REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Coronavirus, China: Wuhan, oraş cu 11 milioane de locuitori, plasat în carantină

Coronavirus, China: Wuhan, oraş cu 11 milioane de locuitori, plasat în carantină

Replica API 24 ianuarie 2020 | 00:00 259

Staţii de metrou închise, cărucioare de cumpărături arhipline şi măşti medicale obligatorii: locuitorii din Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de rezidenţi din centrul Chinei, au devenit joi complet izolaţi de restul lumii, în contextul în care oraşul lor a fost plasat în carantină din cauza unui nou tip de coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres.

Wuhan se află în centrul epidemiei care a contaminat peste 570 de persoane, din care 17 au murit, şi care a început să se răspândească în mai multe ţări.

În speranţa limitării epidemiei, autorităţile au luat în noaptea de miercuri spre joi măsura radicală de a interzice orice plecare pentru trenuri, avioane şi autocare din Wuhan. Locuitorii au devenit astfel "prizonieri" în propriul oraş pe durata îndelungatei vacanţe de Anul Nou Chinezesc.

De-a lungul vastelor sale bulevarde, metropola chineză are aerul unui oraş fantomă, iar puţinii trecători au chipurile acoperite cu măşti - o precauţie de acum obligatorie prin decret municipal.

"Staţiile de metrou sunt închise, grilajele trase, e puţin trafic rutier, multe magazine sunt închise", a declarat Adrian, profesor de franceză la universitatea locală.

La fel ca toţi ceilalţi colegi ai lui, acest profesor de franceză a primit ordinul de a nu părăsi universitatea, cu excepţia cazurilor în care merge să cumpere provizii într-un hipermarket apropiat.

"Unii dintre clienţi aveau unul sau chiar două cărucioare arhipline. Puteai crede că îşi făceau provizii pentru a supravieţui", a relatat el.

Festivităţile prevăzute cu ocazia Anului Nou au fost anulate.

Într-un hotel din centrul oraşului, clienţii au primit gel dezinfectant şi trebuie să îşi măsoare temperatura corporală. Un hotel învecinat şi-a închis porţile.

Transporturile publice sunt în continuare autorizate în Wuhan, însă puţini oameni îndrăznesc să le mai folosească.

"Mulţi şi-au modificat planurile, nu însă şi eu: eu mă voi duce acasă", a declarat Fang, un bărbat de 28 de ani care tocmai a plecat din Shanghai la bordul unui tren de mare viteză cu destinaţia Wuhan - epicentrul epidemiei.

La bordul unui avion ce decola din Beijing, cei aproximativ 30 de pasageri, majoritatea originari din Wuhan şi regiunile limitrofe, sunt asistaţi se însoţitoare de bord cu chipurile acoperite de măşti medicale.

Mai mulţi dintre ei au declarat pentru reporterii AFP că nu se tem de virus şi sunt pregătiţi să rămână blocaţi în Wuhan timp de mai multe săptămâni.

La sosire, aeroportul din Wuhan era aproape gol, imensa majoritate a magazinelor fiind deja închise, iar benzile pentru bagaje complet goale.

Un angajat a declarat că nu este cunoscut deocamdată momentul în care aeroportul va fi închis oficial. "Nu ştiu nici măcar la ce oră îmi voi termina tura, pentru că situaţia este foarte schimbătoare", a adăugat el.

Pe reţelele de socializare, rezidenţii se declară "în pragul lacrimilor" după anunţul referitor la plasarea oraşului în carantină şi cer să fie ajutaţi.

"Ne lipsesc alimentele şi produsele dezinfectante, avem nevoie de resurse suplimentare. Avem impresia că a venit sfârşitul lumii", a scris un internaut din oraş.

După ce au părut că ignoră epidemia apărută luna trecută, locuitorii au reacţionat brusc în această săptămână, atunci când presa chineză a anunţat că noul tip de coronavirus se poate transmite de la om la om.

"Nu mai ies din casă de două zile", a declarat un rezident al cărui prenume este Mao, dezvăluind că şi-a părăsit ultima dată locuinţa pentru a-şi cumpăra o mască respiratorie - comercializată la preţul prohibitiv de 50 de yuani (6 euro).

"Persoana care se afla la coadă în spatele meu a cumpărat toate măştile rămase", a relatat el.

Într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare, o tânără mireasă originară dintr-un oraş învecinat şi-a sărbătorit nunta purtând pe chip o mască medicală. Ea a dezvăluit că toţi invitaţii proveniţi din Wuhan au fost rugaţi să se aşeze la aceeaşi masă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367