REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Coronavirus: OMS cere statelor membre un răspuns 'raţional' la varianta Omicron

Coronavirus: OMS cere statelor membre un răspuns 'raţional' la varianta Omicron

Replica API 2 decembrie 2021 | 03:37 1054

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi statelor membre un răspuns ''raţional'' şi ''proporţional'' la varianta Omicron, apelând la calm în faţa noii tulpini a coronavirusului, care a provocat panică în ultimele zile, informează AFP, citată de Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

''Răspunsul la nivel mondial trebuie să fie calm, coordonat şi coerent'', a pledat Tedros Adhanom Ghebreyesus cu prilejul unei şedinţe de informare cu statele membre pe tema Omicron, desfăşurată la sediul OMS de la Geneva.

''Înţeleg foarte bine îngrijorarea tuturor ţărilor de a-şi proteja cetăţenii împotriva unei variante pe care nu o înţelegem încă perfect. Dar sunt totodată preocupat de faptul că mai multe state membre au introdus măsuri generale şi brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente ca atare şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile'', a mai spus el.

''Facem apel la toate statele membre să ia măsuri raţionale şi proporţionale cu riscul, conform Regulamentului sanitar internaţional'', instrumentul juridic de referinţă pentru OMS şi ţările semnatare, a mai spus el.

Şeful OMS a mai subliniat că organizaţia ''tratează cu foarte mare seriozitate această evoluţie'' şi a făcut apel la statele membre să procedeze într-un mod similar.

Acesta a subliniat că nu trebuie ''să fim surprinşi'' de această evoluţie; ''Asta fac virusurile''.

''Cu cât lăsăm mai mult pandemia să se eternizeze - fără să remediem inegalităţile în materie de acces la vaccinuri sau fără să punem în aplicare măsuri sociale şi de sănătate publică într-o manieră adaptată şi coerentă - cu atât mai mult oferim acestui virus posibilitatea de a dezvolta mutaţii într-un fel pe care nu-l putem nici anticipa, nici împiedica'', a susţinut Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Semnalată în Africa Australă săptămâna trecută, această nouă tulpină a fost detectată pe toate continentele fapt care a determinat un număr tot mai mare de state să-şi suspende zborurile spre Africa Australă, să instituie dispozitive preventive şi, în cazul celor care stau bine cu rezervele de vaccinuri, să-şi îndemne populaţia să recurgă la doza a treia.

Directorul OMS a mulţumit ''Botswanei şi Africii de Sud că a detectat, secvenţiat şi semnalat această variantă atât de rapid'' şi a spus că este ''profund preocupat de faptul că aceste ţări sunt acum penalizate de alte state pentru că au procedat aşa cum trebuie''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920