REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Coronavirus: Rămaşi fără locuri de muncă, informaticienii bulgari modernizează sistemul naţional de sănătate

Coronavirus: Rămaşi fără locuri de muncă, informaticienii bulgari modernizează sistemul naţional de sănătate

Replica API 31 martie 2020 | 00:00 804

Informaticienii bulgari, plasaţi în şomaj tehnic, vor înzestra gratuit spitalele publice din ţara lor cu aplicaţii digitale pentru a îmbunătăţi procedura de internare a pacienţilor diagnosticaţi cu noul coronavirus, salvându-şi în acelaşi timp locurile de muncă, au anunţat Guvernul şi directorii unor companii din Bulgaria, relatează marţi AFP, citată de Agerpres.

Înaintea pandemiei de COVID-19, Bulgaria era o ţară importantă pe piaţa subcontractării din domeniul IT, care reprezenta 5% din PIB-ul naţional, graţie tinerilor săi absolvenţi, plătiţi cu salarii nu foarte mari.

Dar, rămase fără clienţi de la începutul încetinirii economice provocate de pandemia de COVID-19, mai multe companii bulgare au semnat un acord cu Guvernul de la Sofia pentru a lucra gratuit în vederea dotării cu instrumente digitale a spitalelor naţionale, unele dintre cele mai slab echipate din Europa.

"Să ieşim din această criză cu un sistem de sănătate publică mult mai bine echipat", a declarat în această săptămână Ilia Krastev, care reprezintă principala asociaţie ce grupează companii din sectorul digital, AIBEST. "Experţii noştri vor oferi Bulgariei 15.000 de ore de muncă", a adăugat el.

Această cooperare inedită a fost salutată de prim-ministrul Boiko Borisov, care s-a declarat "satisfăcut de acest ajutor reciproc între patrioţi adevăraţi".

Informaticienii bulgari vor să creeze un registru digital al persoanelor contaminate cu SARS-CoV-2 şi al paturilor disponibile din spitale, o platformă de eliberare de reţete medicale online şi să digitalizeze dosarele pacienţilor.

Magazinele neesenţiale, şcolile, universităţile şi spaţiile publice au fost închise în Bulgaria cu scopul de a încetini răspândirea noului coronavirus, care a provocat opt decese în această ţară şi a blocat întregi sectoare de activitate economică.

"Trebuie să-i ţinem ocupaţi pe salariaţii din sectorul noilor tehnologii" pentru a evita ca ei să migreze "după ce reluarea activităţii va fi remodelat hărţile concurenţei", a declarat pentru AFP un membru al asociaţiei AIBEST, Stefan Bumov.

Aflat în plină expansiune, sectorul informatic deţine 75.000 de angajaţi în Bulgaria şi oferă oportunităţi importante salariaţilor calificaţi, într-o ţară afectată de plecarea masivă din ţară a tinerilor absolvenţi bulgari către ţări ce oferă condiţii de viaţă mai bune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca aveau si ei un Sebi Ghita al lor, nu mai facea nimeni pe gratis
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218