REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cornel Panait: Universitățile pot organiza examen până în ultima zi înainte de începerea cursurilor. Video

Cornel Panait: Universitățile pot organiza examen până în ultima zi înainte de începerea cursurilor. Video

Mirela PASCAL 6 iunie 2023 | 00:00 1908

Greva în Educație continuă și această săptămână, sindicaliștii precizând că nu au fost convinși de oferta Guvernului, cea de mărire a salariului cu 1.000 de lei brut. În tot acest timp, părinții și elevii încearcă cu disperare să ia măsuri pentru susținerea examenelor naționale și de Bacalaureat. Și universitățile își fac calcul și iau în considerare prelungirea perioadei de înscrieri. Cornel Panait, președintele Senatului UMC Constanța, ne-a declarat că este în asentimentul profesorilor, precizând faptul că nu poți motiva un debutant cu salariul încasat în prezent.  

Cornel Panait: Universitatile pot organiza examen pana in ultima zi inainte de inceperea cursurilor. Video

Eu lucrez în învățământ din 1982. Până în 1990 erau niște grile de salarizare, care așa erau și nu aveai ce să le faci. Din 1990 până în prezent, au fost în continuare acele grile, pentru că suntem bugetari, dar este o realitate cruntă, faptul că salariile, sau veniturile profesorilor, sunt mici. Cu asemenea venituri mici este cert faptul că nu poți motiva un tânăr să fie performant la clasă. Este evident. Trăim într-o lume în care componenta financiară este foarte importantă și atunci când profesorul, învățătorul, educatorul se gândește că va trebui să asigure o susținere financiară familiei și nu poate să o facă, sigur că nu are mare interes. Din acest punct de vedere cred că această grevă este corectă, onestă și că ar trebui ascultați profesorii”, a declarat Cornel Panait.

Industria meditațiilor nu ar trebui să mai existe!

Pe de altă parte, spune el, sistemul, care înainte de 1990 ne-a permis să funcționăm fără carne sau lapte în alimentare, funcționează și acum. Partea de meditații este una ultra utilizată acum și n-ar trebui să existe. „Știu copii care sunt elevi în clasele V-VIII și fac meditații la trei, patru materii. Să faci meditații în clasele V-VIII mi se pare excesiv. Această industrie a mediațiilor în perioada claselor V-VIII, este una care, după părerea mea, nu ar trebui să existe. Ar trebui ca la școală, profesorul să facă atât de mult și atât de pe înțelesul copiilor, încât ei să nu aibă nevoie de meditații. E greu să funcționezi în momentul în care manualele pe care copiii le au sunt unele în care se prezintă niște cunoștințe teoretice pe trei, patru pagini, aplicațiile sunt destul de dificile, partea de laborator este și ea destul de dificilă, și acum ne întrebăm și câte școli au laboratoarele necesare susținerii acestor aplicații incluse în manuale. Cred că creșterea salariilor profesorilor nu este singurul element care trebuie luat în calcul. Trebuie să luăm în calcul faptul că trebuie să ne îngrijim de învățământ în adevăratul sens al cuvântului. Trebuie să ne dotăm școlile, nu numai cu tablele inteligente, cum este moda acum. Tabla inteligentă este un pas către performanță, dar unul mic“, este de părere Panait.

La anul sunt alegeri, nu cred că este posibil ca acest an școlar să fie un an ratat

Cât de mult ar afecta această grevă înscrierile la UMC?  „Cred că toți vor fi afectați de această grevă, dar sunt absolut convins că o masă atât de mare de greviști nu poate să lase executivul României să promită ceva care să nu îndeplinească total cerințele profesorilor. Sunt prea mulți oameni. Sunt 200.000 de oameni. Greva trebuie să se finalizeze prin îndeplinirea cerințelor profesorilor. Dacă la anul sunt alegeri, nu cred că este posibil ca acest an școlar să fie un an ratat. Dacă acești copii nu dau Bacalaureatul este clar că noi, universitățile, nu primim studenți. Administrativ, Guvernul României poate să facă orice dorește pentru a salva situația dinăuntru. Universitățile pot da examen până în ultima zi înainte de începerea cursurilor. Foarte multe Universități realizează admiterea prin depunere de dosar. Noi organizăm la câteva specializări concurs. Nu este o dificultate. Universitățile din România se pot alinia, astfel încât atunci când greva se va încheia, pe baza unui calendar pe care să îl agreeze toată lumea, să poată face înscrieri. Problema este cu copiii care merg la universități din străinătate. Și acolo există o posibilitate ca la nivel ministerial să se ajungă la o înțelegere, având în vedere că această grevă este un fenomen de forță majoră. Universitățile pot da examene până în ultima zi de începere a facultății”, a  conchis Panait.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614