REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Coronavirus - Spania: Lockdown parţial instituit la Madrid

Coronavirus - Spania: Lockdown parţial instituit la Madrid

Replica API 2 octombrie 2020 | 19:01 1479

Madridul devine prima capitală europeană ce reintră în ''lockdown'' din cauza epidemiei de COVID-19, locuitorii capitalei spaniole şi din nouă oraşe învecinate urmând să nu mai poată părăsi aceste localităţi începând de vineri seară, conform unei decizii a Ministerului spaniol al Sănătăţii, contestată imediat în justiţie de autorităţile regionale, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Noile restricţii, care intră în vigoare vineri la ora locală 22:00 (20:00 GMT), nu sunt la fel de stricte cum au fost cele instituite în luna martie, când spaniolii nu-şi mai puteau părăsi locuinţele decât în câteva situaţii bine precizate.

Guvernul spaniol anunţase de joi extinderea la nivelul întregii regiuni Madrid a restricţiilor antiepidemice aplicate de luna trecută în anumite zone ale sale, care prevăd în principal că locuitorii acesteia au dreptul să iasă din cartierul în care-şi au domiciliul doar pentru a merge la serviciu, la medic sau la studii, pentru îngrijirea persoanelor dependente sau pentru a răspunde unei convocări legale.

Pe lângă interdicţia de părăsire a localităţilor şi de intrare în acestea, conform noii decizii a Ministerului Sănătăţii barurile şi restaurantele se vor închide la ora 23:00 - până în prezent ora de închidere era 01:00. De asemenea, capacitatea restaurantelor, magazinelor şi sălilor de fitness va trebui să fie redusă la jumătate.

Dar executivul regiunii Madrid a contestat decizia ministerului şi s-a adresat justiţiei, susţinând că este vorba despre o imixtiune a guvernul central în competenţele sale şi a cerut suspendarea aplicării noilor măsuri. În virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor.

Totuşi, premierul spaniol Pedro Sanchez a asigurat că ordinul ministerial respectă competenţele autonome ale Madridului şi a justificat noile restricţii prin situaţia epidemiologică ''extrem de gravă'' din această regiune. Conform datelor oficiale, peste o treime din noile cazuri de COVID-19 înregistrate în Spania sunt în regiunea Madrid, iar ultima raportare zilnică, cea de joi, arăta 3.715 noi cazuri pe ansamblul Spaniei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369