REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Coronavirus: Lockdown în Franţa - telemuncă generalizată şi măşti obligatorii pentru toţi rezidenţii de peste şase ani

Coronavirus: Lockdown în Franţa - telemuncă generalizată şi măşti obligatorii pentru toţi rezidenţii de peste şase ani

Replica API 30 octombrie 2020 | 00:00 1185

Guvernul francez va preciza joi modalităţile de implementare a unui nou lockdown - telemuncă generalizată oriunde este posibil, măşti obligatorii pentru toţi rezidenţii cu vârste de peste şase ani şi deplasări limitate -, care va intra în vigoare vineri pentru cel puţin o lună, cu scopul de a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, ce va fi "fără îndoială mai ucigaş decât primul", informează AFP, citată de Agerpres.

"Am anticipat al doilea val", a declarat joi dimineaţă în faţa deputaţilor francezi prim-ministrul Jean Castex, care prevede un vârf al spitalizărilor în noiembrie, "care va fi mai mare decât cel din aprilie".

Premierul Franţei va susţine o conferinţă de presă la ora 17:30 GMT după un vot al deputaţilor, pentru a preciza măsurile ce vizează noul lockdown anunţat miercuri de preşedintele Emmanuel Macron şi care priveşte întreaga populaţie a acestei ţări.

Printre acestea figurează purtarea măştii sanitare, extinsă la toţi copiii cu vârste de peste şase ani, şi telemunca în regim de "cinci zile din cinci".

Noul lockdown din Franţa nu va fi însă identic cu cel din primăvară, foarte strict şi implementat timp de două luni, pe durata primului val al pandemiei de COVID-19, care a făcut 30.000 de victime.

Principalele schimbări: creşele, şcolile, colegiile şi liceele vor rămâne deschise şi vor funcţiona cu un protocol sanitar consolidat, fapt care va permite multor părinţi să continue să lucreze.

Magazinele "non-esenţiale" vor fi închise, la fel ca sălile de spectacole şi cinematografele, precum şi barurile şi restaurantele.

"Trebuie să continuăm să lucrăm cât mai mult timp posibil, desigur în condiţii sanitare protectoare şi stopând circulaţia virală", deoarece "şomajul şi sărăcia pot să ucidă şi ele", a explicat prim-ministrul Jean Castex.

Parcurile şi grădinile publice, la fel ca şi pieţele, ar trebui să rămână deschise, iar competiţiile sportive să fie autorizate. Continuă activitatea în serviciile publice, uzine, exploatări agricole şi BTP (construcţii) cu respectarea protocolului sanitar.

Până la 1 decembrie, francezii vor putea să iasă din locuinţele lor pentru a merge la serviciu dacă nu pot lucra de acasă, să meargă la programări medicale, la cumpărături, să se plimbe în spaţii deschise sau să ajute o rudă aflată în dificultate. Vor fi permise doar deplasări de maxim o oră pe o rază de 1 km în jurul domiciliului. Va fi necesar un document justificativ pentru deplasări. Vor fi trei documente tip - individual, profesional şi şcolar. Nu vor fi permise deplasările dintr-o regiune în alta, excepţie fiind întoarcerile din vacanţa ocazionată de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor (Toussaint).

Izolarea generală (inderdicţia de circulaţie) în vigoare de vineri în Franţa nu afectează intrarea cetăţenilor români în această ţară (dacă vin din Spaţiul European) şi nici deplasarea lor din Franţa spre România, precizează Ambasada României la Paris, pe pagina sa de Facebook.

În cursul zilei de joi, rezidenţii francezi, resemnaţi în urma anunţului de miercuri al preşedintelui Macron, făceau ultimele pregătiri pentru a înfrunta noul lockdown, care va începe la miezul nopţii.

La fel ca în primăvară, hârtia igienică şi pastele sunt două articole aflate la mare căutare în supermarketuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218