REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CORONAVIRUS: TREI SPAȚII de CARANTINĂ la Constanța, MEDICII puși în GARDĂ!

CORONAVIRUS: TREI SPAȚII de CARANTINĂ la Constanța, MEDICII puși în GARDĂ!

Replica API 25 februarie 2020 | 00:32 982

După ce duminică au aterizat, în România, primele avioane cu pasageri veniți din Italia, unde 11 orașe se află în carantină, şi 3 oameni au murit, coronavirusul se extinde de la o zi la alta, iar teama răspândirii virusului pune stăpânire pe români.

În Italia se află una din cele mai mari comunități de români din diaspora. De asemenea, alți români din Italia au intrat în țară în ultimele zile cu mașinile personale sau cu microbuze. Până la această oră nu s-a înregistrat niciun caz de coronavirus în România. Raed Arafat a declarat că nu există vaccin pentru coronovirus şi că sunt puţine şanse ca România să fie evitată de virusul ucigaş.

În cazul unei potenţiale răspândiri ale virusului la nivelul judeţului nostru, care vor fi măsurile luate de municipalitate?

Primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a constituit în dimineața zilei de luni, grupul de lucru ce va coordona măsurile luate pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus, COVID-19. Din echipă fac parte reprezentanți ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, ai Direcției Generale de Asistență Socială, ai Direcției Administrative, ai CT Bus și ai Poliției Locale Constanța.

Nu există niciun caz, până la acest moment, de îmbolnăvire cu noul coronavirus în municipiul Constanța.

În dimineaţa zilei de 24 februarie, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, s-au prezentat 4 cetățeni români întorși din Italia care nu prezentau niciun simptom de îmbolnăvire. Aceștia au fost testați pentru COVID-19 și vor rămâne în carantină la domiciliu până când vor veni rezultatele testelor, în maximum 48 ore.

Reamintim faptul că toate unitățile de învățământ au fost dotate încă din luna decembrie cu materiale igienico-sanitare pentru a-i proteja pe cei mici de infecțiile respiratorii.

În cursul zilei de luni, directorii grădinițelor, școlilor și liceelor din municipiul Constanța au fost rugați să-și refacă stocurile cu dezinfectanți și produse de curățenie. În acest scop, primarul Decebal Făgădău va disponibiliza de urgență toate sumele necesare în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

De asemenea, toate sediile Primăriei Municipiului Constanța, inclusiv Centrul de Informare Cetățeni, Serviciul Evidență Persoane și Serviciul Stare Civilă au fost dotate cu dispensere ce conțin substanțe dezinfectante pentru a evita răspândirea bolilor virale.

Întâlnire de URGENȚĂ la Prefectură: 3 SPAȚII de CARANTINĂ!

Totodată, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, luni, 24 februarie, s-au reunit la sediul Instituției Prefectului – Județul Constanța, pentru a discuta măsurile care urmează să fie luate pentru preîntâmpinarea posibilei răspândiri a Coronavirusului.

După consultări cu toate autoritățile competente și pentru a acționa cu eficiență, am hotărât în ședinta CJSU și am transmis oficialilor din MAI și Ministerul Sănătății un set de măsuri viabile pentru județul Constanța. În primul rând, stabilirea unor zone de carantinare bine delimitate, destinat persoanelor cu înalt risc de transmitere a infecţiei cu Coronavirus. Astfel, au fost propuse trei spații de carantinare pe raza județului, care vor fi folosite la nevoie.

De asemenea, a fost verificată resursa umană medicală (medici și asistente), care să fie relocați în zonele de frontieră, pentru triaj epidemiologic. În acest moment, există personal medical în PTF Vama Veche, PTF Negru Vodă, urmând ca mâine să fie detașați specialiști și la celelalte puncte de trecere a frontierei. În același timp, a fost asigurat personal medical în Portul Constanța și în Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța.

Totodată, a fost constituit un grup de lucru activ, care se va afla sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică Constanța, cu rol de prevenție, intervenție și comunicare a situației în timp real. Din acest grup de lucru mai fac parte: ISU Constanța, SAJ Constanța, UPU Constanța, SJ Constanța, Spitalul Militar Constanța, Spitalul CFR Constanța, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Orășenesc Hârșova, IPJ Constanța, Garda de Coastă, IJJ Constanța, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis” Constanța, Comandamentul Flotei, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”, Serviciul pentru Imigrări al Județului Constanța, CJ Constanța.

”Considerăm oportune măsurile preventive stabilite, având în vedere că județul Constanța are o specificitate aparte, cu cinci puncte de trecere a frontierei la granița cu Bulgaria, cu patru porturi maritime cu tranzit crescut, în care acostează nave din toată lumea, cu membri ai echipajelor care provin de pe toate continentele și un aeroport international. Vorbim, în prezent, de acțiuni de prevenție absolut normale, cu proceduri standard ratificate oficial la nivelul Uniunii Europene. Scopul acestor măsuri nu este acela de a induce panică, ci unul strict de control și limitare a unei situații de risc. Facem apel către toți cetățenii care prezintă simptome ce pot fi asociate cu prezența Coronavirusului și vin din zonele de risc, să apeleze numărul de urgență 112. De asemenea, îi rugăm pe toți, de la mic la mare, să respecte un minim set de reguli, extrem de important împotriva îmbolnăvirilor, care a fost făcut public și de Ministerul Sănătății”, au transmis reprezentanții Prefecturii.

• Spălați-vă mâinile de multe ori. Dezinfectarea poate fi decisivă pentru prevenirea infecției;

• Mențineți distanța de cel puțin 2 metri între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră;

• Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile;

• Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați mâinile;

• Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament.

Alina MATEI, L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mint...nu se fac testari pe cei fara simptome. In plus , au doar 20 de teste!
6
1
Se stie ca romanii sunt pe ultimul loc cel putin in Europa ,la consumul de sapun si pasta de dinti pe cap de locuitor. Adica unii se spala cum trebuie,dar cei mai multi aproape deloc. Imputenia este mediul propice raspandirii bolilor. Degeaba medici si filtre,cata vreme populatia refuza igiena individuala si primariile nu dau doi bani pe spalarea strazilor ca in tarile vecine ceva mai civilizate.
7
1
Poate apare virusul si pe la Cernavoda si mai starpeste din proxeneti, hoti, drogati si prostituate!
12
4
Faci umbra pamantului degeaba!!! Daca tu vii din Italia in Ro sa pui in pericol atat familia cat si alte persoane ... esti un caz pierdut! Din cauza celor ca voi, toti o sa avem de suferit!!!!!
20
2
M-am saturat de atata munca in ITALIA si vin acasa la odihna pentru ca am auzit despre virusul asta ca are o perioada de incubatie de 24 de zile,asa ca pregatiti bani prostilor pentru cazare si purtativa cu mine ca cu oul caci eu vin la odihna si sa va bag frica in oase.
17
7
La Boli infectioase inca nu stiu sa trateze inca de hepatita.. ce sa mai vorbim de Covid!!! Intri sanatos sau cel Putin caz tratabil si ei inrautatesc situatia... sa ne fereasca Dzeu!
15
6
ar trebui inchisa granitacu italia.Toate panaramele pasari calatoare vin in tara pline de boli.Si diribistii,faiantari,zidari,etc.Stati acolo ca nu.i edor la nimeni devoi,umpleti tara ee boli.Ne ajung vaporenii!
26
1
Daca intra virusul in Romania dracu ne ia direct de la urgenta sau de pe holurile asa ziselor spitale.La astia daca intri sanatos tun iesi intepenit de tot,daramite sa mai fi si bolnav.
23
9
Nu adun eu minti luminate. Locala si ratc.. ahaha suntem morti daca intra virusu in oras. Ce prost sunt ca imi mor si mie progeniturile. Dar sunt prost si nu realizez
22
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218