REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Coronavirus: Chile respinge existenţa unei variante „chiliene“ de SARS-CoV-2, invocată de Israel

Coronavirus: Chile respinge existenţa unei variante „chiliene“ de SARS-CoV-2, invocată de Israel

Replica API 5 mai 2021 | 00:00 640

Institutul de Sănătate Publică (ISP) din Chile a respins luni existenţa unei "variante chiliene" de SARS-CoV-2, după ce Ministerul Sănătăţii din Israel a avertizat în legătură cu primul caz al unui paciente infectate cu o tulpină considerată originară din această ţară sud-americană, relatează EFE, citată de Agerpres.

"Am revizuit baza de date Gisaid (Global Initiative on Sharing All Influenza Data), o bază de date internaţionale unde sunt denumite variantele conform ţării de origine. Prin urmare, în acest caz eliminăm pentru moment existenţa unei variante chiliene în lume", a declarat online directorul ISP, Heriberto Garcia.

Semnalul de alarmă a fost tras în urma unei informaţii publicate de autorităţile din Israel, potrivit căreia o persoană revenită în ţară după o călătorie în străinătate s-a îmbolnăvit de COVID-19, deşi era vaccinată, în urma contractării unei tulpini considerate originară din SARS-CoV-2 din Chile.

"Ceea ce este posibil să se fi întâmplat este ca Israelul să fi revizuit cazul unui turist care a trecut prin Chile şi s-a infectat cu una dintre variantele deja detectate în ţară, care nu sunt variante îngrijorătoare sau de interes şi care sunt peste zece, mai mult sau mai puţin, în întreaga lume", a explicat Garcia.

Pentru ca o tulpină de SARS-CoV-2 să poată fi denumită "chiliană" trebuie să fie nu doar prezentă în Chile ci şi să devină contagioasă şi în alte ţări, a precizat expertul sanitar.

"Dacă nu este cazul, este foarte dificil ca Gisaid să numească 'variantă chiliană' o variantă care circulă ocazional în ţară", a subliniat el.

Chile se confruntă cu al doilea val al pandemiei care, începând de anul trecut, a provocat deja 1,2 milioane de cazuri şi 26.659 de decese şi care a pus sub presiune sistemul sanitar şi a obligat închiderea frontierelor şi plasarea în izolare a peste 90% din populaţie timp de mai multe săptămâni.

Cu toate acestea, în ultimele zile numărul contagierilor a început să scadă, iar luni au fost raportate 4.874 noi cazuri şi 98 de decese.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614