REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Coronavirus - Bilanţul a crescut la 1.770 de morţi în China; evoluţia epidedemiei, ''imposibil de prevăzut''

Coronavirus - Bilanţul a crescut la 1.770 de morţi în China; evoluţia epidedemiei, ''imposibil de prevăzut''

Replica API 18 februarie 2020 | 00:00 433

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală a crescut luni la 1.770 de morţi în China continentală, potrivit cifrelor oficiale publicate luni care confirmă o încetinire a ratei zilnice de decese, chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că răspândirea coronavirusului rămâne ''imposibil de prevăzut", notează AFP, citată de Agerpres.

Între timp, experţi internaţionali detaşaţi la Beijing au început discuţiile cu omologii lor chinezi. "Această colaborare importantă şi vitală contribuie la cunoaşterea la nivel mondial a epidemiei #COVID19", a subliniat duminică seară directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Întâlnirea intervine în timp ce bilanţul epidemiei de pneumonie virală Covid-19 a crescut în China continentală la 1.770 de morţi, majoritatea în provincia Hubei (centru), potrivit cifrelor oficiale publicate luni.

Această cifră confirmă o încetinire a numărului zilnic de noi decese (105 luni faţă de 142 duminică şi 143 sâmbătă). În plus, numărul de cazuri noi înregistrate în afara provinciei Hubei a fost de doar 115 luni, comparativ cu aproape 450 cu o săptămână mai devreme.

Un înalt responsabil chinez a declarat că ţara este pe cale să controleze epidemia. ''Putem deja constata efectul măsurilor de control şi de prevenire a epidemiei în diferite zone ale ţării'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez al Sănătăţii, Mi Feng.

În afara Chinei continentale, unde cel puţin 70.500 de persoane au fost infectate, aproape 600 de cazuri de contaminare provocate de epidemia de coronavirus au fost confirmate în aproximativ 30 de ţări.

În vizită în Pakistan, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat încrezător că ''efortul gigantic'' depus de China ''va permite reducerea progresivă a bolii''.

Directorul OMS a avertizat, însă, că este ''imposibil de prezis ce direcţie va lua epidemia''.

"Solicităm tuturor guvernelor, companiilor şi organizaţiilor de presă să colaboreze cu noi pentru a declanşa nivelul corespunzător de alarmă, fără a stârni isterie", a precizat el în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

În centrul crizei, responsabilii din Hubei, unde 56 de milioane de locuitori sunt izolaţi de lume încă din 23 ianuarie, au restricţionat în continuare libertatea de mişcare a locuitorilor provinciei dincolo de capitala Wuhan.

În restul lumii, epidemia menţine planeta alertă. Un prim deces în afara Asiei - un turist chinez de 80 de ani internat în Franţa - şi un prim caz pe continentul african - în Egipt - au fost înregistrate în ultimele zile. Taiwanul a anunţat, de asemenea, primul deces, duminică, victima fiind un şofer de taxi în vârstă de 61 de ani.

Principala sursă de infecţie din afara Chinei rămâne în continuare vasul de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină în Japonia - unde au fost confirmate 355 cazuri de infectare, dintre care 70 de cazuri noi, anunţate duminică.

Ţări precum Canada şi Statele Unite, dar şi din teritorii precum Hong Kong-ul - cele trei având împreună la bord circa 1.000 de pasageri - au decis să îşi evacueze rapid cetăţenii, blocaţi pe vasul de croazieră aflat în carantină de la data de 3 februarie, însă nu toate cele 3.711 de persoane aflate iniţial la bord au fost examinate pentru a se stabili dacă au fost infectate. Americanii aflaţi în carantină au fost evacuaţi de pe pachebot luni dimineaţă. Unii vor fi transportaţi la o bază militară din California, iar alţii în Texas.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102