 01:07LocalATENȚIE! Zeci de persoane ajung la spital în urma intoxicaţiei cu gazele toxice!

În fiecare toamnă, după culesul viilor, zeci de persoane ajung la spital în stare gravă sau îşi pierd viaţa în...497

23 oct 01:06LocalNereguli depistate în trafic de polițiști, în Constanța și Mangalia

Polițiștii din cadrul Secției 4, la data de 21 octombrie a.c., în jurul orei 23.55, au identificat un bărbat de 35...532

23 oct 01:05LocalCondamnat pentru evaziune fiscală, depistat de polițiștii constănțeni

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliție Cuza Vodă, la data de 21 octombrie a.c., au identificat un bărbat, de 60...754

23 oct 01:04LocalFemeie AGRESATĂ de concubinul mai tânăr! A intervenit Poliția

Polițiștii din Postului de Poliție Jurilovca, în noaptea de 21 spre 22 octombrie a.c., au fost sesizați de către o...485

23 oct 01:03LocalRAEDPP Constanţa ANGAJEAZĂ!

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” (RAEDPP) Constanța organizează în perioada 29 – 31...1369

23 oct 01:03LocalSute de mii de rulmenți contrafăcuţi, confiscați în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...627

23 oct 01:00LocalMașină cu numere de Bulgaria URMĂRITĂ în TRAFIC: au fost trase FOCURI de ARMĂ!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tulcea au desfășurat o acțiune de urmărire,...2161

23 oct 01:00LocalRĂFUIALĂ și MAȘINI VANDALIZATE în TOMIS NORD! Video

Două mașini au fost vandalizate, în urma unei răfuieli dintre mai mulți bărbați! Potrivit informațiilor noastre,...9849

Politică
23 oct 01:10PoliticăReacția DNA, la raportul MCV: au fost atacuri succesive la adresa noastră

Procurorii DNA remarcă faptul că raportul MCV marchează progresele realizate de procurori, în condițiile în care...328

23 oct 01:09PoliticăLudovic Orban consideră că a convins toate partidele, după negocieri: Acest guvern va trece

Premierul desemnat Ludovic Orban susține că în urma negocierilor a ajuns la un acord politic cu toate formațiunile...311

23 oct 01:09PoliticăTraian Băsescu, reacție virulentă după publicarea Raportului MCV: „Totul are o limită. Evaluează justiția după statistici“

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, marți, la B1 TV, după publicarea Raportului MCV pe justiție, că i se...424

23 oct 01:08PoliticăMinistrul Transporturilor, audiat la DNA

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, va fi audiat la finele săptămânii la sediul DNA în legătură cu scandalul...441

23 oct 00:37PoliticăComisia Europeană menţine MCV pentru România: CE a constatat o involuţie faţă de progresele înregistrate în anii precedenţi

Comisia Europeană menţine MCV pentru România, prdcizând că, de la ultimul raport, din noiembrie 2018, a constatat o...471

23 oct 01:08PoliticăSurprize în protocolul ALDE-PNL: Cele două partide se angajează să nu-şi mai „fure“ aleşii, să facă alegeri în două tururi şi să facă o lege a lobby-ului

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, marți, că a ajuns la un acord cu PNL în privința tuturor cerințelor ALDE,...313

23 oct 01:07PoliticăDeputaţii jurişti au respins desfiinţarea SIIJ

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, raport de respingere asupra proiectului de lege al USR care...352

23 oct 01:07PoliticăDosarul angajărilor fictive: Dragnea apelează la o nouă cale extraodinară de atac în instanţă - recursul în casaţie

Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a depus marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un recurs în...336

23 oct 01:06PoliticăFostul șef al CFR SA, audiat la DNA după ce a fost demis de ministrul Cuc

Constantin Axinia, fostul șef al CFR SA schimbat săptămâna trecută de Consiliul de Administrație controlat de...349

23 oct 01:01PoliticăPrimăria Constanţa anunţă resistematizare rutieră și pietonală în cartierul Tomis Nord

Pentru a veni în sprijinul elevilor de la Școala Gimnazială Nr.29 „Mihai Viteazul” (zona Tomis Nord) și pentru...2191

Monden
23 oct 00:00MondenSmiley, despre posibilitatea de a participa la un reality show alături de Gina Pistol

Cântărețul Smiley a vorbit, conform click.ro, despre eventualitatea de a participa la un relity show alături de...200

23 oct 00:00MondenOzana Barabancea, colegă de facultate cu fiul ei: „I-am zis să nu-mi spună mamă când mă vede“

Soprana continuă să ne surprindă. Deşi are propria orchestră, Ozana Barabancea (50 ani) face şi masterul la...282

23 oct 00:00MondenFiica cea mare a lui Vârciu, bucățică ruptă din mama ei. Cât de bine seamnănă cele două

Carmina, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu, crește pe zi ce trece și, dacă atunci când era mai micuță părea că...281

23 oct 05:21MondenAnna Lesko, complet goală la piscină. Cum au reacționat fanii

Deși primește valuri de critici din toate părțile atunci când se afișează aproape goală pe internet, Anna Lesko...353

23 oct 00:00MondenIon Dichiseanu a împlinit 86 de ani: „Îmi place să mă respect, pentru că nu trăim de două ori“

În tinerețe, actorul frângea inimi, dar și acum, la cei 86 de ani împliniți duminica trecută, Ion Dichiseanu...228

23 oct 00:00MondenSoţiile lui Ilie Năstase fac curat una după cealaltă: „Schimb mobila și apoi facem sfeștanie“

O dată la câţiva ani, vila din Primăverii a lui Ilie Năstase este renovată. Cam toate soţiile tenismenului şi-au...238

23 oct 00:00MondenCardiganul verde purtat de Kurt Cobain în timpul concertului ''MTV Unplugged'', scos la licitaţie

Legendarul cardigan din lână verde purtat de Kurt Cobain în timpul concertului ''MTV Unplugged'' susţinut de trupa...130

23 oct 00:00MondenWill Smith şi Helen Mirren susţin o campanie în care mii de oameni vor dormi o noapte afară

Will Smith a transmis un apel în legătură cu situaţia celor ''care nu au un loc pe care să-l numească acasă'',...140

23 oct 00:00MondenActorul Dennis Quaid s-a logodit cu iubita lui, Laura Savoie

Actorul hollywoodian Dennis Quaid, în vârstă de 65 de ani, a anunţat că s-a logodit cu iubita lui de 26 de ani,...165

23 oct 00:00MondenNetflix a lansat trailerul noului sezon din ''The Crown'', cu Olivia Colman în rolul suveranei britanice

Netflix a lansat luni trailerul celui de-al treilea sezon al ''The Crown'', popularul serial dedicat casei regale...146

Mapamond
23 oct 00:00MapamondTurcia anunţă că nu mai este necesară reluarea ofensivei în nordul Siriei

Turcia "nu are nevoie" să reia ofensiva împotriva forţelor kurde din nordul Siriei deoarece acestea s-au retras din...145

23 oct 00:00MapamondBrexit: Donald Tusk recomandă statelor membre să accepte amânarea datei Brexitului

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor membre să accepte o nouă...134

23 oct 00:00MapamondRaportul Comisiei Europene privind Bulgaria în cadrul MCV: au fost îndeplinite angajamentele de la aderare

Comisia Europeană a adoptat marţi raportul privind progresele înregistrate de Bulgaria pentru onorarea angajamentelor...135

23 oct 00:00MapamondPreşedintele turc Erdogan anunţă un "acord istoric" asupra Siriei după o întrevedere cu omologul său rus

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că s-a ajuns marţi la ''un acord istoric'' cu privire la Siria în...158

23 oct 00:00MapamondProteste în Catalonia: Şeful guvernului provincial îndeamnă Madridul să înceapă negocieri fără condiţii cu privire la autodeterminare

Şeful guvernului provincial catalan, Quim Torra, a îndemnat marţi Madridul să înceapă negocieri fără condiţii...132

23 oct 00:00MapamondDonald Trump se consideră victima unui ''linşaj'', termen cu o semnificaţie aparte în SUA

Preşedintele american Donald Trump a comparat marţi procedura de destituire care-l vizează cu un ''linşaj'', cuvânt...142

23 oct 00:00MapamondSiria: Washingtonul contează pe Turcia şi pe kurzi pentru combaterea grupării Stat Islamic

Statele Unite contează pe Turcia şi pe kurzi pentru combaterea reapariţiei grupării Stat Islamic în nordul Siriei,...131

23 oct 00:00MapamondNorvegia: O ambulanţă furată de un bărbat înarmat a lovit mai mulţi trecători la Oslo

Mai multe persoane au fost lovite marţi, la Oslo, de o ambulanţă ce fusese furată de un bărbat înarmat, care a...136

23 oct 00:00MapamondFilipine, ţara cu cel mai mare număr de contagieri cu virusul HIV din întreaga lume

Filipine este ţara cu cel mai mare număr de contagieri cu virusul HIV din întreaga lume, cu 13.384 de noi infecţii...137

23 oct 00:00MapamondSUA: Patru giganţi farmaceutici evită un proces istoric privind opiodele, printr-un acord de 260 milioane de dolari

Patru mari companii farmaceutice au ajuns luni la un acord amiabil de ultim moment care le permite să evite un proces...157

Sănătate
23 oct 00:00SănătateSpitalul Clinic pentru Copii „Grigore Alexandrescu” organizează un program de tratament chirurgical pentru malformațiile cardiace

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, organizează un program de...191

12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...2942

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...3734

9 oct 00:00SănătateEste nevoie de sânge! Participă şi tu la acţiunea de donare de la Hârşova!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Hârşova...669

30 sep 00:00SănătateFonduri nerambursabile pentru dotarea Spitalului Orăşenesc Hârşova

Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat luna trecută contractul de finanțare a proiectului „Dotarea...883

30 sep 02:35SănătateUn medicament cu ranitidină a fost retras de pe piață: specialiștii consideră că produce cancer

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț...1829

28 sep 01:01SănătateStroe: Spitalul Militar va fi transformat în Spital Regional; va fi gata în 2 ani, în parteneriat cu turcii

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că spitalul regional va fi gata...5294

27 sep 01:04SănătateO reţea de trafic de ovare şi nou-născuţi, destructurată de poliţia greacă

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovare prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria...1089

26 sep 01:01SănătateProiect de rectificare bugetară pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța!

În luna august a acestui an, bugetul Spitalulului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a fost rectificat, la...2362

25 sep 16:26SănătateCompartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar...2839