REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Coronavirus: În Spania, ritmul pandemiei încetineşte, concomitent cu lansarea unei campanii de testare

Coronavirus: În Spania, ritmul pandemiei încetineşte, concomitent cu lansarea unei campanii de testare

Replica API 7 aprilie 2020 | 00:00 973

Spania a început luni cea de-a patra săptămână de izolare a populaţiei la domiciliu, pe fondul unei încetiniri a extinderii pandemiei de coronavirus şi al realizării unei unei prime tranşe de teste în toate regiunile sale, cu scopul de a detecta şi de a izola noile cazuri confirmate, relatează EFE, citată de Agerpres.

Potrivit datelor oficiale, Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.

De asemenea, numărul noilor cazuri a progresat duminică cu doar 3,3%, faţă de 4,8% în ziua precedentă, fapt ce ilustrează că ritmul contagierilor încetineşte în această ţară, cel mai greu lovită de pandemia de coronavirus după Italia. Totalul deceselor din Spania se ridică la 13.055, iar cel al persoanelor contaminate la 135.032.

Ritmul mai scăzut al contagierilor s-a reflectat şi printr-o relaxare a presiunii asupra spitalelor, mai ales la secţiile de terapie intensivă (UCI), care s-au temut de un colaps al sistemului sanitar în regiunile cele mai afectate, precum Regiunea Madrid şi Catalonia.

Pentru a consolida această încetinire şi scăderea numărului de cazuri, guvernul spaniol preconizează extinderea realizării de teste rapide pentru a putea detecta noile contagieri şi a implementa izolarea acestora. Un milion de teste vor fi repartizate în întreaga ţară, după cum i-a anunţat duminică în videoconferinţa de duminică pe preşedinţii regiunilor autonome premierul spaniol Pedro Sánchez .

Testele vor destinate iniţial spitalelor şi colectivităţilor vulnerabile, precum azilurile de bătrâni, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Pacienţii ale căror rezultate vor fi pozitive vor fi astfel confirmaţi, iar dacă rezultatul va fi negativ pacienţii vor trebui să efectueze o testare definitivă (PCR), având în vedere că testele rapide au o fiabilitate cuprinsă între 64% şi 84 % şi rezultatul furnizat depinde de faza în care se află boala.

Guvernul spaniol, care studiază deja şi o etapă de "tranziţie" după confirmarea încetinirii pandemiei, preconizează pentru următoarele săptămâni o a doua campanie de testare "în masă" şi de izolare a persoanelor asimptomatice.

Premierul Sánchez a cerut preşedinţilor regiunilor autonome o listă a infrastructurilor pentru a asigura cazarea acestor persoane testate pozitiv, precum hoteluri sau complexuri sportive, cu scopul de a evita astfel răspândirea noului coronavirus.

În paralel cu aceste măsuri, în Spania continuă politica de izolare socială, iar Parlamentul va aproba săptămâna aceasta o prelungire, propusă de Guvern, a stării de urgenţă până la 26 aprilie şi care presupune izolarea aproape totală a populaţiei.

În aceste împrejurări, Săptămâna Mare care a început deja pentru credincioşii catolici se va desfăşura în mod atipic, fără procesiuni religioase şi fără turişti pe străzile oraşelor, o imagine ce contrastează puternic cu cea prezentată în aceste zile de Spania, cu străzi şi spaţii publice pustii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367