REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Coronavirus: noi informații esențiale

Coronavirus: noi informații esențiale

Replica API 20 februarie 2020 | 07:49 432

Coronavirusul a devenit o problemă de sănătate globală pentru că favorizează apariția infecțiilor severe ale tractului respirator și chiar deces. Potrivit unui studiu recent, acesta poate supraviețui în mediul înconjurător până la 9 zile pe suprafețele infectate.

Dacă de regulă bacteriile rezistă în mediul înconjurător între patru şi cinci zile, specialiștii atrag atenția că, în cazul coronavirusului și în condiții stabile de umiditate și temperaturi scăzute, acesta poate supraviețui pe suprafețe infectate (uşi, clanţe, întrerupătoare, piese de mobilier etc.) până la 9 zile 1.

Oamenii de știință au analizat cât de mult rezistă coronavirusurile umane și veterinare pe suprafețele infectate. Aceștia au ajuns la concluzia că coronavirusurile umane pot persista pe anumite suprafețe precum metal, sticlă sau plastic până la 9 zile, dar pot fi inactivate eficient prin dezinfectarea acestor suprafețe cu etanol 62-71%, peroxid de hidrogen 0,5% sau hipoclorit de sodiu 0,1% într-un minut.

Noul coronavirus se numește oficial „Covid-19”

Covid-19, virusul apărut la finalul anului 2019 în metropola Wuhan, din China, se răspândește cu repeziciune. Cercetătorii chinezi susţin că pangolinii par să fi fost animalele care au răspândit virusul la oameni. Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că nu se cunoaşte încă sursa specifică a noului coronavirus.

Specialiștii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii spun că Covid-19 se transmite prin contact direct, prin picături de salivă, când cineva infectat tușește sau strănută. Însă Covid-19 se poate răspândi și prin atingerea suprafețelor contaminate, urmată de atingerea ochilor, nasului și gurii. Perioada medie de incubație este de 5,2 zile, iar rata de deces este de 2,38%, bărbații vârstnici cu boli asociate având cel mai mare risc de deces.

Există multe cazuri confirmate pe vasul de croazieră „Diamond Princess”

Infecția cu Covid-19 a afectat peste 71.000 de oameni din toată lumea. Cele mai multe cazuri confirmate sunt în zona Asia-Pacific, însă există numeroase persoane infectate și în Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu și Africa.

În Japonia au fost confirmate peste 300 de persoane, majoritatea fiind pasageri de pe vasul de croazieră „Diamond Princess”, din portul nipon Yokohama. Printre aceștia, se află și un român. Acesta este îngrijit la un spital specializat din Japonia, unde sunt tratați doar cei care au fost diagnosticați cu pneumonie virală. La bordul vasului de croazieră se află 17 români, doi pasageri şi 15 membri ai echipajului.

Nava de croazieră „Diamond Princess” a intrat în carantină în portul Yokohama, Japonia, pe 4 februarie. Pasagerii infectați cu coronavirus au fost transportați la spital pentru tratament, pe când celorlalți pasageri li s-a cerut să stea în camerele lor, să poarte măști de protecție și să meargă pe punte câteva minute în fiecare zi, păstrând cel puțin șase metri distanță unii față de ceilalți. Aceștia vor sta în carantină până pe 19 februarie.

De asemenea, până la această oră, în Germania există 16 cazuri confirmate, în Franța 12 cazuri și în Marea Britanie 9 cazuri. Printre țările cu cetățeni infectați cu coronavirusul se mai numără și Belgia, Finlanda, Italia, Spania sau Suedia. Și în Egipt, Africa a fost confirmat un prim caz.

Sunt 14 persoane infectate cu Covid-19 și la bordul unui avion american

Guvernul SUA a evacuat peste 300 de americani de pe nava „Diamond Princess”. Potrivit ultimelor date oficiale, cel puțin 14 americani care au fost evacuați de pe nava de croazieră din Japonia, „Diamond Princess”, și care se pregăteau să se întoarcă acasă cu o aeronavă charter, sunt izolați la bordul avionului, urmând să fie monitorizați îndeaproape, pentru că testele efectuate cu câteva zile mai devreme au arătat că aceștia s-au infectat cu Covid-19.

Numărul celor infectați cu Covid-19 a scăzut în ultimele zile

Numărul de cazuri noi de coronavirus a scăzut în ultimele trei săptămâni, ceea ce ar putea indica o diminuare a răspândirii virusului. Specialiștii spun că asta se datorează măsurilor de limitare a răspândirii virusului care au fost luat de oficialitățile din China. În ciuda acestei scăderi, peste 60% din populația globului ar putea fi afectată de infecția cu coronavirusul, susțin oamenii de știință. Experții spun că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul la încă 2,5 persoane și că singurele măsuri de prevenție ale infecției cu Covid-19 sunt spălarea mâinilor și folosirea unui gel dezinfectant pe bază de alcool sau spirt sau când nu avem acces la apă şi săpun, conform doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920