rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Coronavirus: adevăruri și mituri

Chiar dacă pe plan global a început vaccinarea împotriva COVID-19, este important să ne păstrăm calmul și să înțelegem, cu exactitate, ce putem face și ce nu, pentru a preveni o posibilă contaminare cu virusul SARS-CoV-2.

Sursă foto: Shutterstock

Din păcate, mass-media abundă în informații variate cu privire la acest subiect, informații adevărate, dar și eronate, care pot dezinforma publicul. Așadar, mai jos îți prezentăm câteva mituri legate de coronavirus, alături de confirmarea sau infirmarea acestora, potrivit surselor avizate, scrie doc.ro.

COVID-19 se transmite în regiunile cu climă caldă și umedă?

Potrivit informațiilor existente, virusul Sars-CoV-2 se poate transmite în orice regiune a globului, inclusiv în zonele călduroase și umede. Indiferent de climat, este important ca populația să își ia măsurile de precauție necesare pentru a se proteja de virus, iar principala măsură este spălarea frecventă a mâinilor.

Temperaturile scăzute și zăpada pot ucide virusul Sars-CoV-2?

Din păcate, nu există nicio dovadă care să ateste acest mit. Temperatura normală a corpului uman oscilează între 36.5 și 37 grade Celsius, indiferent de vremea de afară, așadar, dacă virusul a fost contractat, el poate supraviețui, oricum, pe o suprafață cu temperatura menționată. De aceea este important să eviți contactul cu persoanele bolnave, să îți speli mâinile frecvent, precum și să eviți expunerea la adunări mari de oameni.

COVID-19 poate fi transmis prin pișcătura de țânțar ?

Până în prezent nu s-a emis nicio informație verificată cu privire la posibilitatea transmiterii coronavirusului prin pișcătura de țânțar. Sars-CoV-2 este un virus respirator, care se răspândește mai ales prin stropii de salivă dispersați de persoana infectată prin tuse, strănut sau prin secrețiile mucoasei nazale. De aceea este important să păstrezi distanța față de persoanele bolnave și să eviți adunările mari de oameni (grupuri peste 20 de persoane).

Sunt eficiente uscătoarele de mâini în anihilarea virusului Sars-CoV-2?

Nu, uscătoarele electrice de mâini nu pot ucide coronavirusul, de aceea este important să te speli frecvent pe mâini, mai ales după ce te-ai întors de afară, și să îți usuci mâinile cu șervețele de hârtie sau cu un prosop curat. De asemenea, este important să ai mereu la îndemână un dezinfectant de mâini, mai ales dacă petreci timp afară. Un astfel de dezinfectant este Guard X.

Sunt eficiente lămpile de dezinfecție cu raze ultraviolete împotriva noului coronavirus?

Lămpile UV, de orice formă, nu pot fi utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor părți ale corpului, deoarece prezintă un potential de iritație ridicat. Dezinfectarea mâinilor prin spălare frecventă sau cu ajutorul unui dezinfectant pe bază de alcool este metoda recomandată.

Cât de eficiente sunt scannerele termale în depistarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?

Scannerele termale pot detecta persoanele febrile, un simptom comun al infecției cu virusul Sars-CoV-2, însă nu pot depista persoanele infectate, dar care nu prezintă niciun simptom. Odată instalată infecția, durează aproximativ 10-12 zile până când persoana afectată manifestă simptome, printre care și febra.

Vaccinul anti-pneumococic te poate proteja de noul coronavirus?

Vaccinul anti-pneumococic nu are niciun efect împotriva virusului Sars-CoV-2. De altfel, nu există, în prezent, un vaccin împotriva noului coronavirus, dar se lucrează în mod sistematic în acest sens. Cu toate acestea, vaccinul antigripal este recomandat, pentru a fi protejați de alte forme de gripă existente, care pot fi, în anumite cazuri, la fel de dramatice precum COVID-19.

Consumul de usturoi te poate proteja de infectarea cu noul coronavirus?

Deși usturoiul este un aliment deosebit de sănătos și are proprietăți antimicrobiene, nu există, în prezent, nicio dovadă conform căreia consumul de usturoi poate avea un efect de protecție împotriva noului coronavirus.

Antibioticele sunt un tratament eficient pentru COVID-19?

Din păcate, antibioticele sunt eficiente doar în tratamentul infecțiilor bacteriene, nu și al celor virale. Sars-CoV-2 este un virus, prin urmare antibioticele nu vor avea niciun efect asupra acestuia și nu este încurajată utilizarea lor în scop preventiv sau ca formă de tratament neavizată medical. Anumite antibiotice sunt administrate pacienților infectați cu noul coronavirus, pentru a contracara posibilele infecții bacteriene adiacente. În prezent, nu există nicio formă de tratament avizată pentru infecția cu virusului Sars-CoV-2, deși anumite forme de tratament sunt, în momentul de față, investigate și supuse testelor clinice. Organizația Mondială a Sănătății susține accelerarea cercetărilor în acest sens, împreună cu partenerii afiliați.

Expunerea la temperaturi mai mari de 25 de grade te poate feri de coronavirus?

Te poți îmbolnăvi de coronavirus indiferent de temperatura de afară. Cazuri de COVID-19 au fost raportate și în țări cu temperaturi ridicate. Pentru a te proteja, este important să te speli pe mâini frecvent și temeinic și să eviți contactul acestora cu ochii, gura și nasul.

Infecția cu Sars-CoV-2 este recuperabilă. Contaminarea cu noul virus nu este pe viață.

Majoritatea persoanelor infectate cu Sars-CoV-2 se pot recupera și pot elimina virusul din organism. Dacă te îmbolnăvești de noul coronavirus, este important să tratezi simptomele. Dacă ai stare de febră, tuse și dificultăți de respirație, este important să soliciți ajutor medical din timp, prin apel la 112. Majoritatea pacienților se recuperează prin tratamentul simptomelor.

Consumul excesiv de alcool nu te protejează împotriva COVID-19 și poate fi periculos.

Consumul frecvent și excesiv de alcool poate dăuna sănătății și agrava simptomele, dacă acestea există, și ne te poate proteja de noul coronavirus.

Sunt băile fierbinți o metodă de prevenție împotriva noului coronavirus?

Nu, o baie fierbinte nu poate ține virusul departe. Temperatura normală a corpului rămâne la 36.5 – 37 grade Celsius, indiferent de temperatura apei din cadă. Mai mult, o baie fierbinte vine cu riscul de arsuri. Așadar, cea mai bună metodă de prevenție rămâne dezinfectarea frecventă, care poate elimina virusul aflat pe mâini și, astfel, se poate evita contaminarea prin contactul mâinilor cu ochii, gura și nasul.

Pulverizarea de alcool sau clor pe corp poate ucide noul coronavirus?

Această metodă de dezinfectare este contraindicată și nu este eficientă împotriva virusului deja inhalat în organism. Mai mult, pulverizarea de alcool sau clorină pe corp poate fi dăunătoare mucoaselor membranelor ochilor și ale nasului. Aceste substanțe sunt recomandate pentru dezinfectarea de suprafețe.

Clătirea frecventă a nărilor cu ser fiziologic poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Nu există nicio dovadă în acest sens. Există informații parțial confirmate cu privire la recuperarea mai rapidă a celor infectați, urmând această metodă, ca formă auxiliară de tratament.

Vaccinul împotriva COVID-19 nu este sigur pentru că a fost dezvoltat foarte repede

Ambele variante de vaccin au fost supuse testelor clinice și au fost dovedite a fi sigure și eficiente. Deși au fost, într-adevăr, concepute într-un timp foarte scurt, acestea au trecut prin procese riguroase de testare, iar niciun pas nu a fost sărit. Unul dintre motivele principale pentru care vaccinurile Pfizer și Moderna au ajuns pe piață atât de repede este colaborarea internațională între mai multe entități de cercetare și finanțare, un fenomen unic în istoria medicinei de cercetare.

Vaccinul împotriva COVID-19 modifică AND-ul uman

Ambele vaccinuri au fost elaborate pe tehnologia ARN-ului mesager, care comunică celulelor să dezvolte proteina reactivă specifică virusului SARS-CoV-2. Atunci când sistemul imunitar recunoaște această proteină, formează un răspun imun prin crearea de anticorpi – adică instruiește corpul cum să se protejeze de infecție, pe viitor. ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celulei, acolo unde se regăsește materialul nostru genetic (DBA). Mai mult, organismul eliberează ARN-ul mesager la scurt timp după ce corpul a creat răspunsul imun. În concluzie, nu există niciun pericol de modificare a ADN-ului în urma vaccinării.

Vaccinul împotriva COVID-19 cauzează infertilitate la femei

Există multă dezinformare cu privire la eficacitatea și siguranța de uz a vaccinurilor anti COVID-19. Un zvon nefondat este că vaccinul determină organismul să atace o anumită proteină din placentă, cee ace ar putea cauza infertilitate la femeile vaccinate. În realitate, există o secvență de aminoacizi regăsită atât la nivelul proteinei reactive, cât și la cel al unei proteine placentare, dar acesta este singurul element pe care îl au în comun. În plus, experții asigură că riscul de infertilitate nu există în cazul vaccinării.

Ai fost deja diagnosticată cu COVID-19, deci nu mai ai nevoie de vaccin

Chiar dacă ai fost testată pozitiv pentru COVID-19, vaccinul îți poate aduce anumite beneficii. În prezent, nu se cunoaște durata de timp în care un supraviețuitor COVID-19 este protejat de anticorpi. Mai mult, au fost depistate cazuri de reinfectare. Imunitatea naturală, pe care organismul o dezvoltă după infectarea propriu-zisă, diferă de la o persoană la alta, iar informațiile cele mai recente sugererează că imunitatea naturală împotriva virusului SARS-CoV-2 nu durează foarte mult.

Te poți îmbolnăvi de COVID-19 în urma vaccinării

Răspunsul este foarte simplu: nu ai cum să te îmbolnăvești de COVID-19, deoarece vaccinul nu conține un fragment de virus activ.

Nu mai trebuie să porți mască după ce te vaccinezi

Purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea socială rămân necesare până când cea mai mare parte din populația generală a fost imunizată. Cea mai bună protecție pe care ne-o putem oferi, unul altuia, este să continuăm să respectăm măsurile impuse. Pe măsură ce mai multe persoane sunt vaccinate, iar experții depistează durata precisă a imunității (atât a imunității naturale, cât și a celei obținute în urma vaccinării), măsurile de protecție vor fi, treptat, înlăturate.

joi, 13 mai 2021524
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
19 iun 01:52SănătateEfectul vaccinurilor anti-COVID asupra fertilității masculine a fost dezvăluit într-un studiu realizat în SUA

Bărbații care ezită să se vaccineze împotriva COVID din cauza temerilor că le-ar putea fi afectată fertilitatea...834

19 iun 00:00SănătateCare sunt simptomele fizice ale depresiei?268
19 iun 00:00SănătateLipsa de iod în sarcină: cum influențează fătul?205
19 iun 00:00SănătateMetode naturale de ameliorare a simptomelor de menopauză

Menopauza se declanșează în jurul vârstei de 50 de ani la cea mai mare parte din femei, iar aceasta poate dura...241

19 iun 00:00SănătateMulte boli cronice, conectate cu consumul de alimente inflamatorii239
19 iun 02:11SănătateTranspirația excesivă a feței și a capului: de ce apare și cum se tratează?349
19 iun 02:08SănătateBaciu: Vor exista resurse la nivel european pentru combaterea cancerului

România va dispune de resurse suplimentare de finanţare pentru combaterea cancerului, iar în Parlament se lucrează...217

19 iun 00:00SănătateGheorghe (CNAS): Reglementarea contribuţiei personale va aduce transparenţă şi va stimula competiţia în sistemul medical218
19 iun 00:00SănătateMihăilă: În PNRR sunt 150 milioane euro în ajutorul spitalelor pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale189
19 iun 01:52SănătateIoana Mihăilă: Au fost distribuite 87.000 de teste antigen rapide pentru testarea în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în cursul acestei săptămâni au fost distribuite la...284

19 iun 01:39SănătateOMS dă ALERTA: monitorizează o TULPINĂ covid care e rezistentă la anticorpi și care se transmite RAPID1115
19 iun 01:41SănătateDupă SCANDALUL cu AstraZeneca, Comisia Europeană anunță probleme și cu Johnson&Johnson902
Vremea
21.4°21.4° - 22.3° duminică, 20 iunie 2021
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 4.48 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/49112616272444
5/401221163537
joker302416172219
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 iun 00:00SportEuro 2020: Spania vs Polonia 1-1 / Gerard Moreno a ratat un penalty - Ibericii, locul trei în Grupa E

Naționala Spaniei a jucat deja două meciuri la Campionatul European de fotbal, dar încă nu a obținut prima victorie...131

20 iun 00:00SportEuro 2020: Germania, victorie spectaculoasă în fața campioanei en-titre (4-2 vs Portugalia)

Cu spatele la zid după ce a pierdut în fața Franței, Germania a reușit o victorie spectaculoasă în fața...139

20 iun 00:00SportEuro 2020: Surpriza turneului - Ungaria, egala campioanei mondiale (1-1 vs Franța)

Naționala Franței, campioana mondială en-titre, a fost ținută în șah de selecționata Ungariei, sâmbătă, pe...107

20 iun 00:00SportITF Nottingham: Monica Niculescu și Gabriela Ruse, campioane în proba de dublu

Perechea Monica Niculescu/Gabriela Ruse a câştigat, sâmbătă, turneul ITF de la Nottingham, cu premii totale de...223

Local
19 iun 23:11LocalEXERCIȚIU! Pompierii constănțeni, solicitați la Brigada 9 Mecanizată Mărășești

Militarii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” au executat un exercițiu de tip STX în comun cu detașamentul de...450

19 iun 23:11LocalMÂNZ căzut într-o fântână, SALVAT de POMPIERI

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină vineri, 18 iunie, pentru salvarea unui animal...514

19 iun 23:11LocalProgramul Spitalului Județean Constanța, de RUSALII

489

19 iun 23:11LocalCoronavirus: 417 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...422

19 iun 16:43Local„Dacă nu-ți retragi plângerea pentru FURT, vor apărea poze indecente cu fiica ta”

Maricica Gabriela Mantu a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi...4902

19 iun 11:51LocalPANICĂ! Bărbat ÎNJUNGHIAT în zona GÂTULUI, la Constanța

Cadrele medicale au fost solicitate să intervină, vineri, 18 iunie, în municipiul Constanța, fiind vorba de o...9302

19 iun 23:12LocalITM CONSTANȚA a aplicat amenzi în valoare de 28.000 de lei pentru NERESPECTAREA prevederilor LEGALE

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de...767

19 iun 23:12LocalMarian SĂRĂCILĂ află, în câteva zile, PEDEAPSA în dosarul FONDURILOR EUROPENE

Dosarul fostului viceprimar din Tuzla, Marian Sărăcilă, se află în atenția judecătorilor Curții de Apel...2287

19 iun 23:12LocalALERTĂ în cartierul Henri Coandă: o persoană a dat FOC la HÂRTII și TEXTILE în CASĂ!

1596

Politică
Interviuri
10 iun 09:38InterviuriVideo! INTERVIU cu Gheorghe Donţu, consilier județean, proaspăt exclus din PSD

Consilierul județean Gheorghe Donțu, proaspăt exclus din PSD, după ce a votat proiectul inițiat de șeful CJ,...1902

9 iun 00:06InterviuriNicoleta PLOSCARU: S-au TREZIT în FUNCȚII și HABAR nu au de NIMIC

Nicoleta Ploscaru, fondatorul Asociației ,,Constanța, dragostea mea”, a acordat un interviu ziarului Replica în...3853

4 iun 00:12InterviuriMihai LUPU: În CONSILIUL Județean era HAOS pe vremea PSD! Video

2755

28 mai 00:18InterviuriAurelian Marin, fost consilier local PSD: FĂGĂDĂU a PIERDUT mandatul din prima zi în care a fost ales PRIMAR! Video

Relaxarea restricțiilor a venit ca o gură de oxigen pentru domeniul HORECA, care a suferit pierderi foarte mari din...2915

15 mai 00:32InterviuriSĂNĂTATEA, preocuparea consilierului local PNL Adriana CÂMPEANU!

Adriana Câmpeanu (PNL) se află la cel de-al doilea mandat în Consiliul Local Municipal Constanța. Continuă drumul...1843

14 mai 00:33InterviuriLucian LUNGOCI, deputat PSD: Nu credeam că o să ajungem să DEPĂȘIM numărul orelor de AMBUTEIAJE din București

2440

Monden
19 iun 00:00MondenCatalogul muzical al DJ-ului francez David Guetta, cumpărat de către Warner Music

Warner Music Group a anunţat joi că va cumpăra catalogul muzical al faimosului DJ francez David Guetta din ultimele...270

19 iun 00:00Monden„Billie Jean“, primul videoclip al cântăreţului Michael Jackson care depăşeşte 1 miliard de vizualizări pe YouTube

"Billie Jean" a devenit în această lună primul videoclip al cântăreţului american Michael Jackson care a depăşit...255

19 iun 00:00MondenDiana Ross va lansa „Thank You“, primul ei album de studio cu piese originale după două decenii

214

19 iun 00:00MondenBob Dylan va susţine primul său concert difuzat în streaming

Primul concert susţinut de Bob Dylan în timpul pandemiei de COVID-19 va avea loc pe 18 iulie sub forma unui show...229

19 iun 00:00MondenFilmul „The Novice“, povestea unei studente LGBT, marele câştigător al Festivalului Tribeca 2021

Filmul "The Novice", povestea unei studente din comunitatea LGBT care se alătură echipei de canotaj a universităţii...235

19 iun 00:10MondenAnamaria Prodan îl contrazice pe Reghecampf, după ce acesta a spus că divorțează: „Nici nu se pune problema”

1013

Mapamond
19 iun 00:00MapamondCoronavirus - UNDP: Statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri îngreunează lupta împotriva pandemiei

Germania şi alte state încetinesc lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19 prin blocarea suspendării...233

19 iun 00:00MapamondDouă persoane ucise într-un atac armat într-un oraş din vestul Germaniei

Două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost ucise joi într-un atac armat comis în centrul oraşului Espelkamp din...225

19 iun 00:00MapamondSUA: Curtea Supremă refuză să anuleze legislaţia Obamacare

235

19 iun 00:00MapamondCoronavirus: Peste 10.000 de cazuri în 24 de ore în Regatul Unit, o premieră din februarie

Autorităţile sanitare britanice din domeniul sănătăţii au înregistrat joi 11.007 noi cazuri de contaminare cu...258

19 iun 00:00MapamondStare de urgenţă decretată în Crimeea în urma inundaţiilor grave

Autorităţile din Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014) au declarat joi stare de urgenţă...306

19 iun 12:04MapamondExplozie de cazuri de Covid la Moscova: Noi variante suspectate

483

Sănătate
19 iun 02:08SănătateBaciu: Vor exista resurse la nivel european pentru combaterea cancerului

România va dispune de resurse suplimentare de finanţare pentru combaterea cancerului, iar în Parlament se lucrează...217

19 iun 00:00SănătateGheorghe (CNAS): Reglementarea contribuţiei personale va aduce transparenţă şi va stimula competiţia în sistemul medical

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a declarat, joi, că este nevoie să se...218

19 iun 00:00SănătateMihăilă: În PNRR sunt 150 milioane euro în ajutorul spitalelor pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale

189

19 iun 00:00SănătateMetode naturale de ameliorare a simptomelor de menopauză

Menopauza se declanșează în jurul vârstei de 50 de ani la cea mai mare parte din femei, iar aceasta poate dura...241

19 iun 00:00SănătateMulte boli cronice, conectate cu consumul de alimente inflamatorii

Nu este un secret că alimentația poate să aibă efecte pozitive sau negative asupra stării de sănătate. Consumul...239

19 iun 02:11SănătateTranspirația excesivă a feței și a capului: de ce apare și cum se tratează?

Transpirația este un proces sănătos și natural, dar unii oameni transpiră în exces în zona feței și a capului,...349

19 iun 01:52SănătateIoana Mihăilă: Au fost distribuite 87.000 de teste antigen rapide pentru testarea în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în cursul acestei săptămâni au fost distribuite la...284

19 iun 01:39SănătateOMS dă ALERTA: monitorizează o TULPINĂ covid care e rezistentă la anticorpi și care se transmite RAPID

O variantă a coronavirusului care s-a manifestat până acum îndeosebi în America Latină se află în prezent sub...1115

19 iun 01:41SănătateDupă SCANDALUL cu AstraZeneca, Comisia Europeană anunță probleme și cu Johnson&Johnson

902

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT