REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Corina Creţu: Salut gestul preşedintelui privind participarea premierului la Consiliul European

Corina Creţu: Salut gestul preşedintelui privind participarea premierului la Consiliul European

Replica API 16 mai 2013 | 00:00 236

Participarea premierului Victor Ponta la reuniunea Consiliului European este una normală, iar gestul preşedintelui Traian Băsescu în acest sens este unul salutar, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, europarlamentarul PSD Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului S&D.

Potrivit eurodeputatei social-democrate, gestul şefului statului reprezintă o recunoaştere a activităţii premierului. De altfel, Corina Creţu, vicepreşedinte al PSD, a arătat că prezenţa premierului român la Consiliul European este una normală, în condiţiile în care la această reuniune se discută probleme care ţin de atribuţiile Executivului, argumentând în acest sens că toate ţările membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Franţei, sunt reprezentate de şefii de guvern.

"Participarea premierului Victor Ponta la Consiliul European trebuia să aibă loc încă de foarte multă vreme, pentru că, aşa cum noi am subliniat în mai multe rânduri, şi inclusiv o declaraţie a Parlamentului României a subliniat aceasta, la Consiliul European se discută problemele care ţin de guverne. De aceea, cu excepţia Franţei, toate ţările sunt reprezentate de prim-miniştri. Participarea preşedintelui Băsescu era până acum pur formală şi nu a făcut decât să răspundă propriului său orgoliu, pentru că, într-un fel, ţării nu îi folosea la nimic. Cel care este obligat să pună în practică ceea ce se discuta la Consiliul European este Guvernul, deci era logic că reprezentantul Guvernului este cel mai îndrituit, aşa cum în toate ţările se întâmplă, să participe la lucrările Consiliului European", a subliniat europarlamentarul PSD.

Corina Creţu a arătat că şi temele care sunt de fiecare dată pe agenda Consiliului vorbesc de la sine, în sensul că sunt în mod clar în atribuţiile guvernelor. "De exemplu, de această dată pe agendă se află probleme precum combaterea evaziunii fiscale sau problemele energetice ale Uniunii Europene. De altfel, Parlamentul European va adopta o rezoluţie pe această temă, săptămâna viitoare la Strasbourg. Deci e evident că nu preşedintele unei ţări se poate ocupa de aceste teme economice pur executive. Din păcate, la noi în România, cinci oameni de la Curtea Constituţională au hotărât nişte lucruri împotriva oricărei logici - preşedintele României este cel care trebuie să reprezinte România, deci practic dezbaterile şi Declaraţia Parlamentului României n-au mai avut nicio valoare. Tocmai de aceea faptul că preşedintele Băsescu a ajuns la concluzia că primul-ministru trebuie să reprezinte România la Consiliul European reprezintă un semn de înţelepciune din partea dânsului şi salut acest gest ca premierul să participe acolo unde trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile sale", a precizat europarlamentarul.

De asemenea, Corina Creţu a apreciat că "acest gest este o recunoaştere a rolului pe care premierul Victor Ponta începe să îl capete în Europa, a modului în care acesta îşi exercită atribuţiile". "Premierul este din ce în ce mai aplaudat pentru ceea ce face, pentru modul în care evoluează ţara noastră. Am văzut chiar astăzi o ierarhizare a modului în care cresc economiile şi, spre deosebire de majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, care sunt încă în scădere economică, România înregistrează o uşoară creştere economică. Cred că este o mare realizare. De asemenea, presa străină în general aplaudă România pentru modul în care evoluează din punct de vedere economic şi democratic şi cred că toate aceste lucruri sunt de bun augur pentru USL şi pentru premierul Victor Ponta", a subliniat vicepreşedintele grupului S&D.

sursa: Agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367