rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Candidatul Pro România la alegerile europarlamentare, comisarul european face o analiză ‘la sânge’ în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene

Corina Creţu: În ultima jumătate de an, România nu a trimis Comisiei Europene nici un proiect major în domeniul infrastructurii feroviare

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, politician cu experienţă şi cu pârghii la nivelul Parlamentului European, deschide lista Pro România pentru alegerile din data de 26 mai. Cunoaşte foarte bine situaţia României în ceea ce priveşte fondurile europene atrase, candidatul Pro România la Parlamentul European oferind, în cadrul unui interviu, o serie de detalii extrem de interesante.

Reporter: Care este valoarea reală (în sume și procente) a fondurilor Europene absorbite de România? Care este diferența de absorbție?

Corina Creţu: La începutul lunii aprilie 2019, rata de absorbție în România – și vorbim aici de finanțarea prin politica de coeziune (Fondul de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor) - era de 21 %, aici fiind inclusă și pre-finanțarea (14% fără pre-finanțare).

Separat, la nivelul fiecărui fond, ratade absorbție este de 23 % (respectiv 17 % fără pre-finanțare) pentru Fondul de Coeziune, în timp ce pentru Fondul European de Dezvoltare Regionalăvorbim de o rată 19 % (aici având pre-finanțarea inclusă). După cum bine știți, Fondul Social European și Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor se află în coordonarea colegei mele, Marianne Thyssen, comisar european responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

Cititorii dvs., sau orice persoană interesată să afle mai multe despre situația la zi în ceea ce privește felul în care sunt cheltuiți banii europeni în fiecare stat membru, pot să acceseze platforma de date deschise a Comisiei Europene, disponibilă pe site-ul cohesiondata.ec.europa.eu. Aici vor găsi informații actualizate despre implementare, precum și noutăți zilnice despre rata absorbției în ceea ce privește fondurile alocate prin politica de coeziune atât pentru fiecare țară, cât și la nivelul Uniunii Europene.

Rep.: Care este situația proiectelor trimise de Ministerul Fondurilor Europene în decembrie 2018?

Corina Creţu: Ne referim la proiectele de combaterea eroziunii costiere, restaurarea și modernizarea infrastructurii de furnizare a apei și canalizare în Timiș, Constanța, Cluj și Turda, autostrada A0 - viitoare centură nouă a Bucureștiului - dar și modernizarea liniei de metrou Pipera-Berceni.

În perioada de programare 2014 – 2020, România a trimis 57 de proiecte majore spre aprobarea Comisiei Europene. E vorba doar de acele proiecte a căror valoare depășește fiecare 50 de milioane de euro și care sunt aprobate la Bruxelles. Toate aceste 57 proiecte majore menționate sunt incluse în Programul Operațional Infrastructura Mare (POIMM), Programul Operațional Regional (POR) și Programul Operațional Competitivitate (POC).

În calitate de Comisar European pentru politica regională, de la începutul mandatului meu, am aprobat 53 dintre acestea.

Mă refer, în primul rând la 40 de proiecte fazate - adică proiecte începute în perioada 2007 – 2013, dar a căror finalizare am aprobat să se facă cu bani din perioada 2014-2020 - faza a II-a având o valoare eligibila de 3,1 miliarde de euro. Am aprobat aceste proiecte majore tocmai pentru ca România să nu piardă finanțarea europeană din exercițiul financiar trecut, ca urmare a faptului că acestea nu au putut fi terminate în perioada 2007 – 2013.

De asemenea, am aprobat până acum un total de 13 proiecte noi - a căror valoare eligibilă este de 5,8 miliarde de euro. Câteva dintre aceste proiecte:

Autostrada Câmpia Turzii –Târgu Mureș – cu o cofinanțare europeană de aproape 250 de milioane de euro; Reabilitarea tronsonului de cale ferată Radna-Gurasada-Simeria – cu 1,3 miliarde de euro sprijin financiar european; Linia de metrou M6 (Gara de Nord – Aeroportul Otopeni) - cu finanțare europeană de aproape 520 milioane de euro pentru construcția secțiunii 1 Mai – Tokyo; extinderea sistemului național de cadastru, în valoare de peste 310 milioane de euro, precum și proiecte de modernizare a infrastructurii de apă în județele Hunedoara, Alba, Vrancea și Galați sau proiecte ce își propun modernizarea ecluzelor –Agigea, Cernavodă, Ovidiu, Năvodari.

Mă bucur că la începutul lunii aprilie, în cadrul unui pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează să fie implementate în 10 state membre, sunt 4 proiecte pe care le-am aprobat pentru România, în valoare de aproape 2 miliarde de euro. Sunt ușor tristă pentru că e foarte posibil ca acestea să fie ultimele proiecte pe care le semnez pentru țara mea în actualul mandat de comisar european. Dar, haideți să vă spun despre ce este vorba!

În primul rând, aș menționa modernizarea centurii ocolitoare a Bucureștiului - prin extinderea mai multor segmente ale acesteia, dublarea numărului de benzi pe ambele sensuri și construirea unei secțiuni de 51 km în partea de sud. Valoarea cofinanțării europene pentru acest proiect de infrastructură rutierăatât de necesar pentru capitala României este de 1 miliard de euro.

De asemenea, am aprobat un alt proiect major de infrastructură - în valoare de aproape 100 de milioane de euro - pentru modernizarea magistralei 2 de metrou – Berceni - Pipera. Proiectul prevede achiziția de garnituri de metrou noi și reconstruirea șinelor, precum și modernizarea infrastructurii electrice și sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului.

Apoi, un alt proiect major pe care l-am semnat este “Protejarea și reabilitarea zonelor de coastă,”prin a cărui implementare se urmărește prevenirea și gestionarea eroziunii costiere de-a lungul liniei costiere a Mării Negre, în special în zona județului Constanța. Proiectul prevede lucrări la digurile ce separă plajele, lucrări de dragare și de realimentare a nisipului pe plajele afectate. Co-finanțarea europeană este de 600 de milioane de euro.

Iar cel de-al patrulea proiect pe care l-am aprobat în 2 aprilie pentru România vizează dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu apă și a apelor uzate în județul Timiș, în beneficiul a peste 380.000 de locuitori. Sprijinul financiar european pentru acest proiect estede peste 135 de milioane de euro.

Și, ca să mă întorc la bilanțul proiectelor majore pentru România din timpul mandatului meu de comisar, precizez că alte 4 proiecte majore noi pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Constanța, Sălaj, Cluj și în Ilfov sunt în curs de evaluare la DG REGIO. Valoarea eligibilă a acestor proiecte este de 1,2 miliarde de euro.

Tot pentru perioada 2007 – 2013, am aprobat 16 proiecte retrospective, în valoare aproape de 1,3 miliarde de euro. Proiectele retrospective sunt acele proiecte care au fost începute sau realizate inițial cu fonduri naționale, inclusiv prin împrumuturi de la instituții financiare internaționale precum Banca Europeană de Investiții(BEI) ori Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare(BERD). Practic, prin aprobarea cofinanțării acestor proiecte cu bani europeni, bugetul României a fost degrevat de plata respectivelor împrumuturi către BEI și BERD.

Rep.: Câte proiecte au fost trimise de România pentru modernizare infrastructurii feroviare în ultimele șase luni?

C.C.: În ultima jumătate de an, din păcate, România nu a trimis Comisiei Europene nici un proiect major în domeniul infrastructurii feroviare. Totuși, în 2018 am aprobat o cofinanțare în valoare de 1,3 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii feroviare pe porțiunea Radna-Gurasada-Simeria.

Totodată, în cadrul unei întâlniri din luna martie între experții DG REGIO și autoritățile române, acestea din urmă auinformat că intenționeazăsă trimită spre aprobarela Bruxelles un nou proiect de reabilitare a infrastructurii feroviare -tronsonul Caransebeș-Arad-Timișoara - cu o valoare a finanțării europene estimată la 1,3 miliarde de euro.

Rep.: Câte proiecte din țara noastră se află în faza T+3 de finanțare până în 2023?

C.C.: Dintr-un total de 57 de proiecte majore aprobate sau aflate încă în evaluarea Comisiei - așa cum am explicat deja ceva mai devreme - 16 figurează ar urma să fie finalizatespre sfârșitul anului 2023. Totuși, în cazuri justificate, autoritățile române pot să solicite extinderea perioadei de implementare până în 2023 și pentru alte proiecte pentru care inițial au stabilit un alt termen final de realizare.

Rep.: Care sunt deficiențele pe care le-ați identificat în proiectele trimise? Cum pot fi ele rezolvate pentru a nu pierde finanțarea europeană?

C.C.: Din păcate, perioada de finanțare 2014-2020 a început fără ca România să aibă o astfel de listă cu proiecte mature și care să poată fi imediat implementate, așa cum au făcut multe alte țări. Iar această situațiea produs întârzieri semnificative în faza de implementare a proiectelor, afectând, implicit, și rata de absorbție. Pentru a ajuta autoritățile române să depășească această problemă Comisia Europeană a oferit asistență tehnică la pregătirea proiectelor.

Lipsa unei liste cu proiecte mari şi de calitate, care să poată să consume banii europeni încă de la începutul actualei perioade de programare,a fost doar un aspect cu efecte negative asupra utilizării banilor europeni.

Și procedura de achiziții publice a rămas un obstacol major în calea implementării proiectelor. După cum se știe, achizițiile publice nu pot fi făcute până când contestațiile depuse pentru câștigarea unui contract nu sunt soluționate în instanță. Și aici se pierde foarte mult timp.Cred că e absolut necesar - și am spus în mod repetat acest lucru: trebuie găsită cât mai repede o soluțielegală(poate fi vorba de modificarea legislației în vigoare) care să permită judecarea mai rapidă a contestațiilor. Cu siguranță că un termen mai scurt de soluționare a eventualelor contestații – să spunem, maximum 6 luni, cum există în alte state membre ale Uniunii Europene - ar ajuta mult la implementarea proiectelor.

Totodată, mai e vorba și de faptul că România trebuie să ia măsuri concrete care să ducă la o mai bună coordonare la nivelul instituțiilor implicate în implementarea proiectelor europene.

Rep.: Ce credeți că trebuie făcut pentru a ne asigura ca absorbția fondurilor europene alocate țării noastre să fie mai mare în viitorul buget al UE?

C.C.: Birocrația, legislația mult prea complicată, precum și dificultățile generate de felul în care se derulează achizițiile publice, toate acestea sunt obstacole în calea unei absorbții mai rapide.

Cred că, pentru a nu irosi șansa istorică pe care o avem în ceea ce privește folosirea fondurilor europene și după 2020 – adică alocările din următorul buget european - România trebuie să ia câteva decizii importante. Pentru că, așa cum spun adesea, banii nu sunt totul. E nevoie de o pregătire atentă și temeinică a proiectelor, e nevoie de administrații eficiente în implementarea proiectelor, e nevoie de reguli mai simple și de mai puțină birocrație când vine vorba de depunerea cererilor pentru finanțare europeană.

Trebuie luate măsuri concrete care să asigure o mai bună coordonare la nivelul tuturor instituțiilor din România implicate în implementarea proiectelor cu finanțare europeană.

Apoi, o altă condiție este pregătirea din timp a unei liste de rezervă cu proiecte de calitate. Serviciile mele discută deja cu autoritățile române despre cum pot să sprijine și mai mult pregătirea unei astfel de liste de proiecte pentru perioada de după 2020.

Am spus și o repet: așa cum au făcut și până acum, în actuala perioadă de programare (2014 – 2020), experții Comisiei Europene sunt gata să ajute autoritățile române în direcția simplificării procedurilor și a regulilor de întocmire, depunere și selecție a proiectelor; după cum există disponibilitate maximă de a oferi în continuare asistență necesară și beneficiarilor de fonduri europene.

Rep.: În viitorul cadru financiar multianual credeți că va exista vreo posibilitate pentru finanțarea din fonduri europene a unor proiecte dedicate unui stat membru UE împreună cu țări din Parteneriatul Estic? De exemplu ar putea fi finanțate proiecte către autoritățile române în tandem cu cele din Republica Moldova și Ucraina?

C.C.: Există și în prezent posibilitatea de finanțare din fonduri europene a proiectelor de cooperare transfrontalieră între România, Republica Moldova și Ucraina.

De altfel, în actualul exercițiu bugetar, România este implicată în patru programe de cooperare transfrontalieră: unul cu Ucraina, unul cu Republica Moldova, un altul pe care îl derulează împreună cu Ungaria, Slovacia și Ucraina; precum și unul cu țările din jurul Mării Negre(cum ar fi de exemplu Turcia sau Georgia). Ca să dau un exemplu, Programul Operațional Comun România - Republica Moldova are un buget de peste 80 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020, finanțarea fiind asigurată prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI).

După 2020, programele de cooperare dintre România și vecinii din Est vor continua. După cum știți, negocierile între Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European în privința viitorului buget multianual european, precum și al reglementările legale pentru toate programele de cooperare pe frontierele externe ale UE sunt în derulare.Bineînțeles, Comisia Europeană este ferm hotărâtă săcontinue această cooperare în direcțiapromovării relațiilor de bună vecinătate, cu speranța că vom putea vorbi în viitor de reguli similarecu cele privind cooperarea transfrontalieră dintre statele membre ale Uniunii, cum sunt, de exemplu, cele dintre România și Bulgaria.

Comandat de Pro România, cod mandatar financiar 41190009

joi, 25 aprilie 2019451
mai mult...Replica
24 mai 00:00ReplicaPREMIERĂ! Asociatul unei firme din Constanţa, CONDAMNAT pentru că a distrus mai mulţi salcâmi!

Reprezentantul unei societăți comerciale din Constanța a fost trimis în judecată pentru distrugere în formă...741

24 mai 00:00ReplicaFemeia din Hârşova care a înşelat un italian pentru a-l stoarce de bani, NU face închisoare!397
24 mai 00:00ReplicaSECHESTRU pe bunurile antrenorului ACUZAT de VIOL la Constanţa!663
24 mai 02:48ReplicaSenatorul Ion Popa: În Constanţa, PSD şi PNL trăiesc în concubinaj, iar în ultimii ani, în patul lor conjugal s-a furişat şi PMP

Senatorul Ion Popa este preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Constanţa de 10 luni. De când a preluat...286

24 mai 00:00ReplicaDECLARAŢIILE unei CONSTĂNŢENCE: O LUMINIŢĂ a trezit-o în MIEZUL NOPŢII: 'Am crezut că e fiica mea, dar..'675
24 mai 00:00ReplicaSiegfried Mureșan: Pentru ce vă cerem votul în 26 mai156
24 mai 00:21ReplicaContract de la Primăria Medgidia pentru o firmă abonată la înţelegeri uriaşe cu statul

Primăria Medgidia a atribuit un contract de peste 12 milioane de lei unei firme din Ilfov care a primit numai în...301

24 mai 00:15ReplicaEugen Tomac, apel către alegători: Referendumul nu este despre Iohannis, ci despre Dragnea164
24 mai 22:39ReplicaConsilierii, puşi la punct de un constănţean care propune ca un tronson dintr-un bulevard şi un parc să se numească „Regina Maria”428
24 mai 00:00ReplicaUn bărbat care doar ce scăpase de o condamnare, PRINS la volan fără permis, pe I.C. Brătianu

Ion Ciucă a fost condamnat la 3 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare, dar decizia nu este definitivă, urmând a se...335

24 mai 01:10ReplicaPrimăria anunţă noi restricţii de trafic, cu ocazia Street Food Festival1580
24 mai 00:50ReplicaFinanțare europeană pentru Liceul „Emil Racoviță” din Techirghiol. „Fără contestații!”, mesajul președintelui CJC289
Vremea
23.9°18.6° - 24.4° joi, 23 mai 2019
cer seninUmiditate: 51%
Vânt: 5.5 m/s din V
Presiune: 1010.1 milibari

Loto
6/4952231383947
5/4014171924256
joker4182131451
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 mai 21:43SportUn fost internațional bulgar acuză naționala României de blat la EURO 1996: „Au mers la culcare cu Spania, vă spun sigur!”

Ivo Georgiev (47 de ani), fost internațional bulgar, afirmă că naționala României ar fi cedat deliberat meciul cu...241

24 mai 00:00SportSimona Halep-Ajla Tomljanovic în primul tur! Sorana, meci incendiar! Cu cine joacă Begu și Buzărnescu

Tragerea la sorți de la Roland Garros 2019 a avut loc ieri. Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu și Sorana...175

24 mai 00:00SportSorana Cîrstea s-a calificat în semifinale la Nurnberg

Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea s-a calificat joi în semifinalele turneului WTA de la Nurnberg...112

24 mai 00:00SportMoldoveanul Radu Albot, în semifinale la Geneva

Jucătorul moldovean de tenis Radu Albot, locul 45 în clasamentul mondial şi favorit nr. 5, va disputa semifinala...116

Local
24 mai 00:34LocalLocuințe protejate și centre de zi pentru beneficiarii Protecției Copilului Constanța

Demersurile în vederea închiderii vechilor centre de plasament din județul Constanța continuă! Trei noi proiecte,...324

24 mai 00:47LocalDoi bărbați din Tulcea s-au ales cu dosare penale!

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, la data de 22 mai a.c., au depistat un bărbat,...355

24 mai 00:33LocalO femeie a stat atârnată de balcon, pe strada Traian! Amenința că se sinucide

...2337

24 mai 00:44LocalConstănțenii își pot testa, în doar 5 minute, NIVELUL DE CONSUM DE ALCOOL!

Miercuri, 5 iunie a.c., ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), Institutul Național...678

24 mai 00:43LocalPoliția Locală, în control în punctele fierbinți ale orașului. Urmarea: SUTE DE SANCȚIUNI!

Polițiștii locali au intensificat verificările în zona unităților de învățământ, a stațiilor de transport...410

24 mai 01:00LocalLaboratorul Micului Einstein pentru preșcolarii isteți!

Grădiniţa nr. 45 Constanţa o organizat primul Concurs Judeţean preșcolar de știinţă “LABORATORUL MICULUI...232

24 mai 00:51LocalBlocuri noi, în locul fostei fabrici Energia. Proiectul ajunge în atenţia consilierilor

Fosta fabrică de mase plastice Energia, aflată pe Baba Novac, a fost ani la rândul „raiul” hoților care au secat...1545

24 mai 00:37LocalHoria Constantinescu, șeful de la Protecția Consumatorilor, implicat într-un accident cu mai multe mașini! VIDEO

Un accident rutier a avut loc în municipiul Constanța, joi, 23 mai, la intersecția străzilor Ion Lahovari cu...6814

24 mai 00:39LocalComandantul pescadorului urmărit cu FOCURI de ARMĂ, ARESTAT la Constanța!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul învestit în cauză din cadrul...1067

23 mai 01:36LocalRADET Constanța caută director economic!

Consiliul de Administraţie al RADET Constanța a demarat procedura de recrutare şi selecţie pentru postul de director...616

Politică
24 mai 00:00PoliticăEugen Tomac: Aproape toate partidele au încercat să deturneze sensul acestor alegeri

Partidul Mișcarea Populară, Filiala Constanța, a organizat joi, 23 mai, la sediul PMP, o conferință de presă...120

24 mai 00:00PoliticăTurcan a răbufnit după cântecul popular interpretat de copii: 'Dragnea demonstrează că nu dă doi bani pe viitorul copiilor'

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, critică în termeni duri clipul electoral în care mai mulți copii laudă...142

24 mai 00:00PoliticăDragnea, reproșuri pentru PSD și Guvern: Am fost lăsat singur!

Președintele PSD, Liviu Dragnea, reproșează Guvernului și celor din PSD că au comunicat foarte puțin, iar în...212

24 mai 00:00PoliticăPreşedintele PMP susţine alegerea primarilor în două tururi: E spre binele PSD-ului să mai scape de anumiţi baroni locali

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine ca alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin, considerând...136

24 mai 00:49PoliticăVideoconferință la MAI: iată ce s-a stabilit în legătură cu alegerile!

La sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc, joi, 23 mai a.c., ședința Comisiei Tehnice Centrale pentru...359

24 mai 00:36PoliticăCând se deschid ofertele pentru reabilitarea Cazinoului! Anunţul făcut de ministrul Dezvoltării

Daniel Suciu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a anunţat pe pagina de facebook că, pe 3...389

24 mai 00:38PoliticăŞcoala 16 va fi EXTINSĂ! Făgădău a semnat contractul de finanţare!

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, Secretarul de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și...974

24 mai 00:46PoliticăDarius Vâlcov, urmărit penal de DIICOT în dosarul privind publicarea protocolului din 2016

DIICOT a început urmărirea penală in personam pentru infracțiunea de divulgare a secretului care periclitează...332

24 mai 00:48PoliticăŞedinţă de consiliu local la Valu lui Traian

Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, convoacă şedinţă extraordinară a Consiliului Local al comunei Valu...323

24 mai 00:51PoliticăPost la Serviciul Juridic al Primăriei Constanța, scos la concurs

Primăria municipiului Constanţa organizează concurs la sediul din bd. Tomis, nr. 51, pentru ocuparea unei funcţii...307

Monden
24 mai 00:00MondenEl a câştigat „Ferma: Un nou început“! Moroşanu şi Marius s-au bătut pentru 50.000 de euro, dar doar unul a plecat acasă cu marele premiu

Anul acesta, Pro TV a adus în casele românilor un nou format de show, „Ferma: Un nou început“, o emisiune care a...174

24 mai 00:00MondenInna, pe scena de la Românii au talent, în cea de-a doua semifinală live

Inna va fi prezentă pe scena Româmnii au talent, în cea de-a doua semifinală a concursului transmis de postul de...114

24 mai 00:00MondenCare sunt cei doi finaliști de la Fermă care pot intra în posesia marelui premiu

Mulți au fost, puțini au mai rămas. După ce Diana a părăsit show-ul cu lacrimi în ochi, Otniela, Marius,...108

24 mai 16:11MondenCe spune fosta soție a lui Mihai Constantinescu despre mutarea artistului la o clinică din străinătate

Mihaela Constantinescu, fosta soție a îndrăgitului artist Mihai Constantinescu, a comentat pe marginea zvonurilor...140

24 mai 00:00MondenAlex Velea, în fustă la Viva Party 2019

Antonia și Alex Velea au fost prezenți la Viva Party 2019. Cei doi au uimit cu ținutele alese pentru eveniment....145

24 mai 00:00MondenIulia Vântur vorbește despre căsătorie. „Nu știu dacă asta e varianta câștigătoare pentru doi oameni care se iubesc”

Fosta prezentatoare de televiziune Iulia Vântur a acordat un interviu pentru Antena Stars, în care a făcut...112

24 mai 00:00MondenCătălin Moroșanu și Kamara au sărit la bătaie în semifinală, la Ferma. Toți au intervenit să îi despartă

Scene șocante la Ferma, în semifinala de miercuri seara, de la Pro tv. După ce ceilalți concurenți eliminați pe...125

24 mai 00:00MondenIulia Albu, cu găina pe umăr la VIVA! Party 2019. „Vin din lumea mea!”

Iulia Albu a atras toate privirile la VIVA! Party 2019, eveniment organizat miercuri seara la Clubul Diplomatic din...124

24 mai 00:00MondenDaniel Craig va fi operat la gleznă după accidentarea suferită în timpul filmărilor de la noul lungmetraj cu James Bond

Actorul britanic Daniel Craig va fi operat la gleznă, după ce s-a accidentat în timpul filmărilor pentru cel de-al...112

24 mai 00:00MondenEurovision 2019: Scorul obţinut de reprezentantul Marii Britanii, micşorat cu cinci puncte

Scorul obţinut de reprezentantul Marii Britanii la concursul Eurovision 2019, clasat pe ultimul loc în finala acestei...110

Mapamond
24 mai 00:00MapamondSUA: Lege destinată să facă publice declaraţiile fiscale ale lui Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump refuză în continuare să-şi facă publice declaraţiile fiscale, dar parlamentul...110

24 mai 00:00MapamondCJUE: Marine Le Pen trebuie să restituie Parlamentului European 300.000 de euro în scandalul angajărilor suspecte

Justiţia europeană a respins un recurs al liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen, care a contestat încă o...101

24 mai 00:00MapamondUcraina: O petiţie pentru demisia noului preşedinte al ţării a fost semnată de mii de ucraineni

Învestit în funcţie de numai două zile, noul preşedinte ucrainean ales Volodimir Zelenski este deja contestat: o...118

24 mai 00:00MapamondArmata SUA va instala corturi la frontiera cu Mexicul

Armata SUA va instala corturi în apropiere de frontiera cu Mexicul pentru a găzdui temporar migranţi adulţi, a...100

24 mai 00:00MapamondTurcia: Ankara a încetat să cumpere petrol iranian pentru a respecta sancţiunile americane

Turcia a pus capăt în totalitate importurilor de petrol iranian la începutul lunii mai pentru a "respecta"...108

24 mai 00:00MapamondSUA: Cererea preşedintelui Trump ca Deutsche Bank să nu furnizeze Congresului informaţiile solicitate a fost respinsă de tribunal

Un judecător federal a respins miercuri cererea preşedintelui Donald Trump şi a grupului său (trei din copiii săi...113

24 mai 00:00MapamondOEP: Palestinienii anunţă că nu vor participa la conferinţa de la Manama, organizată de SUA şi Bahrein

Conducerea palestiniană a anunţat miercuri seara că nu va participa la conferinţa de la Manama (25-26 iunie) privind...99

24 mai 00:00MapamondGuvernul german decide continuarea participării la misiunea NATO din Kosovo, KFOR, dar în format redus

Guvernul german a decis miercuri continuarea participării la misiunea NATO din Kosovo, KFOR, dar cu o reducere a...101

24 mai 00:00MapamondBrexit: Tot mai mulţi politicieni britanici cer demisia premierului Theresa May

Premierul britanic Theresa May se confruntă cu tot mai multe voci care îi cer demisia, în condiţiile în care devine...108

24 mai 00:00MapamondInterpol anunţă dezmembrarea unei reţele internaţionale de pedofili conectaţi la 'darkweb'

Organizaţia internaţională de poliţie Interpol a anunţat joi dezmembrarea unei reţele internaţionale de pedofilii...102

Sănătate
24 mai 00:42SănătateSpitalul Medgidia intră în REPARAȚII CAPITALE!

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Municipal Medgidia, aferente proiectului...336

18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...494

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...939

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...505

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...516

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...552

11 mai 17:50SănătateIntervenție chirurgicală dificilă, realizată la Spitalul Județean Constanța

Un bărbat de 30 de ani, adus în stare critică la UPU Constanța, în urma unui accident rutier petrecut în Tulcea, a...3882

10 mai 17:50SănătateCentrul medical Pozimed a fost preluat de Rețeaua Regina Maria

Reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria au anunțat, joi, 9 mai a.c., preluarea Centrului medical Pozimed,...1914

8 mai 17:51SănătateLinie laparoscopică videoghidată, la Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia are o nouă linie laparoscopică videoghidată de ultimă generație, achiziționată cu...925

4 mai 18:05SănătateEchipamente moderne pentru Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia va beneficia de o nouă unitate de laparoscopie. Aceasta a fost achiziționată și donată...1089