REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Coronavirus: Decizii în ţări europene privind AstraZeneca după confirmarea unei legături cu formarea de cheaguri de sânge

Coronavirus: Decizii în ţări europene privind AstraZeneca după confirmarea unei legături cu formarea de cheaguri de sânge

Replica API 10 aprilie 2021 | 00:00 901

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recunoscut miercuri o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca şi cazuri foarte rare de "cheaguri de sânge neobişnuite asociate cu trombocite scăzute din sânge", listate acum ca "efecte secundare foarte rare".

Totodată, autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, precum şi autorităţile britanice de sănătate au estimat că beneficiile utilizării acestui vaccin au depăşit cu mult riscurile.

AFP publică o actualizare a deciziilor luate de ţări europene, după anunţul EMA, privind utilizare vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca/Oxford.

Spania a anunţat miercuri că rezervă vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele de peste 60 de ani. "Vom continua să administrăm vaccinul AstraZeneca, însă doar celor cu vârsta de peste 60 de ani", a anunţat ministrul spaniol al Sănătăţii, Caroline Darias, în cadrul unei conferinţe de presă, "în urma concluziilor prezentate (miercuri) de EMA". Spania "va studia" administrarea sa pentru "persoanele cu vârste cuprinse între 65 şi 80 de ani", a spus ministrul, citează Agerpres.

Alte ţări europene au luat deja măsuri similare. Franţa a rezervat vaccinul pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, iar Italia, Germania şi Olanda pentru cele de peste 60 de ani.

Comisia pentru vaccinare din Germania (STIKO) a anunţat joi că îşi menţine recomandarea ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca să fie inoculate cu un vaccin ARN Mesager la rapel. STIKO a precizat că a doua doză trebuie administrată la 12 săptămâni distanţă după vaccinarea cu AstraZeneca. Două vaccinuri cu ARN Mesager, de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, sunt în prezent aprobate pentru utilizare în Germania.

Agenţia de Sănătate Publică din Suedia a declarat joi că va evalua în următoarele zile constatările EMA privind o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, şi va continua să administreze vaccinul numai persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Finlanda şi Islanda au făcut anunţuri similare, permiţând utilizarea acestui vaccin pentru cei peste 65 de ani şi respectiv peste 70 de ani.

Danemarca a decis să prelungească suspendarea vaccinării cu AstraZeneca.

În Regatul Unit, după recomandarea comitetului ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare, utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost limitată la cei cu vârsta peste 30 de ani.

Norvegia a prelungit la sfârşitul lunii martie suspendarea injecţiilor cu acest ser până la 15 aprilie, considerând că este necesar să se examineze în continuare efectele secundare legate de aceste simptome atipice combinând cheaguri de sânge, hemoragie şi scăderea trombocitelor din sânge la unele persoane sub vârsta de 55 de ani şi până acum cu o sănătate bună.

Autorităţile sanitare din Macedonia de Nord au anunţat joi că, în urma evaluării concluziilor EMA cu privire la siguranţa vaccinului AstraZeneca, serul produs de compania anglo-suedeză nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani.

"În urma evaluării efectelor secundare privind formarea de cheaguri de sânge, în special în rândul tinerilor, EMA a emis două recomandări - prima este că efectele secundare ar trebui incluse în prospectul vaccinului şi a doua că fiecare ţară ar trebui să aibă propria poziţie cu privire la modul de utilizare a vaccinului. Prin urmare, am decis în această dimineaţă (....) că vaccinul AstraZeneca nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani", a declarat ministrul nord-macedonean al Sănătăţii, Venko Filipce.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369