REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Corlăţean: Iohannis să dea dovadă de demnitate românească şi să promulge legea privind declararea Zilei Tratatului de la Trianon

Corlăţean: Iohannis să dea dovadă de demnitate românească şi să promulge legea privind declararea Zilei Tratatului de la Trianon

Replica API 16 iulie 2020 | 00:00 999

Vicepreşedintele Senatului Titus Corlăţean i-a solicitat, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis, să dea dovadă de "demnitate românească" şi să promulge Legea privind declararea Zilei Tratatului de la Trianon, declarată constituţională de către CCR.

Titus Corlăţean

"Astăzi, 15 iulie 2020, Curtea Constituţională a României a respins contestaţia preşedintelui Klaus Werner Iohannis şi a declarat drept constituţională Legea de declarare a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon, adoptată pe 13 mai 2020, cu o largă majoritate, de Parlamentul României, lege pe care am avut onoarea sa o iniţiez. Solicit preşedintelui Klaus Werner Iohannis să dea dovadă, măcar în ceasul al doisprezecelea, de demnitate românească şi de o reală înţelegere a atribuţiilor sale de preşedinte al României şi al tuturor românilor şi, pe cale de consecinţă, să promulge neîntârziat această lege, care reprezintă onorarea unei obligaţii morale şi juridice a statului român de marcare a unei simbolistici naţionale esenţiale pentru România", a scris Corlăţean, miercuri, pe Facebook, scrie Agerpres.

Curtea Constituţională a României a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că legea pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională.

Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională în raport cu criticile formulate.

La începutul lunii iunie, şeful statului a sesizat CCR, susţinând că actul normativ contravine atât prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi la stabilitatea raporturilor juridice, cât şi legate de calitatea legii.

"Apreciem că stabilirea acestui conţinut, de o asemenea manieră, denotă caracterul pur enunţiativ al reglementărilor, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar", explica Iohannis în sesizare.

Potrivit acestuia, "dispoziţiile conţinute şi, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale şi de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorinţa de a prestabili, fără echivoc şi într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon".

"Or, legat de esenţa unei legi, ca act juridic al Parlamentului, este însuşi caracterul normativ al acesteia, iar nu unul eminamente declarativ, lipsit de efecte juridice", preciza şeful statului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acest limbric politic se baga in seama degeaba.Oamenii nu uita ce a facut cu romanii din diaspora si cu toti romanii la alegeri.
3
0
ai uitat nemernicule de perioada in care ai fost ministru, diaspora iti spune ceva?, doamne cata lipsa de coloana vertebrala
3
0
iarasi ai iesit din cotet ,stai si vrei sa te bagi in seama . Hatz inapoi , ai oprit dispora sa voteze , mai nemernicule. Hatz
3
0
te doare undeva de prost ce esti. Tara arde si baba se piaptana. Si prostul asta mai este si din judet cu noi...
2
0
Ce eu sunt roman? Ma doare undeva de tratatul de la Trianon si de poporul roman care m-a votat de doua ori!
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367