REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Corneliu Coposu, comemorat la Constanța

Corneliu Coposu, comemorat la Constanța

Replica API 20 august 2015 | 00:00 193

20 de ani de la trecerea în neființă

20 de ani de la trecerea în neființă

Un eveniment care intenționează să aducă în atenția opiniei publice personalitatea lui Corneliu Coposu va fi organizat la Constanța, sâmbătă, 22 august a.c., la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).

În acest context va fi expusă expoziția itinerantă – „20 de ani fără Corneliu Coposu”, expoziție modulară, formată din roll-upuri, realizată de către Asociația Creștin Democrată –România de Mâine, în parteneriat cu Fundația „Hanns Seidel” România și Republica Moldova.

Expoziția a fost deja prezentată în cadrul Centenarului Corneliu Coposu, sărbătorit în anul 2014, la Biblioteca Națională a României din București, Spatiul Symposium, în cadrul programului Nocturna Bibliotecilor, la Biblioteca Județeană Timiș, la Bastionul Terezia, Secția de artă Deliu Petroiu, în foaierul sălii de ședințe a Consiliului Județean Caraș Severin, la Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” Arad, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din municipiul Iași și, anul acesta, în cadrul expoziției „20 de ani fără Corneliu Coposu”, la Primăria Curtea de Argeș, la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani , la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetul Marmației și la Biblioteca Județeană „ Dinicu Golescu” Argeș.

Potrivit organizatorilor, printre prezentatorii de la MINAC se vor regăsi directorul Fundației „Hanns Seidel” România și Republica Moldova, Ciprian Petcu; „țărăniștii” constănțeni Adrian Țapliuc și Adriana Mertea; președintele Asociatiei Crestin Democrate- Romȃnia de Mȃine sau ing. Mircea Mureșanu.

Corneliu Coposu (1914 - 1995) a fost liderul opoziției din România postcomunistă. Absolvent de drept și ziarist, om de încredere al liderului național-țărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Național Țărănesc până la interzicerea acestuia în 1947, iar ulterior a fost deținut politic în condiții foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România. După Revoluția din 1989 a reîntemeiat oficial PNȚ sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și a fost președinte al PNȚCD-ului între 1990 și 1995. A fost ales senator în Parlamentul României în 1992 și, în anul morții sale, în luna mai, a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de Republica Franceză cetățenilor străini. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 1995, la înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, veniți din întreaga țară. Se presupune că curent de simpatie a contribuit la victoria Convenției Democrate la alegerile generale din 1996.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102