REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Coronavirus - Raport: Guvernul britanic a comis 'erori grave' în gestionarea pandemiei

Coronavirus - Raport: Guvernul britanic a comis 'erori grave' în gestionarea pandemiei

Replica API 14 octombrie 2021 | 00:00 447

Un raport parlamentar foarte critic publicat marţi afirmă că executivul britanic a comis "erori grave" şi a întârziat să acţioneze la începutul pandemiei, raportul apreciind că este vorba de "unul dintre cele mai importante eşecuri de sănătate publică" din Regatul Unit, informează AFP, citată de Agerpres.

"Deciziile cu privire la carantină şi la distanţare fizică luate în timpul primelor săptămâni ale pandemiei - şi recomandările care au dus la ele - constituie unul dintre cele mai mari eşecuri în materie de sănătate publică pe care Regatul Unit le-a cunoscut vreodată", au afirmat deputaţii.

Regatul Unit este una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemia de coronavirus, care a făcut în această ţară aproape 138.000 de morţi.

Studiul, realizat de două comisii parlamentare după luni de audieri, susţine că executivul conservator al lui Boris Johnson, urmând recomandări ştiinţifice, a adoptat "o abordare graduală şi progresivă", în loc să impună rapid o carantină.

Până pe 23 martie, miniştrii au căutat "doar să modereze viteza infectării" în cadrul populaţiei, nu să eradicheze complet propagarea ei, sperând că se va dezvolta o imunitate colectivă.

La postul Sky News, ministrul Steve Barclay a explicat că guvernul a "respectat recomandările ştiinţifice" şi "a luat decizii pentru a acţiona repede", invocând campania de vaccinare desfăşurată în ritm alert.

Referitor la decizia de a impune un lockdown, "la acea dată exista temerea că dacă vom intra în carantină prea devreme, populaţia nu va accepta să rămână în lockdown o perioadă lungă", ceea ce nu a fost în final cazul, a recunoscut el.

Ministrul Barclay a refuzat să prezinte scuze, însă a asigurat că, "dacă sunt lecţii de învăţat din asta, guvernul este gata să o facă".

Raportul publicat marţi notează că oamenii de ştiinţă care consiliau guvernul britanic erau "unanimi" pe 13 martie "asupra faptului că măsuri menite să suprime complet propagarea COVID-19 vor provoca un al doilea vârf".

Este "de mirare" că ei au avut nevoie de atâta timp pentru a înţelege că era necesară o carantină totală, afirmă parlamentarii, în condiţiile în care aceşti consilieri dispuneau de dovezi concludente, precum un model dezvoltat de Imperial College London care afirma că o epidemie neîngrădită ar putea duce la 500.000 de morţi şi demonstra că un lockdown este "inevitabil".

Parlamentarii au criticat de asemenea decizia de a nu testa persoanele în vârstă externate din spital înainte ca acestea să revină în căminele lor de vârstnici, ceea ce a contribuit la răspândirea epidemiei. Ei au afirmat că unele măsuri (închiderea pub-urilor la ora 22:00, interzicerea de activităţi sportive pentru copii în spaţii deschise) nu aveau fundament ştiinţific.

Chiar dacă scoate la iveală eşecuri şi întârzieri, raportul subliniază succesul campaniei de vaccinare care a început în Regatul Unit în decembrie 2020. În prezent, peste 78% dintre cetăţenii britanici cu vârste peste 12 ani sunt vaccinaţi cu schema completă împotriva COVID-19.

"Răspunsul Regatului Unit (în faţa pandemiei) a fost o combinaţie de grave erori şi mari reuşite", cum este programul de vaccinare, au afirmat într-o declaraţie comună deputaţii conservatori Greg Clark şi Jeremy Hunt, preşedinţii celor două comisii însărcinate cu redactarea raportului, îndemnând "să se tragă concluzii".

Potrivit lui Jonathan Ashworth, responsabil pentru probleme de sănătate în cadrul Partidului Laburist, principalul partid de opoziţie, concluziile acestui raport sunt "copleşitoare" şi dezvăluie "erori monumentale" care au fost comise de guvernul britanic.

O anchetă publică asupra modului în care guvernul Regatului Unit a gestionat pandemia este prevăzută pentru 2022.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614